Με όλους τους στόχους του Μνημονίου …εκτός και την ύφεση επιδεινούμενη, οι εμπειρογνώμονες της Τρόικα, αναζητούν τρόπους να σώσουν τα προσχήματα, το πρόγραμμα που εκπόνησαν, την προσωπική τους αξιοπρέπεια, αλλά και την αξιοπιστία και το κύρος των Οργανισμών που εκπροσωπούν.
Έτσι, σύμφωνα με επίσημες συζητήσεις, αλλά και ανεπίσημες διαρροές, αρχίζουν να ξανασκέφτονται ιδέες και προτάσεις, που έως πρόσφατα δεν ήθελαν κάν να ακούσουν, τις απέρριπταν συλλήβδην και άνευ συζητήσεως.
1.- Φαίνεται ότι έχουν δώσει το πράσινο φώς στον κ. Βενιζέλο, να υιοθετήσει στο νέο φορολογικό, το πάγιο αίτημα του Αντώνη Σαμαρά για τη μείωση του ΦΠΑ. Η τελική ρύθμιση δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, αλλά βρίσκεται στο τραπέζι.
2.- Το δεύτερο θέμα που αρχίζει να αποκτά σάρκα και οστά είναι, επίσης η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, για μείωση των εργοδοτικών εισφορών ως κίνητρο για την ενίσχυση της απασχόλησης.
3. –Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Η τρόϊκα, έως προσφάτως, ήταν αντίθετη στο μέτρο αυτό, αλλά μετά την κατάρρευση των εσόδων, δείχνει πρόθυμη να ρίξει νερό στο κρασί της....................................................>>>>>>>>>>>>>>>
Μια πρώτη κίνηση, που θα σηματοδοτεί την αλλαγή στη στάση της τρόϊκα, ίσως καταγραφεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφισης εντός Ιανουαρίου.
Παράλληλα, εξετάζονται και άλλες προτάσεις από το «Ζάππειο ΙΙ», οι λεγόμενες «μηδενικού δημοσιονομικού κόστους», προκειμένου να βελτιωθεί το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάσχεσης της ύφεσης.
Κάποιες ενστάσεις φαίνεται να διατυπώνονται από την ΕΕ επειδή δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται πως ενδεχόμενη χαλάρωση των πιέσεων και της ασφυκτικής λιτότητας, μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα, αντί να τα βελτιώσει. Το επιχείρημά του βέβαια το αποκρούει καθημερινά η σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας που διαλύεται υπό το βάρος του μνημονίου, γι αυτό και εκτιμάται ότι δεν θα επιμένουν για πολύ καιρό ακόμα στις ανεδαφικές τους απόψεις.
Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να επικεντρώσει τις προσπάθειές του ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος δειλά-δειλά αρχίζει να παραδέχεται δημοσίως, ότι μετά από μια διετή και βάναυση λιτότητα, που παρέτεινε την ύφεση και απορρυθμίζει την κοινωνία, η οικονομική πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί προς αναπτυξιακού χαρακτήρα μέτρα. Αυτά, δηλαδή, για τα οποία φωνάζει ο Αντώνης Σαμαράς από το 2010.
Το κλίμα αυτό επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος φιλοδοξεί να παρουσιάσει ένα φορολογικό νομοσχέδιο κοινής αποδοχής προκειμένου να ενισχύσει τις πιθανότητες του στο εσωτερικό παιχνίδι, που αυτή την ώρα εξελίσσεται στο ΠΑΣΟΚ. Παιχνίδι που προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Αν τελικά καμφθούν οι αντιδράσεις της ΕΕ και υιοθετηθούν οι προτάσεις Σαμαρά, τότε αυτομάτως καταρρέει και ο μύθος ότι τάχα δεν ήταν δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου!
Επίσης, θα αποδειχθεί περίτρανα ότι η Κυβέρνηση Παπανδρέου, όλο αυτό τον καιρό, δεν έκανε τίποτα από το να λέει «ναί» σε όλα, χωρίς να τολμάει να αρθρώσει ούτε μια διαφωνία, έστω για την τιμή των όπλων. Πολύ δε περισσότερο να υποβάλλει δικές της προτάσεις.
Τέλος, θα επιβεβαιωθεί ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε συλλάβει εξ αρχής τις διαστάσεις του προβλήματος και είχε προτείνει τις λύσεις που θα μας έβγαζαν μια ώρα αρχύτερα από την κρίση. Λύσεις, που τότε αντιμετωπίστηκαν απαξιωτικά με δηλώσεις τύπου «Χάρυ Πότερ», ενώ σήμερα επιχειρούν να τις οικειοποιηθούν για να διασωθούν.
Όπως άλλωστε έχουμε ξαναγράψει, οι διαπραγματεύσεις της Τρόικα με τον Σαμαρά άρχισαν. Η ματαίωση της νέας περικοπής των συντάξεων την προηγούμενη εβδομάδα ήταν το πρώτο βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου