slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μίλησε σαν πρωθυπουργός της Ελλάδας, ή εκπρόσωπος της … Γερμανία;

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή… εμείς έχουμε στραβωθεί. Αλλιώς δεν εξηγείται αλλιώς η προσπάθεια όλων των Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ αυτών και του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, να πείσουν του πολίτες ότι η μισή συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, είναι σωτηρία για την Ευρώπη. Και αυτό δεν το λέμε σκεπτόμενοι το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρώπη. Έτσι κι αλλιώς οι Βρετανοί απομονωμένοι στο νησί τους ήταν και στο ευρώ δε θα ήθελαν να μπουν ούτε στον αιώνα τον άπαντα.

Αυτό που λέμε είναι ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την ανάπτυξη και με την έξοδο από την κρίση μέσω ενός μακρόπνοου σχεδίου το οποίο θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις ώστε να ανασάνουν και οι κοινωνίες που πλήττονται βάναυσα.
Δεν ακούσαμε ούτε μια πρόταση για ανάπτυξη, παρά μόνο νούμερα και σχέδια τα οποία εκπονήθηκαν στο Βερολίνο και επικυρώθηκαν στις Βρυξέλλες. Και δεν μπορούμε να καταλάβουμε με το λίγο μυαλό που διαθέτουμε από που κι ως που η συμφωνία που έκλεισε βοηθά στην ολοκλήρωση της Ευρώπης και αποτελεί ασπίδα στις κρίσεις.
Έτσι, λοιπόν, αδυνατούμε να αντιληφθούμε γιατί ο Λ. Παπαδήμος στη συνέντευξη που έδωσε εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα όσα έγιναν τις προηγούμενες ώρες. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μεγάλο βήμα προς τη σύγκλιση της δημοσιονομικής πολιτικής» τις αποφάσεις καθώς και σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση κρίσεων. Αναφέρθηκε στις αποφάσεις που ελήφθησαν όπως ότι υιοθετήθηκε δημοσιονομικός κανόνας που προβλέπει ότι οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι ισορροπημένοι, δηλαδή να μην παρουσιάζουν πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 0,5%. Τόνισε ακόμα ότι ο κανόνας αυτός θα πρέπει να ενσωματωθεί στο Σύνταγμα καθώς και ότι η αξιολόγηση θα γίνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «Τα κράτη που υπόκεινται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα πρέπει να υποβάλουν προγράμματα διαρθρωτικά και να λαμβάνουν νέα αλλά μετρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Παπαδήμος.
Δεν είπε πώς η Ελλάδα θα το καταφέρει αυτό, αν και τόνισε ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει τους νέους κανόνες μετά από τρία χρόνια, αφού δηλαδή ολοκληρωθεί το σχέδιο σωτηρίας. Αλλά και πάλι: Πώς θα καταφέρει η Ελλάδα να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με χρέος πάνω από 120% (και μετά το κούρεμα) και με τεράστια ελλείμματα; Εδώ είναι και το μυστικό: Για να το πετύχει και να μείνει η χώρα στο ευρώ θα πρέπει οι πολίτες να γίνουν όχι απλά φτωχοί, αλλά στα όρια της εξαθλίωσης. Θα το καταλάβουμε όλοι από την 1η του νέου χρόνου αλλά κι από τα νέα μέτρα άνω των 3 δισ. ευρώ που έρχονται σύντομα.
Είπε ο κ. Παπαδήμος ότι «όταν μια χωρά δεν ικανοποιεί τα κριτήρια του 3% τότε θα υπάρχει αυτοματισμός κυρώσεων». Και πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία των αυτόματων κυρώσεων θα ενεργοποιηθεί για την Ελλάδα, αφού πρώτα η χώρα πετύχει τον στόχο του μηδενισμού των ελλειμμάτων.
Είπε ακόμα ότι ελήφθησαν δύο δέσμες μέτρων, μία για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και μία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η πρώτη δέσμη μέτρων προβλέπει μεγαλύτερο συντονισμό στην οικονομική πολιτική και ενίσχυση της πειθαρχίας. Η δεύτερη δέσμη μέτρων προβλέπει τη βελτίωση της λειτουργίας των μηχανισμών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Με λίγα λόγια, ανέλυσε τα μέτρα της Μέρκελ σαν καλός κυβερνητικός εκπρόσωπος της… Γερμανίας.
Ο κόσμος, όμως, που ενδιαφέρεται για την τύχη του, για το μέλλον το δικό του και των παιδιών του, περίμενε άλλα. Ίσως κάποιο όραμα, κάποιο σχέδιο εξόδου από το τούνελ. Ο κ. Παπαδήμος δεν του το έδωσε. Όμως, θα μου πείτε: Τι να κάνει κι αυτός; Ωσεί παρών όπως και πολλοί άλλοι ήταν στις Βρυξέλλες. Το αφεντικό είναι άλλο και μοιάζει με Γερμανικό ντόμπερμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: