slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αναφορά του βουλευτή Θοδωρή Δρίτσα για την εξορυκτική εταιρία S&B Κυριακοπουλου στη Μήλο

    Αναφορά του βουλευτή  Θοδωρή  Δρίτσα προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων και τους  Υπουργούς - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής - Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εξορυκτική εταιρία S&B στη Μήλο




Ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Α΄ Πειραιά και Νησιών Θοδωρής Δρίτσας, κατέθεσε ΑΝΑΦΟΡΑ το με ημερομηνία 24/11/2011 Δελτίο Τύπου της περιφερειακής παράταξης Νοτίου Αιγαίου  «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» σχετικά με την άμεση εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων της πρόσφατης απόφασης του Υπουργείου Υγείας που υποχρεώνει την εξορυκτική εταιρία S&B στο θάψιμο των στερεών βιομηχανικών της αποβλήτων και στην απαγόρευση διάθεσης τους στη θάλασσα.



                                                       Αθήνα, 28.11.2011                                                        Ο καταθέτων  βουλευτής





                                                            ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΙΤΣΑΣ





















ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

politesna.blogspot.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

S&B οφείλει άμεσα να πάρει όλα τα μέτρα εφαρμογής της Απόφασης του Υπουργείου Υγείας)



Με την απόφαση του δικαστηρίου της Σύρου που καταδίκασε τους υπεύθυνους της S&B για περιβαλλονική υποβάθμιση της Μήλου, επιβεβαιώνεται αυτό που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους αλλά και η κοινωνία του νησιού έχει διαπιστώσει εδώ και χρόνια ότι, η εξορυκτική δραστηριότητα με τον ανεξέλεγκτο τρόπο που μέχρι σήμερα ασκείται, δημιουργεί ανεπίστρεπτες επιπτώσεις στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά μακροπρόθεσμα και κινδύνους στην υγεία των κατοίκων. Αυτό εξάλλου είχαν επισημάνει και με πρόσφατη Ερώτηση τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και Θ. Δρίτσας.

Είναι σίγουρο ότι το πρόβλημα δεν είναι το σταμάτημα των βιομηχανικών-εξορυκτικών δραστηριοτήτων, που αναμφισβήτητα έδωσε για πολλά χρόνια και εξακολουθεί και δίνει ανάπτυξη και απασχόληση στο νησί, αλλά ο εξορθολογισμός τους, ο σεβασμός της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η αποδοχή ενός χωροταξικού σχεδίου που θα έχει σαν γνώμονα την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη με πυλώνες την εξόρυξη και τον τουρισμό.

Οφείλουν όμως όλες οι εταιρείες εξόρυξης και ειδικότερα η κυρίαρχη S&B να κατανοήσουν ότι η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, δεν μπορεί να γίνεται ασύδοτα, χωρίς πρόληψη και πρόβλεψη των επιπτώσεων στην υγεία, αλλά και στο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιβάλλον του νησιού.

Προς την κατεύθυνση αυτή και ανεξάρτητα από την καταδικαστική απόφαση η S&B, οφείλει να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή της πρόσφατης Απόφασης του Υπουργείου Υγείας που υποχρεώνει την εταιρεία στο θάψιμο των στερεών βιομηχανικών της αποβλήτων και στην απαγόρευση διάθεσης τους στη θάλασσα. Μόνο έτσι θα αποκαταστασθεί η ηρεμία και ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, μόνο έτσι θα μπορεί η εταιρεία να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, σεβόμενη τόσο τους εργαζόμενους, όσο και το σύνολο των κατοίκων και των πολυπληθών φίλων και επισκεπτών της Μήλου.



24/11/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: