slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Απαισιόδοξοι οι τομεάρχες Οικονομίας της ΝΔ για τον προϋπολογισμό

Εκτός προβλέψεων το έλλειμμαΕκτός προβλέψεων το έλλειμμα                                 «Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει και θα στηρίξει τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, με ρεαλιστικούς όμως όρους, κυρίως μέσω της περιστολής των δαπανών» τονίζεται σε κοινή δήλωση των τομεαρχών οικονομίας της ΝΔ κ.Σταϊκούρα και Βρούτση με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού....


«Η ΝΔ στηρίζει και θα στηρίξει την πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Την πραγματοποίηση αποκρατικοποιήσεων, την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη έχουν ψηφιστεί. Αν και δεν συμφωνεί με αρκετά από αυτά. Τα οποία έχουν αποδειχθεί κοινωνικά άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά. Και θα επιδιώξει να τα αλλάξει. Ώστε να γίνει και κοινωνικά δικαιότερη η κατανομή του κόστους της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής».

Παράλληλα όμως η ΝΔ επανέρχεται στην κριτική της για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική που ασκήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία «Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το δεκάμηνο του 2011 -τονίζεται στην δήλωση των τομεαρχών- επιβεβαιώνει την αποτυχία της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Οι αποκλίσεις από τους στόχους διατηρούνται, παρά τις έκτακτες εισφορές και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που έχουν επιβληθεί τους δύο τελευταίους μήνες.

Αποκλίσεις που καθιστούν αδύνατη την επίτευξη του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για μείωση του ελλείμματος στο 7,3% το 2011, πολύ δύσκολη αυτή του Προσχεδίου του προϋπολογισμού για μείωση στο 8,5%, και εξαιρετικά επισφαλή ακόμη και την τελευταία, πρόσφατη, πρόβλεψη της Τρόικας για μείωση στο 8,9%.

Εκτός και αν χρησιμοποιηθεί, για ακόμη μία φορά, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να καλύψει μέρος των αποκλίσεων. Επιτείνοντας την ήδη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.

Συγκεκριμένα:

1ον. Το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά:
Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 11,2% το πρώτο δεκάμηνο του 2011, έναντι πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη, μέχρι πρόσφατα, ήταν για ετήσια μείωση κατά 3,9%!!!


Μάλιστα, το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού, εκτός δηλαδή του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είναι αυξημένο το πρώτο δεκάμηνο κατά 36%!!!


2ον. Τα έσοδα καταρρέουν:
Παρά την πρωτοφανή υπερφορολόγηση, τις έκτακτες εισφορές και τα χαράτσια, τα έσοδα του προϋπολογισμού, για έναν ακόμη μήνα, καταρρέουν.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα του δεκαμήνου 2011 διαμορφώθηκαν στα 39.230 εκατ. ευρώ έναντι 40.913 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού δεκαμήνου. Δηλαδή, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4,1% (ή 1,68 δισ. ευρώ), έναντι νέου ετήσιου αναθεωρημένου στόχου για αύξηση κατά 1,4%.

Ειδικά για το μήνα Οκτώβριο του 2011, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 4.250 εκατ. ευρώ, έναντι 4.494 εκατ. ευρώ του Οκτωβρίου 2010. Δηλαδή, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 5,2% (η 244 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με το νέο αναθεωρημένο στόχο για αύξηση κατά 1,4%, τα έσοδα στο τέλος Δεκεμβρίου και για ολόκληρο το έτος θα πρέπει να κλείσουν στα 51.582 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι, μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα πρέπει να εισπραχθούν 12,4 δισ. ευρώ.

3ον. Οι δαπάνες διογκώνονται:
Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 2,4% το πρώτο δεκάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για μείωση κατά 0,7%!!!

4ον. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) βουλιάζει:
Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι μειωμένες κατά 37,4% το πρώτο δεκάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για μείωση κατά 10,7%.

Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος στόχος ήταν για οριακή ετήσια αύξηση των δαπανών κατά 0,6%!!!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: