slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ

Σύρος, 8 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗ ΓΙΩΡΓΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ
ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2012
ΣΤΗΝ 16Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΑΝΑΓΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ
ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Κατά τη 16η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου της 7ης Νοεμβρίου, συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του 2012. Οι εκπρόσωποι του συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας» στην Οικονομική Επιτροπή κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και κ. Γιώργος Παπαμανώλης τοποθετήθηκαν υπογραμμίζοντας τη διαφωνία τους στην πολιτική της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τον προϋπολογισμό.

Η περιφερειακή αρχή στάθηκε ανίκανη να τηρήσει τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία για την κατάρτιση του προϋπολογισμού:
1.  Η διαδικασία σύνταξης και ψήφισης του προϋπολογισμού έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2011.
2.  Ενώ η Οικονομική Επιτροπή έχει ουσιαστική αρμοδιότητα την κατάρτιση του προϋπολογισμού, η περιφερειακή αρχή επέλεξε να φέρει το θέμα στην επιτροπή αφού είχε ήδη συντάξει τον προϋπολογισμό.
3.  Δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση με τους περιφερειακούς παραγωγικούς, κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.
4.  Τα στοιχεία του προϋπολογισμού μας δόθηκαν μόλις την Παρασκευή 4-11-2011, κατά παράβαση των προθεσμιών που θέτει ο νόμος.
5.  Δεν προηγήθηκε ο έλεγχος της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, κατά παράβαση του άρθρου 268 του Ν. 3852/2011. Είναι πρακτικά αδύνατη η σύνταξη ενός ρεαλιστικού προϋπολογισμού για το 2012 αν δεν έχει προηγηθεί ο έλεγχος της υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2011.
Είναι αδιανόητο, σε περίοδο κρίσης, να μην παρακολουθείται στενά η εξέλιξη του προϋπολογισμού από τα αρμόδια όργανα και ειδικά από την Οικονομική Επιτροπή.
Καλούμε την περιφερειακή πλειοψηφία, έστω την ύστατη ώρα, πριν τη συζήτηση του προϋπολογισμού στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να καταθέσει τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.
6.  Συζητάμε το δεύτερο προϋπολογισμό της περιφέρειας και ακόμα οι δύο πρώην νομαρχίες συντάσσουν δικούς τους προϋπολογισμούς, με διαφορετική κωδικοποίηση εσόδων και εξόδων.

Πέρα από τις παρατυπίες στην τήρηση των διαδικασιών που διαπιστώσαμε, καταθέσαμε τις διαφωνίες μας στα παρακάτω ουσιώδη ζητήματα:
1.  Από σύγκριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2012 με το αντίστοιχο του 2011, προκύπτει ότι το απογοητευτικό συμπέρασμα ότι η απορρόφηση των πιστώσεων για επενδύσεις κατά το τρέχον έτος είναι κατώτερη των προσδοκιών.
Το μέγεθος του προϋπολογισμού είναι παραπλανητικό καθώς σε αυτό περιλαμβάνεται σειρά μεταφερόμενων έργων από το 2011.
Σε μια περίοδο ύφεσης που η αγορά και η κοινωνία διψά για επενδύσεις, αντί η περιφέρεια να επιταχύνει την απορρόφηση των πιστώσεων καθυστερεί αδικαιολόγητα. Το ταμειακό υπόλοιπο της περιφέρειας αυξάνεται καθώς τα χρήματα συσσωρεύονται αντί να απορροφούνται στα προϋπολογισθέντα έργα.
2.  Η αύξηση των πιστώσεων για Κοινωνική Πρόνοια αποτελεί μια αξιέπαινη πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής την οποία στηρίζουμε.
Όμως, η αύξηση των πιστώσεων, όταν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη απορρόφηση αποτελεί επιταγή χωρίς αντίκρισμα. Κατά το 2011 η απορρόφηση των πιστώσεων για Κοινωνική Πρόνοια έχει ανέλθει μόλις στο 20% των προϋπολογισθέντων.
3.  Από το πρακτικό της Εκτελεστικής Επιτροπής της περιφέρειας, προκύπτει ότι το σύνολο του προϋπολογισθέντος ποσού 1 εκ. ευρώ για Κοινωνική Πρόνοια στα Δωδεκάνησα, θα το διαχειριστεί η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της ΓΑΛΗΝΟΣ. Αυτό το γεγονός αποτελεί εκχώρηση αρμοδιοτήτων της οικονομικής επιτροπής και του περιφερειακού συμβουλίου και μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Στο τέλος της συζήτησης επιφυλαχθήκαμε για αναλυτικότερη τοποθέτηση κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο της 9.11.2011 στη Σύρο τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί ο προϋπολογισμός έχοντας αναπτυξιακές προοπτικές.
Τέλος, καταγγέλλουμε την εγκληματική πολιτική του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση, τον τόπο και την κοινωνία που την άφησε χωρίς οικονομικούς πόρους και απέδειξε την ανακολουθία των υποσχέσεων της και την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη».

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας
Χαράλαμπος Κόκκινος
Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου

Γιώργος Παπαμανώλης
Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: