Χριστ. Χαραλαμπάκης, Στυλ. Λαμπάκης Ιάκ. Ναυπλιώτης, Στέφ Ψαρράς Στέφ. Ήμελλος Η φωτογραφίες είναι από την σελίδα του Συλλόγου Φιλωτιτών στο facebook |
Γεμάτη αίθουσα η εκδηλώσεων του Συλλόγου Φιλωτιτών στου (Ψυρρή) Χριστοκοπίδου 9 – Αθήνα 105 54 Η φωτογραφίες είναι από την σελίδα του Συλλόγου Φιλωτιτών στο facebook |
Παρουσιάστηκε την Κυριακή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σύλλογου Φιλωτιτών Νάξου το βιβλίο των Στέφανου Ήμελλου, Ακαδημαϊκού, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Στέφανου Ψαρρά, διδάκτορος Φιλολογίας, που έχει τίτλο “Νοταριακές πράξεις Φιλωτίου-παπά Στέφανου Αρώνη(1716-1742)”. Το βιβλίο αυτό έχει 454 σελίδες, είναι έκδοση του Συλλόγου Φιλωτιτών και αποτελεί τον πρώτο από τους τρεις τόμους των σχετικών νοταριακών εγγράφων(Οι υπόλοιποι δύο θα φιλοξενήσουν έγγραφα μέχρι το 1835).
Ο πρώτος τόμος δημοσιεύει 164 δικαιοπραξίες και ένα κατάστιχο. Εκτός από την εισαγωγή και τα....
έγγραφα, ο αναγνώστης μπορεί να βρει κατατοπιστικούς πίνακες(κύρια ονόματα και τοπωνύμια, γλωσσάριο, χρονολόγιο των πράξεων, είδος των πράξεων, πρόσωπα, κατάλογο των φορολογούμενων Φιλωτιτών το 1728) και τοπωνυμικό χάρτη.
Το βιβλίο παρουσίασαν οι Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, καθηγητής γλωσσολογίας του Παν/μίου Αθηνών, Στυλιανός Λαμπάκης, διδάκτωρ Φιλολογίας και Ιάκωβος Ναυπλιώτης , δικηγόρος και ιστορικός. Ο πρώτος τόνισε οτι το βιβλίο έχει άριστη τεκμηρίωση και αποτελεί πρότυπο επιστημονικού έργου, επικεντρώνοντας την ανάλυσή σου στα γλωσσικά στοιχεία(κοινά τοπωνύμια και κύρια ονόματα Νάξου και Κρήτης, λέξεις που πιστοποιούν τον πλούτο και τη διάρκεια της γλώσσας μας). Ο δεύτερος ασχολήθηκε με τις μεθόδους έκδοσης των νοταριακών εγγράφων και τόνισε τη σημασία του βιβλίου, που φέρνει στο φως για πρώτη φορά τόσα έγγραφα της ναξιακής ενδοχώρας. Ο τρίτος ομιλητής αναφέρθηκε στη σημασία των εγγράφων του βιβλίου για την ανασύνθεση του ιστορικού και κοινωνικού χάρτη της Νάξου και την τροφοδότηση με πρώτη ύλη πολλών επιστημονικών κλάδων. Αναφέρθηκε επίσης στη νοταριακή παράδοση και το ρόλο των παπάδων σ’ αυτήν.
Ο Ακαδημαϊκός Στέφανος Ήμελλος, τέλος, χαρακτήρισε το βιβλίο, που αποτελεί προϊόν επίπονης και πολύχρονης εργασίας των συγγραφέων, ως επιστημονική πηγή πληροφοριών και γνώσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου