slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΣΣΑΙΟΣ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΡΟΒΛΙΑ & ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΜΠΕΓΛΙΤΗ


Διαδοχικές συναντήσεις με τους υφυπουργό κ. Ντίνο Ρόβλια και τον υπουργό κ. Πάνο Μπεγλίτη είχε την Τρίτη ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Πουσσαίος, στα αντίστοιχα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας.
 Ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε σειρά προτάσεων στον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με την επίλυση σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν την Περιφέρεια και μπορούν να εφαρμοστούν και να αξιοποιηθούν και από άλλους φορείς του Δημοσίου.


Ο υφυπουργός κ. Ρόβλιας δέχτηκε με ενθουσιασμό τις προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη και δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστούν ενδελεχώς και πολύ σύντομα μέρος τους θα δρομολογηθούν για υλοποίηση.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ

Συγκεκριμένα, ο κ. Πουσσαίος κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία “Τράπεζας Μελετών”, η οποία θα διατηρεί και διαχειρίζεται τις μελέτες που εκπονούνται για λογαριασμό του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ανάμεσά τους και η Περιφέρειες, με στόχο την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μελετών και τη μείωση του κόστους λειτουργίας του Δημοσίου.

Οι συγκεκριμένες μελέτες μπορούν να αποτελέσουν υλικό για ίδιες ή παρόμοιες υποθέσεις που διαχειρίζεται κάποιος άλλος φορέας του Δημοσίου, αποφεύγοντας έτσι την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με δαπάνες για εκπόνηση παρόμοιων μελετών.

Ο Αντιπερφερειάρχης εξέφρασε την πεποίθηση ότι “η δημιουργία Τράπεζας Μελετών θα συντελέσει στον εξορθολογισμό του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε έως σήμερα το σημαντικό υλικό των εκπονηθεισών μελετών, ενώ θα συντελέσει και στην εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών πόρων”.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Επίσης, αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε και η πρόταση του κ. Πουσσαίου για απλοποίηση των διαδικασιών στον τομέα των αδειοδοτήσεων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον υφυπουργό για τις προσπάθειες που κάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την πάταξη της γραφειοκρατίας και κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση με την οποία ζητεί μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε συνδυασμό με την εφαρμογή ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ο κ. Πουσσαίος παρουσίασε στον κ. Ρόβλια τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, έπειτα από εντολή του, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και από τα οποία προκύπτει ότι για κάθε αδειοδότηση απαιτούνται κατά μέσον όρο περισσότερα από 8 δικαιολογητικά. 

Και αυτή η πρόταση είχε τη θετική ανταπόκριση του κ. Ρόβλια, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα την εξετάσει.

Επίσης, ανάμεσα στα θέματα που αναλύθηκαν στη συνάντηση ήταν η ανάπτυξη σε κάθε νησί της τηλεματικής με στόχο την καλύτερη επικοινωνία και τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών αλλά και τη μείωση του κόστους των μετακινήσεων. Προς την ίδια κατεύθυνση ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να εξετάσει το υπουργείο το ενδεχόμενο να εξοπλιστεί η Περιφέρεια με δυο ταχύπλοα σκάφη που θα αναλάβουν μεταξύ άλλων τη μετακίνηση των υπαλλήλων της Περιφέρειας στα νησιά.

Ο υφυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τον Σεπτέμβριο, έπειτα από πρόσκληση του κ. Πουσσαίος, την πρωτεύουσα της Περιφέρειας τη Σύρο, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία για θέματα της αρμοδιότητας του υπουργείου που εκπροσωπεί, όπως οι δυσκολίες της εφαρμογής του Καλλικράτη, καθώς και ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΜΠΕΓΛΙΤΗ

Ο Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον υπουργό κ. Πάνο Μπεγλίτη και του εξέθεσε πρόταση για συνεργασία του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να αναλάβουν την κάλυψη των αναγκών διακομιδής ασθενών με πλωτά μέσα από τα νησιά. Η πρόταση προέκυψε έπειτα από την καταγραφή των προβλημάτων στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα στις διακομιδές ασθενών, που παρατηρείται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Στη συνέχεια ο κ. Πουσσαίος ζήτησε να γίνουν όλες οι ενέργειες έτσι ώστε τμήμα του Στρατοπέδου της Σύρου να παραχωρηθεί για τη στέγαση υπηρεσιών της Περιφέρειας, κάτι το οποίο έγινε αποδεχτό από τον κ. Μπεγλίτη.

Τέλος, προτάθηκε στον υπουργό να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνολικά 125 φάρων που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια (το μεγαλύτερο δίκτυο φάρων στην Ευρώπη) εκμεταλλευόμενοι πόρους  ιδιωτικών κεφαλαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: