slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ν.Χρυσόγελος: Ανάγκη για ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο Εξόδου από την Κρίση – Οι Τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν το μοντέλο των ΑΠΕ με συμμετοχικό τρόπο

Συνέντευξη Τύπου διοργάνωσαν  η Περιφερειακή κίνηση ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011 στη Νάξο, π. Σχολή Ουρσουλινών, με τη συμμετοχή και του Νίκου Χρυσόγελου, Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η Συνέντευξη Τύπου οργανώθηκε  στα πλαίσια των πολιτικών εξελίξεων αλλά και ενόψει της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, όπου ένα από τα σημαντικά θέματα θα είναι και η γνωμοδότηση σχετικά με την Μ.Π.Ε. για τα Αιολικά Πάρκα σε Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο.


 Εκ μέρους της Τοπικής Πολιτικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων Νάξου μίλησε η Συντονίστρια Χριστίνα Ευθυμιάτου, η οποία τόνισε ότι πέραν των σοβαρών τοπικών θεμάτων, όπως τα αιολικά πάρκα και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα, και εν όψει των πολιτικών εξελίξεων, τόσο η Τ.Π.Κ. Οικολόγων Πράσινων Νάξου όσο και ο Οικολογικός Άνεμος θεωρούν ότι θα πρέπει ως κοινωνία να αρχίσουμε να συζητάμε σοβαρά το πώς η χώρα μας έφτασε ως εδώ και τι μπορεί να γίνει τόσο άμεσα, όσο και μελλοντικά για να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι είναι απαραίτητη μια βαθειά τομή, τόσο πολιτική όσο και κοινωνική και πως η Ελλάδα πρέπει να δώσει έμφαση στο κοινωνικό και Δημόσιο συμφέρον μέσα από την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών. Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι παράλληλα με την προσπάθεια να κρατηθεί η χώρα στην ευρωζώνη, θα πρέπει  να ανοίξει μια ειλικρινής συζήτηση με όλα τα πολιτικά κόμματα, την κοινωνία και τους κοινωνικούς φορείς με στόχο να διαμορφωθεί ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο  Εξόδου από την Κρίση με κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο, ώστε να διαμορφωθεί από κοινού με τους εργαζόμενους και άλλους φορείς ένα σχέδιο αποτελεσματικής μεταρρύθμισης της διοίκησης, σε κάθε υπηρεσία, με στόχο να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος, με περιβαλλοντικά υψηλές επιδόσεις και με ορθολογική χρήση των πόρων. Διαφορετικά, αν η σύγχυση και η απουσία πολιτικού σχεδίου γίνει συστατικό στοιχείο και του νέου κυβερνητικού σχήματος, δεν θα βγούμε από την σημερινή κρίση  έστω και αν η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση συνεργασίας.

Όσον αφορά την Περιφέρεια ο κ. Χρυσόγελος τόνισε ότι ο πυρήνας της δουλειάς για την ανοικοδόμηση της χώρα πέφτει στις Περιφέρειες, κυρίως διότι πρέπει να απεξαρτηθούν από την χρηματοδότηση της κεντρικής εξουσίας και να δημιουργήσουν τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για τον σωστό σχεδιασμό της περιφερειακής ανάπτυξης που θα αποφέρει και τους απαιτούμενους πόρους.

Σχετικά με την προώθηση των ΑΠΕ και την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ή άλλων μορφών ΑΠΕ στα νησιά του Αιγαίου, ο Νίκος Χρυσόγελος είπε ότι οι τοπικές κοινωνίες, οι Δήμοι και η Περιφέρεια πρέπει να κινηθούν άμεσα προς τον σχεδιασμό τέτοιων προγραμμάτων που να αντικατοπτρίζουν τις τοπικές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, προς συμμετοχικά σχήματα πολιτών και φορέων, ώστε να υπάρχει αντιπρόταση στις προτάσεις του ΥΠΕΚΑ ή μεγαλο-επιχειρηματικών ομίλων που φυσικά θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτούς τους πόρους.

Ένα απλό «όχι» από τους Δήμους ή την Περιφέρεια, είπε ο κ. Χρυσόγελος, δεν είναι αρκετό, αν δεν υπάρχει αντίστοιχα και πρόταση για το πώς επιθυμούν οι τοπικές κοινωνίες να διαχειριστούν την ανάπτυξη των ΑΠΕ, και είναι ένα θέμα που πρέπει να τις απασχολήσει άμεσα. Το τοπικό κεφάλαιο που χρησιμοποιείται σήμερα για εισαγωγή ενέργειας πρέπει να χρησιμοποιηθεί για ένα συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βιο-κλιματικής αρχιτεκτονικής και παραγωγή πράσινης ενέργειας. Οι Τοπικές κοινωνίες, κατέληξε ο κ. Χρυσόγελος πρέπει να αποφασίσουν το μοντέλο των ΑΠΕ με συμμετοχικό τρόπο.


Συντονιστική Γραμματεία της ΤΠΚ Οικολόγων Πράσινων Νάξου,
τηλ 6941 527255 και 6977 877886,
e-mail: oikologoinaxou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: