slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΔΕΚΑΒΑΛΑΣ: ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ




ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΛΑ ΚΥΡΙΕ ΔΕΚΑΒΑΛΑ ΜΟΥ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΠΩΣ Ο  ΚΑΚΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΕΡΧΕΣΑΙ ΤΩΡΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΛΕΣ ΟΤΙ ΘΕΩΡΕΙΣ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ  
Διαβάστε τι περιλαμβάνει το υπόμνημα που κατέθεσε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, σχετικά με το σχέδιο νόμου με θέμα: «Ρυθμίσεις για την Τοπική Ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Μεταναστευτική Πολιτική – Ενσωμάτωση οδηγίας 2009/50/ΕΚ».

«Το Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, μελετώντας το προαναφερόμενο σχέδιο νόμου παρατηρεί τα εξής:
1. Περιλαμβάνει σειρά θετικών διατάξεων όπως είναι ενδεικτική η θέσπιση των δημοτικών παντοπωλείων και η ρύθμιση οικονομικών εκκρεμοτήτων των ΟΤΑ , αλλά δεν απαντά στα πολλά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νησιωτικοί δήμοι μετά την εφαρμογή του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Σημαντικά ζητήματα όπως είναι η στελέχωση των υπηρεσιών κυρίως των μικρών νησιωτικών δήμων, η συνεχής μείωση των οικονομικών πόρων προς τους ΟΤΑ, έτσι ώστε να μπορούν ν΄ ασκήσουν τις αρμοδιότητες που έχουν μεταφερθεί σε αυτούς, κλπ.

2. Ειδικότερα οι ενστάσεις μας αφορούν :
α) το άρθρο 1 (αντιδήμαρχοι) σύμφωνα με το οποίο μειώνεται δραστικά ο αριθμός των αντιδημάρχων. Η ρύθμιση αυτή είναι ακατανόητη διότι οι πολλαπλάσιες αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι δήμοι , η μεγέθυνση της εδαφικής τους έκτασης η οποία έχει προέλθει από την αναγκαστική συνένωση των πρώην Καποδιστριακών ΟΤΑ, η υποστελέχωση των υπηρεσιών των δήμων, κ.α., απαιτούν την ύπαρξη ικανού αριθμού αντιδημάρχων έτσι ώστε να είναι δυνατή η στοιχειώδης εκπλήρωση των πολλαπλών και δύσκολων υποχρεώσεων που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές αρχές. Η μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων θα επιφέρει αρρυθμία στη λειτουργία των δήμων και στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ειδικότερα στις απομακρυσμένες από το κέντρο δημοτικές ενότητες των ΟΤΑ.
β) Στο άρθρο 12 στο οποίο προβλέπονται ρυθμίσεις για τις δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα περαιτέρω στελέχωσης τουλάχιστον με διευθυντικό προσωπικό στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς των ΟΤΑ των νησιών μας, για τους οποίους η πολιτική βούληση των δημοτικών αρχών είναι η συνέχιση της λειτουργίας τους. Η συνεχιζόμενη αδυναμία προσλήψεων προσωπικού στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς θα οδηγήσει στην αδυναμία εκπλήρωσης των σκοπών τους και κατά συνέπεια στο κλείσιμο αυτών . Η παύση λειτουργίας τους θα οδηγήσει στην έλλειψη της αναγκαίας ενημέρωσης των νησιωτών μας για θέματα που αφορούν τις τοπικές μας κοινωνίες.

3. Σε ότι αφορά το άρθρο 17 παρ. 1 με βάση το οποίο στις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας μας συστήνεται διαβαθμικός σύνδεσμος, με αρμοδιότητα την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του συνόλου των δήμων της περιφέρειας, εμείς θεωρούμε ότι οι φορείς διαχείρισης των στερεών αποβλήτων θα πρέπει να λειτουργούν ως δημοτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου στο επίπεδο όμως της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Πρότασή μας σε ότι αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η σύσταση και λειτουργία δύο δημοτικών Ν.Π.Δ.Δ. με τη συμμετοχή όλων των δήμων, στο ένα του συνόλου των δήμων των Κυκλάδων και στο άλλο του συνόλου των δήμων της Δωδεκανήσου. Θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η καλύτερη λειτουργία των ΦΟΔΣΑ στην πολυνησιακή Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: