slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ψηφίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, με μεγάλη πλειοψήφια, ο προϋπολογισμός του Δήμου του οικονομικού έτους 2012, το ύψος του οποίου ανέρχεται σε 252.979.862 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος στην τοποθέτησή του, τόνισε μεταξύ άλλων :

«Κάτω από τις σημερινές συγκυρίες, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ελάχιστες δυνατότητες να κατευθύνει τα έσοδα, δεδομένου ότι είναι όλο και λιγότερα. Η πατρίδα μας περνάει δραματικές στιγμές. Το ένα μνημόνιο διαδέχεται το άλλο και έχουμε γίνει εδώ και δύο χρόνια το όνειδος  «των συμμάχων μας και των εταίρων μας».
Η κρίση  στον Πειραιά είχε προηγηθεί της εθνικής κρίσης. Τα καταστήματα το ένα κατόπιν του άλλου βάζουν λουκέτο. Τα λουκέτα σημαίνουν οικογένειες στο δρόμο. Όποια καταστήματα δεν έχουν κλείσει, έχουν δραματική μείωση του τζίρου. Άρα έχουμε ένα μεγάλο θέμα να αντιμετωπίσουμε, πολύ μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά. Την εισβολή μιας πολύ μεγάλης φτώχειας, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα κράτος που δεν έχει αποτελεσματικότητα, που δεν έχει πόρους ή έχει τέτοια γραφειοκρατία που οι πόροι σπαταλώνται κατά τη διαδρομή για την κοινωνική πολιτική.
Εκείνο  που πετύχαμε με πολύ λιγότερα χρήματα και με αποτελεσματικότερη διαχείριση, είναι να έχουμε το δημοτικό μας ραδιόφωνο, να έχουμε πολιτισμό, αθλητισμό, καθαριότητα, καλύτερο πράσινο, να μην έχουμε παρεμπόριο, να νοικοκυρέψουμε τον Πειραιά. Με άλλα λόγια, αυτό που πετύχαμε είναι να ξαναφέρουμε την ελπίδα στον Πειραιά. 
Θέλω  να ελπίζω ότι με τα έργα που θα γίνουν των 20.000.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, θα βελτιώσουμε κατά πολύ την εικόνα του Δήμου μας.
Μπορούμε,  ο Πειραιάς όχι μόνο να γίνει το κέντρο της ναυτιλίας της Μεσογείου, όχι μόνο να πείσει την κεντρική εξουσία να επανιδρύσει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όχι μόνο να αναδείξει το εμπόριό του ξανά, μέσα από σοβαρές και συχνές συνεργασίες με τους θεσμικούς παράγοντες του εμπορίου, αλλά να γίνει πραγματικά, μέσα από την ανάπλαση κτιρίων και υποδομών και τόπος τουριστικού προορισμού. Δεν είναι εύκολο.
Αλλά  ενώ η εικόνα της χώρας είναι  προς τα κάτω, στον Πειραιά έχουμε μια  πορεία προς τα πάνω. Στον Πειραιά υπάρχει  ελπίδα, υπάρχει προοπτική ανάπτυξης.
Μηδενίσαμε  όλα τα έξοδα χωρίς να μας το ζητήσει κανείς.»
Αξίζει  να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου Πειραιά για το έτος 2012, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου. 

Εν  τω μεταξύ, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, αναφερόμενος στο οικονομικό πρόβλημα του Δήμου, με αφορμή τη συνέντευξη τύπου για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, σημείωσε:
«Το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου Πειραιά είναι πολυσύνθετο.
1) Έχω  τονίσει με σαφήνεια που δεν  αφήνει καμία υπόνοια παρερμηνείας, ότι το λιμάνι ανήκει στην πόλη μας. Το διεκδικούμε. Χαιρετίζω το γεγονός ότι ο κ. Καρατζαφέρης σε κάποια δημόσια δήλωση του, είπε ότι τα λιμάνια πρέπει να περάσουν στους Δήμους. Θα είμαστε συνεπείς σ΄ αυτόν τον διεκδικητικό αγώνα. Δεν θα λέμε άλλα, όταν είναι το ένα κόμμα στην κυβέρνηση κι όταν έρχεται το άλλο, ν΄ αλλάζουμε στάση. Μέχρι τώρα το λιμάνι συνεπάγεται επιβάρυνση  για την πόλη μας και μηδέν έσοδα. Διεκδικούμε το απόλυτο και ελπίζουμε να το πάρουμε. 
2) Ο  τρόπος υπολογισμού των Κ.Α.Π. (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) ανά  Δήμο είναι λάθος. Οι Κ.Α.Π., όπως είχα την ευκαιρία να  πω στον κ. Γιαννίτση, ο οποίος  έδειξε κατανόηση, θα πρέπει  να καλύπτουν τουλάχιστον τις  μισθολογικές ανάγκες. Δεν τις  καλύπτουν. Ενώ σε άλλους Δήμους τις καλύπτουν. Άρα θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος προσδιορισμού. Δεσμεύτηκε ότι θα το δει. 
3) Oι λεγόμενες δανειακές υποχρεώσεις, ανεβάζουν το χρέος του Δήμου σε 140 εκατ. ευρώ. Τι είναι αυτό; Είναι 65-70 εκατ. ευρώ δάνειο που συνήψε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων  με τον Δήμαρχο κ. Στέλιο Λογοθέτη, αγοράζοντας όλα τα δάνεια από διάφορες Τράπεζες για να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούσε. Λέω λοιπόν τώρα μεγαλοφώνως: Οι ασφαλιστικές εισφορές του Δήμου Πειραιά ήταν το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων; Κι όχι τα δισεκατομμύρια που χάρισαν από δω κι από εκεί οι κεντρικές εξουσίες σε τράπεζες, σε Ο.Τ.Ε., σε Δ.Ε.Η. κ.λ.π. και σε ιδιώτες ακόμη; 
Το  υπόλοιπο μέχρι τα 140 εκατ. ευρώ είναι  κυρίως νέα δάνεια  για την  εξυπηρέτηση του παλιού. Μη χρεώνουμε δηλαδή Φασούλα και Αγραπίδη, ότι πήραν δάνεια για να κάνουν πολιτική, διορισμούς ή οτιδήποτε άλλο. Θέλω να ξέρει ο Πειραϊκός λαός ότι οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πειραιά είναι πολύ λιγότεροι απ΄ όσοι χρειάζονται. Στη Δημοτική Αστυνομία π.χ. έχουμε 90 ενώ η Αθήνα έχει 1500 άτομα. Κι όμως εμείς έχουμε νικήσει το παρεμπόριο, ενώ η Αθήνα όχι. Στον τομέα του πρασίνου δεν έχουμε ούτε 30 εργαζόμενους και ο μικρότερος είναι άνω των 50 ετών. Ενώ θα έπρεπε να έχουμε 200 εργαζόμενους. 
Άρα λοιπόν μιλάμε για την ανάγκη «κουρέματος» αυτού του δανείου, που δεν το αναγνωρίζουμε στο σύνολό του. Αλλά όσο υπάρχει, υπάρχει. Μας κάνουν αυτόματα τις κρατήσεις των τοκοχρεωλυτικών δόσεων από τους Κ.Α.Π, που ούτως ή άλλως είναι μειωμένοι. Θέλουμε «κούρεμα», επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου. Το συμφωνήσαμε με τρεις Υπουργούς. Το συμφωνήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το συμφωνήσαμε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Έρχεται όμως το Ελεγκτικό Συνέδριο και λέει: απέχω γιατί πρέπει να περάσει από προσυμβατικό έλεγχο, επειδή είναι παλαιά δάνεια. Η δε κυβέρνηση κρατάει παθητική στάση. 
Η λύση είναι απλή και δεν θα διαφωνούσε κανείς: μια τροπολογία σε ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο που θα λέει ότι για την επιμήκυνση αποπληρωμής των παλαιών δανείων, δεν απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Έτσι  θα είχαμε ετησίως 7.000.000 ευρώ κέρδος στις τοκοχρεωλυτικές δόσεις. Ο κ. Γιαννίτσης με διαβεβαίωσε ότι θα το κάνει εντός των προσεχών ημερών, αν ο κ. Καραβοκύρης που είναι Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αποδεσμεύσει αυτή τη συμφωνία μας. Εμείς εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα ως Δήμος. Είναι η πρώτη χρονιά από το 1998 που είναι η χειρότερη με τη μικρότερη χρηματοδότηση του Δήμου.  Λειτουργήσαμε, δεν χρωστάμε σε κανέναν εργαζόμενο ούτε ένα ευρώ και πληρώσαμε και εκείνα που χρωστούσαμε από την προηγούμενη χρήση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: