slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ενώσεων Περιφερειακών Αρχών ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων



Για τις ιδιαιτερότητες της εδαφικής συνοχής και της ανάπτυξης στις νησιωτικές περιοχές μίλησε στο Παγκόσμιο Φόρουμ Ενώσεων Περιφερειακών Αρχών Fogar, ο Αντιπεριφεριάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος, ο οποίος εκπροσώπησε στη σημαντική αυτή διοργάνωση το Νότιο Αιγαίο.

Στο φόρουμ με τίτλο “Χαράσσοντας το δρόμο για παγκόσμια πολιτική προς την ισόρροπη ανάπτυξη και την εδαφική συνοχή” συμμετείχαν εκπρόσωποι από 25 χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Αμερικής και της Ευρώπης, ενώ δεκάδες ήταν οι συμμετοχές εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, διπλωματών και δημοσιογράφων διεθνών μέσων ενημέρωσης.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων αναφερόμενος στην Περιφέρεια μας επεσήμανε πως “η μεγάλη απόσταση από τα ευρωπαϊκά κέντρα ανάπτυξης, η έλλειψη των συνόρων με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η γεωγραφική διαμόρφωση της περιοχής μας γενικότερα, καθιστούν το Νότιο Αιγαίο μια απομονωμένη περιοχή της Ευρώπης”.

Ενημέρωσε τους συμμετέχοντες πως για την Περιφέρεια μας κάθε νησί έχει αξιολογηθεί χωριστά ως ενιαία εδαφική, περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική μονάδα, η οποία απαιτεί την ίση μεταχείριση όσον αφορά την προώθηση της ανάπτυξης.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συμβάλει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να διευκολύνει και να υποστηρίξει τις εθνικές και περιφερειακές αρχές που σχηματίζουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο”, τόνισε ο κ. Πουσσαίος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δραματική μείωση των κονδυλίων προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρά τις ιδιαιτερότητές της εξ αιτίας της νησιωτικότητας και τις διαφορές ανάπτυξης μεταξύ των νησιών μας.


Αναφερόμενος στις μεταφορές ο κ. Πουσσαίος παρουσίασε τις προτάσεις της ΠΝΑ, επισημαίνοντας ότι το υπάρχον σύστημα μεταφορών πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να επανασχεδιαστεί, με στόχο την ισότητα των νησιωτικών και ηπειρωτικών μεταφορών, με βάση το κόστος, την ποιότητα και την προσβασιμότητα όλο το χρόνο.

Συγκεκριμένα, ο Αντιπεριφεριάρχης πρότεινε τη δημιουργία σε περιφερειακό επίπεδο, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μεταφορών συμπεριλαμβανομένων των εναέριων, θαλάσσιων και των χερσαίων μέσων για την παροχή επαρκούς μεταφοράς, ενώ μίλησε για την ανάγκη εξασφάλισης οικονομικών πόρων για τον προγραμματισμό νέων πορθμείων προκειμένου να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη περίπτωση λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων απηύθυνε πρόσκληση προς όλους τους εκπροσώπους των νησιωτικών περιοχών, να συστήσουν από κοινού μια επιτροπή με κύριο στόχο την μελέτη, την ανταλλαγή γνώσεων και την εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα που αφορούν τη νησιωτικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: