slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κατεπείγουσα ανάγκη το κλείσιμο των ΧΑΔΑ στα νησιά


  Το κατεπείγον του κλεισίματος των χωματερών (ΧΑΔΑ) που λειτουργούν ακόμα στα νησιά της Δωδεκανήσου υπογραμμίστηκε κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρόδο, υπό τον........
Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη και με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Φώτη Χατζηδιάκου, του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου για θέματα Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Αντώνη Χατζηϊωάννου, του δημάρχου Κάσου Δημήτρη Ερωτόκριτου, του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου της επαρχίας Μιχάλη Ερωτόκριτου, του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Ρόδου Δημήτρη Καρατζιά, εκπροσώπων από άλλους Δήμους και υπηρεσιακών παραγόντων.

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για την κατάσταση στις χωματερές που λειτουργούν στα νησιά του νομού, ενώ επαναβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση της περιφερειακής αρχής, πέρα από την ευθύνη σχεδιασμού, να υποστηρίξει και τα μικρά νησιά, όπως η Κάσος, στην όλη διαδικασία, όπως η σύνταξη μελετών, με δεδομένο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί αρμοδιότητα των Δήμων.
Διεξοδική συζήτηση έγινε ειδικά για τη Ρόδο, που «παράγει» περίπου το 50% των απορριμμάτων του Νοτίου Αιγαίου. Εξετάστηκε η πορεία των υπό εξέλιξη έργων στο κύτταρο ΧΥΤ του νησιού, ενώ με την κατασκευή παράλληλα και του ΚΔΑΥ, «η Ρόδος αλλάζει εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων της», όπως ελέχθη χαρακτηριστικά.

Παρά την επείγουσα ανάγκη για οριστική επίλυση του σημαντικού αυτού περιβαλλοντικού προβλήματος, στη σημερινή σύσκεψη διαπιστώθηκε και η αδυναμία του κεντρικού κράτους να διαμορφώσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να επιλύονται προβλήματα που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με τους τρόπους μεταφοράς των αποβλήτων και την επίσης κοστοβόρα διαδικασία μεταφοράς των ανακυκλώσιμων στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη συντάξει και αποστείλει, προ καιρού, σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που όμως δεν έχει ακόμα ληφθεί υπόψη από τα αρμόδια υπουργεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: