slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Το ΙΚΑ δεν έχει λεφτά για συντάξεις και δώρο Χριστουγέννων

 
Αναζητά πάνω από ένα δισ. ευρώ

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται συντάξεις και δώρο Χριστουγέννων για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, καθώς το ταμείο αναζητά εναγωνίως πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έως τα μέσα του μηνός Δεκεμβρίου.
Η διοίκηση του Ιδρύματος αναζητά πάνω από ένα δισ. ευρώ προκειμένου να καταβάλλει το δώρο και τις συντάξεις του Ιανουαρίου. Μέρος από αυτά αναμένεται να δοθούν στο Ίδρυμα - εφόσον εκταμιευθεί η έκτη δόση - ως προκαταβολή της κρατικής χρηματοδότησης για το 2012.Για τα υπόλοιπα το ΙΚΑ προσανατολίζεται στον εσωτερικό... δανεισμό από άλλα ασφαλιστικά ταμεία, από την μετατροπή ομολόγων σε repos, ενώ «υπολογίζει» και την είσπραξη δύο κρατικών ομολόγων που λήγουν εντός του μήνα Δεκεμβρίου.

Ακόμη κι αν τελικώς βρεθούν τα χρήματα , στην ουσία δίδεται προσωρινή λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης του ΙΚΑ, καθώς τα έσοδα του Ιδρύματος παρουσιάζουν μεγάλη κάμψη και, η έλλειψη ρευστού, θα επανεμφανιστεί σύντομα.

«Με δυσκολία εξασφαλίζουμε κάθε μήνα την καταβολή των συντάξεων», είχε δηλώσει πρόσφατα ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος σημειώνοντας ότι το 2011 ήταν ο δυσκολότερος χρόνος στην ιστορία του ΙΚΑ, καθώς η οικονομική κρίση έχει φέρει το ίδρυμα σε δεινή οικονομική θέση.

Αρκεί να σημειωθεί ότι το σύνολο των ταμείων είχε το 2011 απώλειες εσόδων της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ εξαιτίας της αυξημένης ανεργίας και των μειωμένων μισθών του ιδιωτικού τομέα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Για το 2012 η μείωση των εσόδων αναμένεται να ξεπεράσει και αυτά τα επίπεδα.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: