slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αν.Σαμαράς: «Μασάζ» στην τρόικα και αποδόμηση των δελφίνων

«Κλείνει το μάτι» στην τρόικα ο Πρόεδρος της ΝΔ με το «ναι» επί της αρχής στο Πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου. Στρατηγική κατά των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ από τη Λ. Συγγρού που βλέπει τους κορυφαίους του Παπανδρέου να αποποιούνται το μνημόνιο.

Το επί της αρχής «ναι» στο Πολυνομοσχέδιο του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν το αποτέλεσμα συνεχών συσκέψεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στη Λ. Συγγρού και στη Βουλή καθώς στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν πως πρόκειται για μία κίνηση «υψηλού ρίσκου» αφού η ΝΔ κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι με τη δική της ψήφο «μπαλώνει» μέρος των παραλείψεων και των λαθών της προηγούμενης περιόδου.

Ο προβληματισμός αυτός αναπτύχθηκε έντονα τις τελευταίες ημέρες και μεταξύ των συνεργατών του κ. Σαμαρά και όπως αποφασίστηκε η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΝΔ στη Βουλή δεν θα έχει μόνο «κόκκινες γραμμές» και προτάσεις για τροποποίηση αλλά θα συνοδεύεται από μία μακρά επιχειρηματολογία εναντίον των προσώπων που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται τα λεγόμενα «μνημονιακά υπουργεία» αλλά κυρίως τους τρεις βασικούς δελφίνους του ΠΑΣΟΚ: Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Επί της ουσίας πρόκειται για μία ακόμη κίνηση που γίνεται κυρίως προς την τρόικα και όχι προς την κυβέρνηση Παπαδήμου προκειμένου ο κ. Σαμαράς να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων (εκκρεμεί το θέμα των επικουρικών) έχοντας στα χέρια του τόσο το «ναι» στην απελευθέρωση των μεταφορών όσο και την ψήφο στο Πολυνομοσχέδιο έστω και με σοβαρούς αστερίσκους για μία σειρά από συγκεκριμένες διατάξεις.

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει την αφόρητη πίεση από τους «γαλάζιους» συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ αλλά και μεγάλες γκρίνιες στη βάση του κόμματος, επιχειρεί σταδιακά να αποδομήσει τους τρεις βασικούς διεκδικητές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καθώς στο επιτελείο του εκτιμούν πως βρίσκεται σε εξέλιξη μία κοινή προσπάθεια των κορυφαίων της κυβέρνησης Παπανδρέου να «μηδενίσουν το κοντέρ» πριν από την έναρξη της μάχης για τη διαδοχή:

- Ο Αντ. Σαμαράς συναντάται με εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων και στις δηλώσεις του αφήνει αιχμές για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία κάνοντας λόγο για «τεράστιες ευθύνες της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας».

- Ο Γ. Μιχελάκης επιτίθεται στον Μ. Χρυσοχοϊδη: Για τις δηλώσεις ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου κατέρρευσε υπό το βάρος της αποτυχίας της». Και για την απόφασή του να καταργήσει τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής.

- Ο Χρ. Σταϊκούρας, μιλά για «απόκλιση στους στόχους του προϋπολογισμού» παρά τις πρόσθετες έκτακτες εισφορές που επιβλήθηκαν τους 3 τελευταίους μήνες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

- Ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος «στοχεύει» την Α. Διαμαντοπούλου: «Φαρσοκωμωδία χωρίς τέλος για τα σχολικά βιβλία» δηλώνει με αφορμή τα 2 εκατ. ευρώ που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών σε 159 δήμους για τις...φωτοτυπίες. 
Σταθόπουλος Σωτήρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: