slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Καταστροφές και επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Επεισόδια, συγκρούσεις, λεηλασίες, εμπρησμοί σε καταστήματα και τράπεζες και ευρεία χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης σημειώνονται σε πολλά σημεία του κέντρου της Αθήνας.
Συγκρούσεις κουκουλοφόρων με αστυνομικούς πραγματοποιούνταν σε όλο το μήκος της διαδρομής από την πλατεία Συντάγματος ως την Ομόνοια, αλλά και στην οδό Μητροπόλεως γύρω από την Μητρόπολη και στην Λ Β. Αμαλίας από την Βουλή ως την Πύλη του Αδριανού.


Πάνω απο δέκα ιστορικά κτήρια μεταξύ των οποίων ο κινηματογράφος «Αττικόν» στην οδό Σταδίου, το κατάστημα «Kosta Boda» στον ίδιο δρόμο, η καφετέρια «Starbukcks» στην οδό Κοραή, η Εθνική Τράπεζα στην οδό Αιόλου, το κατάστημα της Eurobank την οδό Κοραή, το κατάστημα της Alpha Bank στην οδό Πεσμαζόγλου τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Η πλατεία Συντάγματος, η οδός Φιλλελήνων, η Μητροπόλεως, η Ερμού, η Σταδίου, η Πανεπιστημίου, η Κοραή και αρκετοί άλλοι δρόμοι απο το Μοναστηράκι μέχρι την Ομόνοια και απο το Σύνταγμα μέχρι τα Εξάρχεια μετατράπηκαν για άλλη μιά φορά σε πεδίο μάχης, με κουκουλοφόρους να ρίχνουν βόμβες μολότοφ, πέτρες και κομμάτια απο μάρμαρο στις δυνάμεις των ΜΑΤ και αυτές να απαντάνε με δακρυγόνα.

Παράλληλα σε αρκετά εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας έγιναν βανδαλισμοί και λεηλασίες.

Η πυροσβεστική αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα, καθώς λόγω των επεισοδίων αλλά και επιθέσεων που δέχονται τα οχήματα της δεν μπορεί να φτάσει εγκαίρως στα σημεία όπου χρειάζεται να επέμβει.

Τριάντα πέντε πολίτες τραυματίστηκαν στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, έχουν μεταφερθεί 25 πολίτες στο Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» και 10 πολίτες στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλοι τους είναι σε καλή κατάσταση και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών θα λάβουν εξιτήριο.

Την ίδια στιγμή, από τα πρώτα στοιχεία οι τραυματίες αστυνομικοί ξεπερνούν τους 30.

Παράλληλα, τη χρήση χημικών με επιβλαβείς ουσίες εναντίον των διαδηλωτών καταγγέλλουν ο Ιατρικός Συλλογος της Αθήνας και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Καλούν τις εισαγγελικές αρχές «να εξετάσουν πως οι ανήμποροι συμπολίτες που έλαβαν μέρος σε μια ειρηνική διαδήλωση, υπέστησαν την όποια επιβάρυνση από την εισπνοή των επιβλαβών αυτών ουσιών».

Εντονες αντιδράσεις από τα κόμματα

«Να σταματήσει τον χημικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον των διαδηλωτών», ζήτησε από την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης κατήγγειλε πως οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και οι Μίκης Θεοδωράκης και Μανώλης Γλέζος, αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα χημικά της Αστυνομίας - και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «προσπαθεί να κερδοσκοπίσει στην Ελλάδα και διεθνώς, με τις εικόνες από την πλατεία Συντάγματος».

«Οι κουκουλοφόροι και οι κάθε λογής προβοκατόρικοι μηχανισμοί, παίζουν πινγκ πονγκ με τις δυνάμεις καταστολής με στόχο να κτυπήσουν την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος» ανέφερε αργότερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος.

H Δημοκρατική Αριστερά «χαιρετίζει τις σημερινές μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών που διαδήλωσαν κατά των μέτρων και του μνημονίου που καθηλώνουν τη χώρα και διαλύουν την κοινωνία», όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της, ωστόσο «ταυτοχρόνως, καταδικάζει τα επεισόδια, τους βανδαλισμούς, τους εμπρησμούς, τη βία, που θέλησαν να επιβάλλουν ομάδες κουκουλοφόρων».

«Η Αθήνα δεν μπορεί να είναι έρμαιο των διαθέσεων ακραίων εξτρεμιστικών ομάδων που στρέφονται κατά της δημοκρατίας. Το χάος δεν πρέπει να επικρατήσει», επισημαίνεται.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου, δήλωσε ότι «η οργανωμένη αλητεία των κουκουλοφόρων κατέλυσε για μια ακόμη φορά το κράτος και την ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας».

«Με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης και κατά τα φαινόμενα βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου, εδώ και τρεις ώρες εκτυλίσσονται στο κέντρο της Αθήνας σκηνές, που δεν ταιριάζουν σε ευνομούμενη Δημοκρατία και πλήττουν καίρια τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισημαίνει το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών.

Να κηρυχθεί η Αθήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, «πριν να είναι πολύ αργά» ζητεί απο την κυβέρνηση και τον περιφερειάρχη Αττικης, ο πρωην δήμαρχος της πρωτεύουσας Νικήτας Κακλαμάνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: