slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ για την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ Στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων –ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ

17/10/2011
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Νάξου εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις ληφθείσα και τις δρομολογούμενες αποφάσεις του Δήμου Νάξου, με τις οποίες συζητιέται να παραχωρηθεί για ΕΙΚΟΣΙ χρόνια στην ΕΥΔΑΠ Νήσων Α.Ε. η διαχείριση των υφιστάμενων υδάτινων πόρων (νερό, αντλιοστάσια, γεωτρήσεις κλπ) αλλά και των όποιων μελλοντικών επενδύσεων για ύδρευση /άρδευση, αποχέτευση), στα πλαίσια μιας Προγραμματικής Σύμβασης –Πλαίσιο που προτείνει η ΕΥΔΑΠ Νήσων Α.Ε. (θυγατρική της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.)

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Νάξου θεωρούμε ότι η διαχείριση του νερού, ως φυσικού πόρου και αγαθού στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, δεν μπορεί να παραδοθεί σε καμία Ανώνυμη Εταιρεία που βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης  και θα επιβάλλει στους καταναλωτές τους νόμους της αγοράς.
Ιδιαίτερα σήμερα που η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του πληθυσμού και των καθημερινών αναγκών του, η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και των τουριστικών υπηρεσιών, καθιστούν το νερό εξαιρετικά πολύτιμο για την επιβίωση των πληθυσμών και την ανάπτυξη του τόπου μας, αλλά και που η οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα, καμία εκχώρηση – ιδιωτικοποίηση φυσικών πόρων όπως το νερό  δεν δικαιολογείται. Τονίζουμε επίσης ότι οι υδατικοί πόροι πρέπει να καλύπτουν τόσο τις ανθρώπινες ανάγκες όσο και αυτές των οικοσυστημάτων
Αναγνωρίζουμε ότι στα νησιά του Δήμου μας υπήρξε μέχρι σήμερα αδράνεια και κακοδιαχείριση που οδήγησε  σε κακή ποιότητα παρεχόμενου νερού, παραβατικότητα, ελλιπέστατη καταγραφή και χρεώσεις αλλά και απουσία επαναχρησιμοποίησης /ανακύκλωσης. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί πειστική δικαιολογία για μια λευκή επιταγή - παραχώρηση των τοπικών πόρων και της δημοτικής περιουσίας στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. – μια εταιρεία που είναι ήδη εισηγμένη στο χρηματιστήριο, λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, παρουσιάζει ως αποτελέσματα τεράστια αύξηση κερδών εν μέσω κρίσης (+156%) και οδεύει τάχιστα στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Μάλιστα στις αρχές Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Οικονομικών Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Νομική Υποστήριξη του Ελληνικού Δημοσίου στην «Περαιτέρω Αποκρατικοποίηση» της ΕΥΔΑΠ -και της ΕΥΑΘ Α.Ε. Η παραχώρηση των φυσικών πόρων και των υποδομών των νησιών ή μελλοντικών υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και η επέκταση των εργασιών της ΕΥΔΑΠ ΑΕ εξυπηρετεί ίσως ανάγκες βελτίωσης του "πακέτου" της για να πωληθεί σε υψηλότερη τιμή και όχι προσπάθεια να λυθούν προβλήματα που όντως αντιμετωπίζουν τα νησιά μας. 
Προτείνουμε να διερευνηθεί η δυνατότητα για την παροχή τεχνικής και άλλης υποστήριξης, είτε αυτή προέρχεται από την ΕΥΔΑΠ είτε από γειτονική ΔΕΥΑ με σχετική εμπειρία, με βάση συμβάσεις παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και όχι  συμβάσεις ολοκληρωτικής παραχώρησης πόρων, υποδομών και δικτύων, και μάλιστα για 20 χρόνια!.
Αμφισβητούμε επίσης το κατά πόσον η διαχείριση των υδάτινων πόρων των νησιών –με τις ιδιαίτερες δυνατότητες, ανάγκες και προβλήματα του καθενός -μπορεί να επιχειρηθεί κεντρικά από μία Υπηρεσία με αποτελεσματικό τρόπο. Η εμπειρία σε άλλους τομείς από την κεντρική διαχείριση έχει υπάρξει διαχρονικά προβληματική.  Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσφατη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση (Καλλικράτης) σχεδιάστηκε στη λογική της δημιουργίας Δήμων –Κυβερνείων και της Περιφερειακής αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων.
Θεωρούμε επίσης ως παράτυπη τη διαδικασία με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την πρώτη απόφασή του:
- χωρίς  ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη των Τοπικών Συμβουλίων και Παρέδρων, οι οποίοι στερήθηκαν και το δικαίωμα ψήφου που δικαιούνται,
- χωρίς ενημέρωση και γνωμοδότηση των φορέων της τοπικής κοινωνίας
- με το πρόσχημα ότι η όλη συζήτηση αφορά μια καταρχήν συμφωνία για μια ερευνητική εργασία και όχι την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας Πλαίσιου, η οποία αποσιωπάται, δεν αναρτάται παράτυπα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αλλά  για την υπογραφή της εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος.
Καταγγέλλουμε επίσης ότι στην προτεινόμενη σύμβαση δεν γίνεται καμία αναφορά για το θέμα του υφιστάμενου προσωπικού, το οποίο η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει, ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα ιδιωτικοποιηθεί.
Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί υποστηρίζεται στο σκεπτικό της απόφασης ότι η υπογραφή σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση από το ελληνικό Δημόσιο, μέσω των πόρων και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που διαχειρίζονται τα αρμόδια υπουργεία. Με ποιο μαγικό τρόπο θα εξευρεθούν –στη σημερινή συγκυρία ιδιαίτερα- πόροι για ΟΛΑ τα νησιά που θα συμβληθούν; Κι εάν αυτό δεν γίνει, ποιος θα αποφασίσει τελικά σε ποια νησιά και για ποια έργα θα δοθεί προτεραιότητα;
Θεωρούμε απαράδεκτους τους όρους της σύμβασης που επιβάλλουν την υποχρέωση παραχώρησης και χρήσης  από τους Δήμους στην ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ Α.Ε  (άρα στους ιδιώτες που θα την αποκτήσουν), οικοπέδων, υφιστάμενων και νέων υποδομών, μηχανημάτων και κάθε κινητού και ακίνητου μέσου που διαθέτουν.  
Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο τον όρο της Προγραμματικής Σύμβασης –Πλαισίου σχετικά με την Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία θα αποφασίζει για κάθε ζήτημα που ανακύπτει από την ερμηνεία και εφαρμογή της σύμβασης, και η οποία προβλέπεται να αποτελείται από δυο εκπροσώπους υπουργείων, δυο εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ και τρεις μόνον εκπροσώπους όλων των συμβαλλόμενων ΟΤΑ οριζόμενους από την ΚΕΔΚΕ (!).  
Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, με την παρούσα Δημόσια Πρόσκληση καλούμε τον Δήμο,  τα Τοπικά Συμβούλια, τους  Δημοτικούς Συμβούλους και Πρόεδρους & Παρέδρους, το Σωματείο Εργαζομένων στον Δήμο και τους φορείς των νησιών του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων σε διάλογο ώστε:
·                           Να ενημερωθούν όλοι και να ενημερώσουν τους συντοπίτες τους για τους όρους των προτεινόμενων συμβάσεων με την ΕΥΔΑΠ Νήσων, ώστε να γίνει ουσιαστική διαβούλευση για το θέμα και οι όποιες αποφάσεις να λαμβάνουν υπόψη τους την τοπική κοινή γνώμη.
·                           Να αναζητήσουμε από κοινού πως  ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα αναλάβει τις ευθύνες και την υποχρέωση να προστατέψει τη δίκαιη παροχή του νερού στους δημότες του και να σχεδιάσει και να διαχειριστεί την ορθολογική χρήση του μετατρέποντάς το σε εργαλείο ουσιαστικής βιώσιμης ανάπτυξης και ποιότητας ζωής. Πως θα επιτευχθεί η αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Δήμου μας, η κάλυψη των κενών προσωπικού όπου υπάρχουν και η στήριξή του μέσα από αποκεντρωμένες δομές (με μεταφορά τεχνογνωσίας και με δημιουργία κατάλληλων υποδομών και φορέων) ώστε να διαχειριστεί σωστά τους υδατικούς πόρους και τα λύματα που παράγονται με βάση την ιεραρχία μεθόδων (πρόληψη-μείωση σπατάλης, συλλογή βρόχινου νερού,  επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση χρησιμοποιημένων νερών μετά τον καθαρισμό τους, βιώσιμη διαχείριση υπόγειων νερών.
  • Στο μεταξύ ζητάμε να μην ενεργοποιηθεί η απόφαση του Δήμου και μην υπογραφεί από τον Δήμαρχο η Προγραμματική Συμφωνία Πλαίσιο για παραχώρηση της διαχείρισης των υδάτων στην ΕΥΔΑΠ Νήσων ΑΕ, ούτε επί μέρους προγραμματικές συμβάσεις.
  • ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΝΔΡΙΑΣΗΣ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: