slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο “σταυρός” και η έκπληξη του κ. Σαμαρά

Tης Έλλης Τριανταφύλλου
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 «Πίστευα ότι είχα μάθει πόσο βαρύς είναι ο σταυρός του μαρτυρίου. Δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτόν τον σταυρό» , εξομολογήθηκε με ένταση στους συνεργάτες του ο αρχηγός της Ν. Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς, λίγο πριν ξεκινήσει για την καθοριστική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό την Τετάρτη.



Είχαν προηγηθεί τρία 24ωρα πολύωρων συσκέψεων, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ίδιος και οι κ. Χρ. Λαζαρίδης, Γιαν. Μουρμούρας, Χρ. Σταικούρας, Νοτ. Μηταράκης και Νικ. Νικολόπουλος τελούσαν εν αναμονή του τελικού κειμένου με τις απαιτήσεις της νέας δανειακής σύμβασης. Ο εκνευρισμός κορυφώθηκε λίγο πριν από τη μετάβαση του κ. Σαμαρά στο Μαξίμου, όταν o αρχηγός της Ν. Δ. ανακάλυψε ότι στο ελληνικό κείμενο περιλαμβάνεται η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, που δεν υπάρχει στο αγγλικό κείμενο.

Ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε στον κ. Παπαδημο για να εκφράσει την έκπληξή του. Ο πρωθυπουργός δεν είχε δει, όπως και κανείς άλλος από το γραφείο του, το «μεταφρασμένο Μνημόνιο» που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών στον κ. Καρατζαφέρη, που το ζήτησε, αλλά και στους άλλους αρχηγούς.

Έκπληκτος ο κ. Παπαδήμος του απάντησε «όχι το θέμα του 13ου 14ου έχει τελειώσει από την περασμένη εβδομάδα, όπως είχαμε πει» . Το μυστήριο παρέμεινε, πάντως, για το ποιος μετέφρασε παλαιότερο σχέδιο Μνημονίου, γιατί το έπραξε και γιατί επίσης ήταν τόσο κακότεχνα μεταφρασμένο.

Ακολούθησε η συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Περίπου στα μισά της επτάωρης διαβούλευσης στο Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς ζητεί να ανοίξουν το παράθυρο της αίθουσας, διότι ο αέρας δεν έχει οξυγόνο. «Δεν στο είχα πει; Δεν υπάρχει πιο πνιγηρή ατμόσφαιρα από αυτή που επικρατεί στο Μαξίμου, σχολιάζει ο Γ. Παπανδρέου. Η συζήτηση έχει κολλήσει στο ζήτημα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Ο αρχηγός της Ν. Δ. απευθύνεται στον πρωθυπουργό: «Λουκά, πρέπει να διασφαλίσεις τις δύο δεσμεύσεις που έχω πάρει έναντι του λαού: την προστασία χαμηλοσυνταξιούχων και πολύτεκνων. Είσαι πρωθυπουργός. Πάρε τηλέφωνο τους ομολόγους σου» .

Παρεμβαίνει ο Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος επιτίθεται στον αρχηγό της Ν.Δ. με τον γνωστό πληθωρικό του τρόπο, και ακολουθούν οι γνωστοί διάλογοι. Ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να τιναχτούν όλα στον αέρα και ζητεί από τον κ. Βενιζέλο να τον αφήσει με τους αρχηγούς.

Ο κ. Σαμαράς επιμένει: «Πρέπει να κάνουμε τα αυτονόητα, που δεν έκαναν οι προηγούμενοι» . Ο κ. Παπανδρέου ακούει χωρίς να σχολιάζει. Τα μάτια του είναι διαρκώς καρφωμένα στο iPad. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται». Μόλις κλείνει το κεφάλαιο μισθών και συντάξεων, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει με έμφαση στον πρωθυπουργό ότι θα πρέπει η Αθήνα να εξασφαλίσει ότι τα 6 δισ. από την πρώτη δόση του δανείου θα πέσουν στην αγορά. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι θα πρέπει να προστατευτούν και οι ιδιώτες ομολογιούχοι. Ο κ. Παπανδρέου μιλάει για εγγύηση μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Ο πρωθυπουργός ανεβάζει το ποσό μέχρι 500.000.0 αρχηγός της Ν. Δ. επιμένει ότι θα πρέπει η εξασφάλιση να είναι στο 100%, διότι «αύριο θα ζητήσει πάλι η πατρίδα από Έλληνες ή ξένους να τη δανείσουν και οι ιδιώτες δεν είναι κερδοσκόποι ούτε πιστωτικά ιδρύματα».

Τις παραπάνω σκηνές διηγείται αργά τη νύχτα της ίδιας ημέρας ο αρχηγός της Ν. Δ. στους στενούς του συνεργάτες που τον περιμένουν στο γραφείο του. Δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες, παρότι του το ζητούν επιμόνως. Το κλίμα μεταξύ των πολλών στελεχών που βρίσκονται στο κτίριο έχουν φτάσει στη Συγγρού και τα μέλη της Εκτελεστικός Γραμματείας από όλη την Ελλάδα είναι τεταμένο. Ορισμένοι από τους κοντινούς του νομίζουν ότι φέρνει το «όχι». Κάποιοι «ακροαστικοί», μάλιστα -έτσι λέει στη Συγγρού τους προερχόμενους από την ΠΟΛΑΝ- έχουν ετοιμάσει το «άσπρο άλογο» να ανέβει ο πρόεδρος και να κατέβει τη Συγγρού, αφού λένε, ο Ντ' Εστέν την ανέβηκε. Οι πιο ψύχραιμοι σχολιάζουν ότι «θα γελάσουμε για λίγο, αλλά θα κλαίμε για πολύ αν γίνει αυτό».

Μπαίνει στο κτίριο, σκυθρωπός, o κ. Σαμαράς. Μιλάει χαμηλόφωνα. Κάποιοι δεν ακούν και του ζητούν λίγο πιο δυνατά. «Δεν μπορώ» , απαντά. Πέφτει νεκρική σιγή. Είναι προσεκτικός στην αφήγησή του. «Εγώ πρέπει να διαχειριστώ ένα θέμα που δεν το δημιούργησα. Και δεν μπορώ να πω όχι. Έχω την ευθύνη της χώρας. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό σε κόμμα της αντιπολίτευσης. Πρέπει να ξαναστήσω τη χώρα και όχι να τη διαλύσω. Όσοι είστε αποφασισμένοι να το κάνουμε, σας θέλω δίπλα μου. Να μου έχετε εμπιστοσύνη» ...


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είπε λέει ο Σαμαράς "Δεν έχει ξαναγίνει αυτό σε κόμμα της αντιπολίτευσης. Πρέπει να ξαναστήσω τη χώρα και όχι να τη διαλύσω". Αυτά φίλοι μου δυστυχώς για την Ελλάδα είναι δανεικά. Ότι έκανεν η ΝΔ το 1999 στο ΠΑΣΟκ έκανε τώρα το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ. Και τότε το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να κάνει το μημόνιο για να ξαναστήσει τη χώρα και όχι να τη διαλύσει.

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον δεν ζει ο ανώνυμος1 στην Ελλάδα. Όνειρο ζει μην τον ξυπνάτε. Άντε λοιπόν με τέτοια μυαλά να πάμε μπροστά.