slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΦΠΑ του Αιγαίου

Με επικεφαλής τον βουλευτών Ηρακλείου Μιχάλη Κριτσωτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αισθητή την παρουσία του στην χθεσινή συνάντηση φορέων και βουλευτών του Αιγαίου για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Μαζί με τον κ. Κριτσωτάκη, βρέθηκαν κι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από το χώρο της αυτοδιοίκησης. Όλοι τους, υποσχέθηκαν να δώσουν αγώνα σε όλα τα επίπεδα για να μη καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στο Αιγαίο και να αποτραπεί αυτός ο καταστροφικός σχεδιασμός.
Ειδικότερα, ο κ. Κριτσωτάκης και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν τα παρακάτω σημεία:
1)Το ευνοϊκό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ για τα μικρά νησιά του Αιγαίου θεσμοθετήθηκε με τη Συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981 και διατηρήθηκε και μετά τη λειτουργία της Εσωτερικής Αγοράς με την εφαρμογή της Οδηγίας 92/77/ΕΚ, για να ενσωματωθεί τελικά στην Οδηγία για το ΦΠΑ (2006/112/ΕΚ), αποτελώντας εφεξής μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου. Άρα λοιπόν διαθέτουμε ήδη στα χέρια μας ικανό νομικό “οπλοστάσιο” για να στηρίξουμε τη διατήρηση του παρόντος καθεστώτος, το οποίο δεν δόθηκε ως “χάρισμα” στους νησιώτες, αλλά ως αναγκαίο αντιστάθμισμα στο υψηλό μεταφορικό κόστος και τις δυσκολίες διαβίωσης, ιδιαίτερα στα μικρότερα νησιά μας.
2)Τα δύο Μνημόνια περιλαμβάνουν ρητά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά. Ειδικότερα το Μνημόνιο 2, περιλαμβάνει ειδική ανάλυση στις σελ. 46-47 και ορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του μέτρου ως τον Ιούνιο του 2012. Και γι' αυτό το λόγο έχουν σοβαρές ευθύνες οι βουλευτές Αιγαίου του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που σήμερα δηλώνουν υποκριτικά την εναντίωσή τους στην εξίσωση του ΦΠΑ, αλλά την προηγούμενη Κυριακή υπερψήφισαν αυτή τη συμφωνία και καταδίκασαν τα νησιά σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και υποβάθμιση. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Εθνικό Κοινοβούλιο και οι αιρετοί της Αριστεράς στις δύο βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεσμεύονται να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις, μαζί με τους πολίτες όλων των νησιών του Αιγαίου, ενάντια σε αυτό το κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικό μέτρο.
Πέρα από τον Μ. Κριτσωτάκη, παρόντες στην συνάντηση εκ μέρους των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς ήταν ο Νίκος Συρμαλένιος, Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου (“Πολίτες Κόντρα στον Καιρό”), ο Βασίλης Τεντόμας, Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου (“Με τους Πολίτες Κόντρα στον Καιρό”), ο Γιώργος Πάλλης, Δημοτικός Σύμβουλος Λέσβου (“Αλλαγή Πορείας”) και ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: