slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τον ΦΠΑ στα νησιά


PAPADHMOSΣτο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται για την αποτροπή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά μας και σε υλοποίηση της κοινής απόφασης όλων των φορέων του Αιγαίου, όπως αυτή διατυπώθηκε στην πρόσφατη (15/2) συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, οι Περιφερειάρχες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και Νάσος Γιακαλής, ζητούν και εγγράφως συνάντηση της αντιπροσωπείας των φορέων του Αιγαίου με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τους πολιτικούς αρχηγούς.
Μετά την επεξεργασία του κειμένου με τις θέσεις των τοπικών μας φορέων, στη χθεσινή (Δευτέρα, 20/2) κοινή τους επιστολή, οι κ. Μαχαιρίδης και Γιακαλής, αναφέρουν τα παρακάτω:

«Με ομόφωνη απόφασή τους, οι φορείς του Αιγαίου, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Αυτοδιοίκηση και παραγωγικές τάξεις, στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε, με μια πρωτοφανή σε μαζικότητα συμμετοχή στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, επιβεβαιώσαμε την αντίθεσή μας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε δυναμικά, στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση – εισήγηση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά μας.
 Επειδή πιστεύουμε ότι:
1. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, όπως ισχύουν περισσότερο από δύο δεκαετίες, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως «χαριστική φορολογική ρύθμιση», που ανάλογα με τις συγκυρίες τίθεται προς αμφισβήτηση, αίρεται και καταργείται.
2. Δεν αποτελούν, μια «τεχνική λεπτομέρεια», ούτε καταχρηστικό “προνόμιο” (preferential regime, όπως αναφέρεται ή υπονοείται στο κείμενο του μνημονίου 2), αν κάποιοι έτσι μπορούν να το ερμηνεύουν, ούτε είναι «στρέβλωση» που πρέπει να διορθωθεί με τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση.
3. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο Αιγαίο είναι το ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα μειονεκτήματα που έχει ο νησιωτικός χώρος.
Εκ μέρους του συνόλου των τοπικών μας φορέων, ζητάμε την προσωπική σας διαβεβαίωση και δέσμευση ότι δεν πρόκειται να θιγεί, ούτε κατ’ ελάχιστον, το μοναδικό ίσως τεκμήριο ενδιαφέροντος της Πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τον εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά ευαίσθητο νησιωτικό χώρο.

Μια δέσμευση που επιθυμούμε να μας την εκφράσετε, ρητά και κατηγορηματικά, στο πλαίσιο συνάντησης που θα έχει μαζί σας αντιπροσωπεία των φορέων του Αιγαίου, το χρόνο της οποίας θα προσδιορίσετε εσείς – πιστεύουμε, άμεσα και έγκαιρα - ώστε να σας εκθέσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας και να μεταφέρουμε στους Αιγαιοπελαγίτες τομήνυμα ότι η κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου έχουν τη βούληση να αντισταθούν στην ισοπέδωση των πάντων και ότι η επιβίωση των νησιωτών αποτελεί για όλους προτεραιότητα και χρέος.
Ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκρισή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: