slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Έντονες οι αντιδράσεις της εκκλησίας για τον Εφραίμ

Οι Ιεράρχες βλέπουν πίσω από την σύλληψη του Εφραίμ ότι η πολιτεία επιθυμεί την στοχοποίηση της εκκλησίας και μάλιστα την δυσκολότερη περίοδο που περνά η χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης. 
Η κοινή γνώμη από την άλλη εκτιμά πως γίνεται η αρχή προκειμένου να οδηγηθούν ορισμένα πρόσωπα που τα ονόματα τους έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα να οδηγηθούν στην φυλακή. 

Φρουρούμενος στο Βατοπαίδι ο Εφραίμ 
Παράταση λίγων ημερών πήρε ο Εφραίμ λόγω ασθένειας. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως θα οδηγηθεί στις φυλακές πιθανότατα την Τρίτη. Παρουσία αστυνομικών παραμένει στο κελί του μοναστηριού. Δίπλα του εκτός από τους στενούς του συνεργάτες βρίσκονται οι γιατροί από το κέντρο υγείας στις Καρυές που γνωρίζουν το ιστορικό της υγείας του καθώς είναι διαβητικός. 

Ο Εφραίμ μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες επεσήμανε ότι: «Εγώ μοναχός είμαι και φυσικά πρέπει να παραδοθώ στη Δικαιοσύνη δεν λυπάμαι για τον εαυτό μου. Λυπάμαι γι’ αυτούς που έστησαν αυτή τη σκευωρία».

Νωρίς το μεσημέρι το Σαββάτου ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης Αντώνιος Παπαματθαίου συνοδεία του Αστυνομικού Διευθυντή Χαλκιδικής και αστυνομικών, πέρασαν την πόρτα του Αγίου Όρους προκειμένου να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης. Ο Εισαγγελέας διαπίστωσε ότι είναι κλινήρης με υψηλό πυρετό. Ο ηγούμενος τον διαβεβαίωσε ότι αμέσως μετά την ανάρρωση του θα παραδοθεί οικειοθελώς στις αρχές. 

Οι αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου και των Ιεραρχών
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:«Δεν γνωρίζω την ουσία της υπόθεσης και σέβομαι την ελληνική δικαιοσύνη. Όμως, είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος, όπως άλλωστε και κάθε Χριστιανός, με τη χρονική συγκυρία της έκδοσης του βουλεύματος προφυλάκισης του ηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ ανήμερα των Χριστουγέννων. Και ο νοών νοείτω».

Μ. Κερκύρας Νεκτάριος: «Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση να επιθυμούν με εμμονή τον διωγμό και τον κοινωνικό στιγματισμό της Εκκλησίας όλοι αυτοί που επέτρεψαν την αυτο-αθώωση σε όσους προκάλεσαν την κοινή γνώμη οδηγώντας τη χώρα στην παρακμή. Τους ενόχλησε η προσπάθεια ενός ηγουμένου να διαφυλάξει την ιδιοκτησία της ιστορικής Ιεράς Μονής την οποία διακονεί, με σκοπό την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο σε μία εποχή κρίσεως και ξεσπούν και πάλι το μένος εναντίον της Εκκλησίας. Όμως ο λαός θα αντιδράσει, γιατί βλέπει τελικά πού οδεύουμε».

Μ. Σιτιστής Αντώνιος: «Ποιόν στ’αλήθεια προφυλάκισαν οι έλληνες δικαστές για την φούσκα του χρηματιστηρίου; Ποιόν προφυλάκισαν για τις μίζες της Siemens και των άλλων προμηθειών;

Ποιόν προφυλάκισαν για την οικονομική κατάρρευση αυτής της χώρας και τον διεθνή διασυρμό του λαού της. Ποιόν προφυλάκισαν για τις ληστρικές επιδρομές στα αποθέματα του πτωχού λαού; Ποιόν προφυλάκισαν για τις διαρκώς αυξανόμενες αυτοκτονίες εξ αιτίας της ανεργίας και της απόγνωσης;
Επί τέλους η ελληνική δικαιοσύνη άργησε, αλλά βρήκε τον αίτιο όλων των συμφορών. 

Είναι ο Ηγούμενος Εφραίμ. Μπορούν οι Έλληνες δικαστές να κοιμούνται πλέον τον ύπνο του δικαίου η μήπως πρέπει να εξεγερθούν και να αποκαταστήσουν την τετρωμένη αξιοπρέπειά της. Η απόφαση δεν θίγει τον Ηγούμενο Εφραίμ, εκθέτει για μια ακόμη φορά τη χώρα μας, προκαλώντας τον παγκόσμιο καγχασμό.

Μ. Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Θεωρώ ότι θέματα που σχετίζονται με το Άγιο Όρος πρέπει όλοι μας να τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, διότι το Άγιο Όρος αποτελεί έναν μεγάλο θησαυρό της Εκκλησίας και του Γένους μας, παγκοσμίου ακτινοβολίας. Τελικά πιστεύω ότι ο π. Εφραίμ θα αντιμετωπίσει την περίπτωση αυτή εκκλησιαστικώς και πνευματικώς, οι δε νομικοί του σύμβουλοι θα πράξουν τα δέοντα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: