slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ψάχνει τρίποντο για να μείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο Γ. Α. Παπανδρέου δηλώνει παρώνΤου ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Το σενάριο άλλος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και άλλος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές είναι στο τραπέζι των συζητήσεων για την επόμενη μέρα του κόμματος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και μεταξύ αυτών που συζητά από χθες ο Γ. Παπανδρέου με κορυφαία κομματικά στελέχη.

Οι συζητήσεις αφορούν την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με την κυβερνητική σταθερότητα και την ολοκλήρωση του έργου, που έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση, καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές ότι ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να ανοίξει τις διαδικασίες, προκειμένου:

* Να γίνει συνέδριο, ούτως ώστε το ΠΑΣΟΚ να κάνει έναν απολογισμό της δίχρονης κυβερνητικής του θητείας πριν από τις εκλογές και να επαναπροσδιοριστεί.
* Να προχωρήσει ο ίδιος στον προσωπικό του απολογισμό και να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το αν προτίθεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για πρόεδρος. Κι αυτό γιατί είναι πολλά εκείνα τα κομματικά στελέχη που ήδη, εμμέσως πλην σαφώς, θέτουν θέμα αποχώρησής του και εκλογής νέου προέδρου.

Ο κ. Παπανδρέου είχε χθες συναντήσεις με τον Δημήτρη Ρέππα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ανδρέα Λοβέρδο, την Αννα Διαμαντοπούλου, τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Χρήστο Παπουτσή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις εμφανίζεται ανοιχτός σε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για το δικό του ρόλο, αν και δεν έγινε γνωστό κάποιος από τους συνομιλητές του να έθεσε ευθέως θέμα αποχώρησής του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά την πρωτοβουλία του για την κυβέρνηση συνεργασίας, το μόνο που φαίνεται να θέτει ως προϋπόθεση τούτη τη στιγμή είναι να στηριχθεί η κυβέρνηση, να μη διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα και μετά την εκταμίευση της έκτης δόσης να ανοίξουν οι κομματικές διαδικασίες, ούτως ώστε το ΠΑΣΟΚ, πριν από τις εκλογές, να λύσει τις εσωκομματικές του εκκρεμότητες.

Ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να επιδιώκει μια συμφωνία-συνεννόηση κορυφής στο κόμμα στην εξής κατεύθυνση: Η σταθερότητα στην κυβέρνηση προϋποθέτει σταθερότητα στα δύο μεγάλα κόμματα και επομένως σταθερότητα και ενότητα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι, σύμφωνα με το οποίο αν δεν εκλεγεί μέχρι τις εκλογές νέος πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ, να προταθεί άλλος για πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζεται αυτή τη στιγμή από τον Δημ. Ρέππα, ενώ και στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου δεν είναι αρνητικοί με την προοπτική. Φαίνεται, όμως, ότι είναι δύσκολο να περάσει, καθώς άλλα στελέχη έχουν διαφωνίες, όπως, επί παραδείγματι, η γνωστή και ως «τρόικα» (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Ραγκούσης) και όσοι βρίσκονται στο χώρο της επιρροής της (π.χ. Η. Μόσιαλος). Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε οι προαναφερόμενοι, αλλά ούτε κι ο Ευάγγ. Βενιζέλος έθεσαν ακόμα θέμα εκλογής νέου αρχηγού πριν από τις εκλογές. Το γεγονός αυτό οδηγεί άλλα στελέχη στην εκτίμηση ότι οι κορυφαίοι θα προτιμούσαν να οδηγήσει ο Παπανδρέου το κόμμα στις εκλογές, για να χρεωθεί ο ίδιος την εκλογική ήττα.

Σύμφωνα με κομματικά στελέχη, τα στενά χρονικά όρια μέχρι τις εκλογές δυσκολεύουν εκ των πραγμάτων την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών, ιδίως αν αυτές αφορούν και την εκλογή νέου αρχηγού. Είναι πιθανόν, λένε, αν ανοίξουν σε όλο τους το εύρος, να προκαλέσουν αναταράξεις στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι το κόμμα της πλειοψηφίας θα εμπλακεί σε μια εσωστρέφεια και εσωκομματική αντιπαράθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: