slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΝΔ: "Δεν θα στηρίξουμε νόμο για μείωσεις μισθών"

Βλέπει σήμερα ΓΣΕΕ ο Σαμαράς

 

Τις νέες θέσεις της για τα εργασιακά διαμορφώνει η ΝΔ καθώς είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την Τρόικα και ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος κ. Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση στα γραφεία του κόμματος με την ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Το Σάββατο το απόγευμα ο κ. Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο συναντήθηκε με το κλιμάκιο της Τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ενώ θίγουν και τις επικουρικές συντάξεις και τις μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα. Παρότι, επισήμως, η ΝΔ λέει ότι επιμένει στις γνωστές γραμμές ανεπισήμως διαμορφώνει τις νέες διαπραγματευτικές της θέσεις.

Η ΝΔ τείνει να δεχθεί ως πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις τα 300 ευρώ και αντίστοιχα στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης τα 1200 ευρώ. Για τις περικοπές στον ιδιωτικό τομέα τείνει να καταλήξει στην θέση ότι μπορούν να παγώσουν οι αυξήσεις και οι ωριμάνσεις και να αποδεχθεί μείωση του 13ου και 14ου μισθού από ένα ποσό και επάνω. Τα θέματα αυτά θα συζητήσει με την ηγεσία της ΓΣΕΕ που βρίσκεται σε συζήτηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να προκύψουν μέσα από την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ενώ δηλώνει ότι δεν θα στηρίξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην οποία προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση ασυμφωνίας ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος. Αν η ΝΔ στηρίξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα έχει ισχυρές αντιδράσεις από το εσωτερικό της από την συνδικαλιστική της παράταξη και από τα στελέχη της λαικής δεξιάς που ήδη δυσανασχετούν με τις υποχωρήσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής το κόμμα.

Η ΝΔ μετέχει στην ουσιαστική διαπραγμάτεση με τον πρωθυπουργό και με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και με τους εκπροσώπους της Τρόικας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και προβάλλει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ και να μην επιβληθούν σε καμία περίπτωση νέοι φόροι.

Τα περιθώρια πάντως στενεύουν καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι ήδη καταγράφηκε σύμπτωση απόψεων στην σύσκεψη των τριών και οι επαφές θα συνεχισθούν. Αν και η σκέψη για κείμενο με τις υπογραφές των αρχηγών απορρίφθηκε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο κ. Παπαδήμος θα μετέχει με κοινές θέσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ κιαν χεστήκαμε !!!