slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νέα κριτική στα Μνημόνια από τον πρόεδρο της ΝΔ και τέλος στα σενάρια για παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου ΕΒΑΛΕ ο Αντ. Σαμαράς

 Με μία σαφή και κατηγορηματική τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς έβαλε τέλος στα σενάρια των ημερών περί παράτασης του βίου της  κυβέρνησης Παπαδήμου. 
“Η κυβέρνηση αυτή είναι προσωρινή και μεταβατική, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. 
Για να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του παλαιού ιδιωτικού χρέους και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνολικού χρέους μας” είπε ο Σαμαράς και πρόσθεσε ότι “όλα αυτά θα κριθούν στους επόμενους δύο μήνες. Και τέλος!”.
 Ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν υπήρξε συμφωνία μακροχρόνιας διακυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων και  επομένως δεν μπορεί να παραταθεί.  “Πώς θα κυβερνήσουμε;” ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε “ό,τι υπογράφουμε το εννοούμε. Και το τηρούμε. Και το φτάνουμε ως το τέλος του. Εμείς την υπογραφή μας να τη σεβόμαστε!”. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι μια κυβέρνηση που θα πάρει  δύσκολες αποφάσεις δεν μπορεί να σταθεί χωρίς νωπή εντολή από το λαό. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου λειτούργησε σαν μια «βαλβίδα ασφαλείας» στην κοινωνία επειδή ο λαός βλέπει σύντομα εκλογές.


Ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν υπάρχουν ταραχές στους δρόμους γιατί ο λαός βλέπει ότι σύντομα θα εκφραστεί στις κάλπες και ρώτησε: “Αυτή την κοινωνική γαλήνη τη χρειαζόμαστε. Θέλουν κάποιοι να αφαιρέσουμε τη «βαλβίδα ασφαλείας»; Αν το κάναμε, θα ήταν πολύ πιθανό να προκληθούν κοινωνικές εκρήξεις!”. Είπε ακόμη ότι η περίοδος των δύσκολων αποφάσεων δεν θα κρατήσει δύο τρείς μήνες, θα κρατήσει δύο-τρία χρόνια και σε αυτό το διάστημα η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται από μια κυβέρνηση, όπου τα κόμματα τα οποία τη στηρίζουν δεν έχουμε συμφωνήσει σε τίποτε μακροχρόνιο και δεν υπάρχει καμιά νομιμοποίηση. “Πιστεύει κανείς ότι θα άντεχε μια τέτοια κυβέρνηση; Δεν νομίζω…Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πολιτική ακυβερνησία και κοινωνική ένταση” πρόβλεψε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ “βυθίζεται” και θέλει την παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου για να αποφύγει τα χειρότερα και πρόσθεσε ότι θεωρούν  «ανώριμο» το λαό, όσοι απεύχονται τις εκλογές σύντομα. Ο κ. Σαμαράς όμως προχώρησε ακόμη πιο πέρα και αμφισβήτησε την νομιμοποίηση της παρούσας βουλής: “Δεν μπορεί να παραταθεί μια Βουλή που προέκυψε από το εμπρηστικό εκλογικό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν». Έτσι προέκυψε η σημερινή Βουλή! Το ξέχασε αυτό κανείς;  Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι  για να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο τόπο, χρειάζεται κυβέρνηση με σαφή και ισχυρή εντολή από το λαό.

Αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση λέγοντας ότι ήδη έχει γίνει πανευρωπαική κρίση χρέους και κινδυνεύει να πάρει παγκόσμιες διαστάσεις αν η Ευρώπη επανέλθει σε ύφεση και παρασύρει όλο τον υπόλοιπο κόσμο σε παγκόσμια ύφεση.

Έκανε έμμεση κριτική στα Μνημόνια λέγοντας: “Υπάρχουν, λοιπόν, πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε τέτοια κρίση χρέους:
    * Δεν βάζουμε φόρους σε περίοδο ύφεσης.
    * Δεν προχωράμε σε οριζόντιες περικοπές, για να μειώσουμε τη σπατάλη.
    *Δεν κάνουμε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να παίρνουμε ταυτόχρονα μέτρα για την ανάκαμψη της Οικονομίας.
    * Δεν ζητάμε θυσίες, χωρίς φώς στην άκρη του τούνελ.
    * Δεν παραμελούμε ποτέ – μα ποτέ – τη ρευστότητα της Οικονομίας.
Καθένα από τα πέντε αυτά σφάλματα μπορεί να ματαιώσει την δημοσιονομική προσαρμογή. Μπορεί, δηλαδή, να οδηγήσει σε ύφεση μάλλον, παρά σε μείωση του ελλείμματος. Και η ύφεση με τη σειρά της θα διαιωνίσει τα μεγάλη ελλείμματα και θα εκτοξεύσει το χρέος”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: