slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Συναντήσεις με αντιπροσωπείες εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Γαλλίας και τον γιό του γνωστού εξερευνητή της θάλασσας Κουστώ που συνεχίζει το έργο του, είχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος και ο επιστημονικός συνεργάτης του περιβαλλοντολόγος, κ. Παναγιώτης Βούρος.

Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την υποστήριξη πρότασης της Γαλλικής πλευράς για τη χρηματοδότηση εκ μέρους τους, της διενέργειας επιστημονικής έρευνας στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Μήλου, με προοπτική τη δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής και την προστασία και ανάκαμψη της ιχθυοπανίδας. Σύμφωνα με τους Γάλλους εκπροσώπους, έχουν ήδη προηγηθεί συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων και ειδικά των αλιέων του νησιού, οι οποίοι φαίνεται να βλέπουν θετικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως αντίστοιχα και η Διευθύντρια Αλιείας του αρμόδιου Υπουργείου.
Επιστημονικός συνεργάτης θα είναι το ΕΛΚΕΘΕ με εκπαίδευση επιστημόνων του και μεταφορά τεχνογνωσίας προς αυτούς που θα αφορά τις πρακτικές παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων, σχετικών με τη χλωρίδα και πανίδα σε τέτοιες περιοχές, σε προκαταρκτικό αλλά και σε μεταγενέστερο επίπεδο κατά τη φάση προστασίας και απαγόρευσης της αλιείας σ’ αυτήν.
Στη συνάντηση συμμετείχαν o εκπρόσωπος του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης των θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών της Γαλλίας, Philippe Robert, τον εκπρόσωπο της Δ/νσης Προστασίας και Ανάδειξης της Παράκτιας Βιοποικιλότητας -με διεθνή δράση ιδιαίτερα στη Μεσόγειο- Roger Esteve και την Ελληνίδα επιστημονική συνεργάτη τους Δρ. Συλβαίν Γιακουμή.   
Επίσης, πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή συνάντηση με τον Pierre-Yves Cousteau και την Δρ. Συλβέν Γιακουμή, η οποία είχε αντικείμενο την υποστήριξη της πρότασης του κ. Cousteau (με την ιδιότητα του προέδρου της διεθνούς οργάνωσης που έχει ιδρύσει με τίτλο Cousteau Divers) για τη δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στη περιοχή μεταξύ Περίσσας και Καμαρίου.
Από την μεριά του κ. Πουσσαίου εκφράστηκε η θετική αντιμετώπιση και η υποστήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών, που όπως τονίστηκε μπορούν να συμβάλλουν με βάση και τη διεθνή εμπειρία στην αειφόρο ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, τέτοιες δράσεις συμβάλλουν ταυτόχρονα στη βιωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων, και του θαλασσίου περιβάλλοντος γενικότερα, του αλιευτικού επαγγέλματος και ακόμα περισσότερο στην οικονομική βιωσιμότητα σε τοπικό επίπεδο. Οικονομική βιωσιμότητα που συναρτάται άμεσα με τον τουρισμό και ειδικά την ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού, του Snorkeling και γενικότερα της επισκεψιμότητας   που αναπτύσσεται στις περιοχές αυτές και εκτός εποχής. Μάλιστα ο κ. Πουσσαίος τόνισε στον κ. Cousteau ότι η προβολή της περιοχής του Ν. Αιγαίου και της χώρας γενικότερα μέσα από δράσεις διεθνούς εμβέλειας προσωπικοτήτων όπως η δική του, είναι σημαντική και μάλιστα επιδιώκεται σε μία δύσκολη για την διεθνή εικόνα της χώρας εποχή. 
Σύμφωνα με τον κ. Cousteau σε συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων όπως ο Δήμαρχος, ο πρόεδρος των λεμβούχων και άλλοι υπήρξε θετική ανταπόκριση της πρότασης του. Αντίστοιχη θετική ανταπόκριση της πρότασης τους υπήρξε και από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τη πρόεδρο του Νίκη Γουλανδρή και από την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το πρόεδρο του κ. Γιάννη Μιχαήλ.
Ο κ. Πουσσαίος το ίδιο βράδυ συμμετείχε ταυτόχρονα ως επίσημος προσκεκλημένος σε ειδική εκδήλωση του Ευγενίδειου Ιδρύματος προβολής ντοκιμαντέρ για την ανάγκη δημιουργίας θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών στη Μεσόγειο των κ. Pierre-Yves Cousteau και Enrike Scala γνωστού διεθνή ισπανού ακτιβιστή για τη δημιουργία θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: