slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Όταν οι κηπουροί καλλιεργούν και …ψάρια

Βόμβα κατά οκτώ υπουργών του ΠΑΣΟΚ και κυρίως κατά του Π. Γερουλάνου, αποτελεί η μήνυση που κατέθεσαν στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, κ.Ελένη Ράικου οι εκπρόσωποι της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας», δήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, πρόεδροι της Συνομοσπονδίας και Ομοσπονδιών Αλιευτικών Συλλόγων καθώς και πρόεδροι διαφόρων συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Η καταγγελία που γίνεται αφορά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση της 4ης Νοεμβρίου για τις υδατοκαλλιέργειες που έχουν υπογράψει οι Γ. ΠαπακωνσταντίνουΝ. ΣηφουνάκηςΧ. ΚαστανίδηςΕυ. ΒενιζέλοςΜ. ΧρυσοχοΐδηςΚ. ΣκανδαλίδηςΠ. ΓερουλάνοςΙ. Ραγκούσης. Τους καταγγέλλουνγια το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης περί ύπαρξης της προαπαιτούμενης γνώμης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού.....

Ειδικότερα, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνος, καταγγέλλεται για παράνομη συμμετοχή στη διαδικασία, αφού, όπως υποστηρίζουν οι μηνυτές, είχε ίδιον οικονομικό και ηθικό συμφέρον από τη θεσμοθέτηση της ΚΥΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η… γυναίκα του Καίσαρα και ιδιαίτερα του υπουργού δεν πρέπει να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται. Και η σύζυγος του κ. Γερουλάνου είναι γνωστή για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στο χώρο των υδατοκαλλιεργειών. Η συριακής καταγωγήςΛάρα Μπαράζι Γερουλάνου ανέλαβε την εταιρεία Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς της οικογένειας Γερουλάνου το 1998. Η εταιρεία ήταν πνιγμένη στα χρέη αλλά η κυρία Γερουλάνου από ζημίες 1,1 εκατ. ευρώ το 2005, οδήγησε την εταιρία στην κερδοφορία το 2006 εμφανίζοντας κέρδη προ φόρων 90 χιλ. ευρώ, ενώ το 2008 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 16,7 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη έφθασαν τις 500.000 ευρώ. Σήμερα η εταιρεία παράγει περισσότερα από 5 εκατ. ιχθύδια και γόνους και πάνω από 2.500 τόνους τσιπούρας και λαβρακιού. Το 80% περίπου της παραγωγής των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς εξάγεται, με κύριο προορισμό χώρες της Δυτικής Ευρώπης, απ’ όπου και προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών της εταιρείας.
Οι καταγγελίες που έχουν γίνει κατά καιρούς λένε ότι με την ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υπουργοί ανοίγει ο δρόμος για την επικράτηση εταιρειών – κολοσσών, αφανίζονται μικρές εταιρείες ενώ δημιουργούνται τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα.
Πριν μερικούς μήνες ο βουλευτήςτης Ν.Δ., Κώστας Μαρκόπουλος είχε δηλώσει για το θέμα: «Η αλληλουχία υπογραφής και δημοσίευσης την ίδια μέρα παραβιάζει κατάφωρα κανόνες διαφάνειας, πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας και δείχνει ότι περισσότερο τους ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, παρά η ουσία της ορθολογικής ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών. Θυσίασαν δεκάδες άκρως τουριστικές περιοχές, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους. Και προς μεγάλη μου έκπληξη, το υπογράφει και ο υπουργός Τουρισμού αυτό!».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τις υδατοκαλλιέργειες υπέγραψαν, πέρα από τους 98 φορείς και τους 23 δήμους που θίγονται άμεσα, βουλευτές όλων των κομμάτων (Κώστας Μαρκόπουλος Ν.Δ., Θοδωρής Δρίτσας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Καρύδης ΠΑΣΟΚ, Ευαγ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.) και πολιτικά στελέχη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καταγγελίες και μηνύσεις μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε γραφικός ή κομπλεξικός έτσι για να γίνεται ντόρος. Στην ουσία καμιά παράβαση ή παρανομία δεν θα αποδειχτεί γιατί δεν θα υπάρχει.