slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα Δώρα του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται και το 2012 : Μειώσεις μισθών έως 52% φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Μειώσεις μισθών έως 25% φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ την προσεχή διετία αναμένονται περαιτέρω περικοπές. Οι προσαρμογές των αποδοχών προωθούνται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Οι διατάξεις του νέου μισθολογίου τίθενται σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου 2011, επιφέροντας μισθολογικές απώλειες στους δημοσίους υπαλλήλους από 200 έως και 950 ευρώ ανάλογα με το υπουργείο και τα χρόνια προϋπηρεσίας.Ωστόσο, το μέγιστο ποσοστό μείωσης των αποδοχών των δημοσιών υπαλλήλων για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου έχει ορισθεί στο 25%.Δηλαδή όταν η μείωση των αποδοχών που θα προκύψει από το ενιαίο μισθολόγιο ξεπερνά το ....
25%, οι επιπλέον περικοπές θα κατανεμηθούν σε δύο ισόποσες δόσεις το 2012 και το 2013.

Ειδικά για τους εφοριακούς, τους τελωνειακούς και τους υπόλοιπους υπαλλήλους του υπουργείου, οι μειώσεις των συνολικών ακαθάριστων αποδοχών που προκύπτουν βάσει του νέου μισθολογίου ξεκινούν από 40% και φθάνουν ακόμη και το 52%.

Σημειώνεται πως το 83% των υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα πληρώνονται πλέον από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ενώ σύντομα και το 17% των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο θα ενταχθεί εντός συστήματος.

Από το Δεκέμβριο του 2010 οι μισθολογικές αμοιβές για αμειβόμενους του Δημοσίου καταβάλλονται και καταγράφονται σε κεντρική ηλεκτρονική βάση δεδομένων, επιτρέποντας τον έλεγχο, την επεξεργασία και την ανάλυση των στοιχείων, σχετικά με το ύψος και την δομή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.

Με την ενεργοποίηση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, το Δεκέμβριο 2010, το σύστημα κάλυπτε την μισθοδοσία 202.025 υπαλλήλων του Δημοσίου.

Πλέον, 12 μήνες μετά, ο αριθμός αυτός έχει σχεδόν τριπλασιασθεί και οι ενταγμένοι στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών ανέρχονται σε 637.609 άτομα, όταν ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται σε 760.043.

Μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών καταβάλλονται σήμερα οι αμοιβές του 83% των μισθοδοτούμενων στο Δημόσιο.

Το 17% εξακολουθεί να πληρώνεται με άλλους τρόπους, παρά το ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως θα σταματούσε την καταβολή των αμοιβών όσων δεν έχουν υπαχθεί στην Αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: