slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Εγκλώβισαν επιχειρηματία ακυρώνοντας την επένδυση

Σοβαρές καταγγελίες του επιχειρηματία, κ. Δημήτρη Κώτσου
Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός - Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε υπόθεση παραποίησης επίσημων εγγράφων με αποτέλεσμα να «βαλτώσει» ένα μεγαλεπήβολο επενδυτικό πλάνο στη Νάξο, εμπλέκεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Κανελλόπουλος.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του επιχειρηματία, κ. Δημήτρη Κώτσου, ο κ. Κανελλόπουλος παραποίησε επίσημη απόφαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής η οποία ενώ, αρχικά, ενέκρινε δάνειο 7.5 εκ. ευρώ στη συνέχεια εμφανίζεται να αποφασίζει την έγκριση μόνο 1.7 εκ. ευρώ.
Η περίεργη ιστορία που φέρεται να έχει διαδραματιστεί μέσα στα γραφεία του αρμόδιου υπουργείου και φαίνεται να έχει και έντονο πολιτικό παρασκήνιο έχει αποτέλεσμα μέχρι σήμερα μια πρότυπη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος, που θα ιδρυόταν στο νησί, να παραμένει στα χαρτιά με τον επιχειρηματία να καταγγέλλει μέσω της zougla.gr ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα που τον έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Το χρονικό
Το 2009 ο κ. Δημήτρης Κώτσος έχοντας ήδη μια κερδοφόρα μονάδα επεξεργασίας πατάτας στη Νάξο, θέλει να προεκτείνει την επιχείρησή του δημιουργώντας μια μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος.
Tο Νοέμβριο του ίδιου έτους υποβάλλει αίτηση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να ενταχθεί το επενδυτικό του σχέδιο στο Μέτρο 123Α του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» διεκδικώντας με αυτόν τον τρόπο επιδότηση προκειμένου να αρχίσει να κατασκευάζει την νέα του επιχείρηση.

Δείτε την αίτηση




Παράλληλα, υποβάλλει αίτηση δανειοδότησης στην Αγροτική Τράπεζα καθώς δεν είχε τα απαιτούμενα κεφάλαια για την υλοποίηση της μονάδας, η οποία τελικά εγκρίνει τη δανειοδότηση με μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους 2.228.750 ευρώ.
Στις 19 Απριλίου του 2010 συνεδριάζει η πρώτη γνωμοδοτική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει το επενδυτικό σχέδιο του κ. Κώτσου και να αποφασίσει αν θα ενταχθεί το επενδυτικό σχέδιο στο Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Η επιτροπή ανάβει τελικά το πράσινο φώς να προχωρήσει η επένδυση με συνολικό προϋπολογισμό 8.912.000 ευρώ και προτεινόμενη επιχορήγηση 4.395.200 ευρώ.
Ο πρόεδρος μάλιστα της γνωμοδοτικής επιτροπής και γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Κανελλόπουλος, διαβιβάζει αυθημερόν στην Αγροτική Τράπεζα την απόφαση της γνωμοδοτικής επιτροπής προκειμένου η τελευταία να προβεί στη χρηματοδότηση.

Δείτε την απόφαση




Μέχρι εκεί όλα βαίνουν καλώς. Ο επιχειρηματίας, όπως λέει, απλά περιμένει την επίσημη υπουργική απόφαση προκειμένου να την υποβάλει στην τράπεζα για να αρχίσει η κατασκευή του έργου. Δεν μπορεί να φανταστεί όμως, το τι θα ακολουθήσει…

Αντί να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, συνέρχεται στις 25 Μαΐου 2010 εκ νέου Γνωμοδοτική Επιτροπή  τα μέλη της οποίας αποφασίζουν να αναβληθεί η συνεδρίαση.
Παράλληλα, ο κ. Κανελλόπουλος ορίζει στις 31 Μαΐου τριμελή επιτροπή η οποία μεταβαίνει στη Νάξο για να εξετάσει την πορεία του έργου και να διαπιστώσει αν υπάρχει επικάλυψη των επιφανειών των κτιριακών εγκαταστάσεων της μονάδας κρέατος από τις επιφάνειες των εγκαταστάσεων της μονάδας πατάτας.
Η επιτροπή αφού εξετάζει το χώρο, συντάσσει πρακτικό στο οποίο αναφέρει ότι οι μονάδες πατάτας και κρέατος αποτελούν δύο διακριτές παραγωγικές μονάδες και ότι δεν υπάρχει επικάλυψη των επιφανειών.

Ακούστε τι λέει ο κ. Κώτσος




Δείτε το πρακτικό της Επιτροπής Ελέγχου

  

Οι αναβολές «δίνουν και παίρνουν»

Αφού με την αυτοψία είχε λυθεί πια το θέμα της επικάλυψης, ο επιχειρηματίας αναμένει την (εκ νέου) εισαγωγή της αιτήσεως στη Γνωμοδοτική Επιτροπή για να εκδοθεί οριστική απόφαση και να προχωρήσει η κατασκευή της μονάδας κρέατος.
Στις 14 Ιουνίου συνεδριάζει ξανά Γνωμοδοτική Επιτροπή με τα μέλη της όμως να αποφασίζουν «την αναβολή του εν λόγω θέματος και την επαναφορά του στην επόμενη Γνωμοδοτική Επιτροπή».
Μετά από τρείς μήνες στις 27 Σεπτεμβρίου και αφού είχαν περάσει πέντε μήνες από την πρώτη Γνωμοδοτική Επιτροπή, η οποία (θυμίζουμε) είχε εγκρίνει το επενδυτικό σχέδιο, συνέρχεται νέα Επιτροπή η οποία αναβάλλεται και αυτή.

Τα φαινόμενα απατούν
Ο κ. Κώτσος απελπισμένος και υπό το άγχος μιας επερχόμενης πτώχευσης καθώς δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από την τράπεζα αφού δεν είχε την υπουργική απόφαση ένταξης του επενδυτικού σχεδίου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, στέλνει μια αίτηση στον κ. Κανελλόπουλο προκειμένου να διευθετηθεί άμεσα το θέμα.
Οι οχλήσεις του «πιάνουν τόπο» καθώς την 1η  Οκτωβρίου συνεδριάζει η πέμπτη κατά σειρά Γνωμοδοτική Επιτροπή η οποία αποφασίζει (με ψήφους 5 υπέρ και 1 κατά) την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου της μονάδας κρέατος, με συνολικό προϋπολογισμό 7.505.000 ευρώ. Δηλαδή κατά 1.407.000 ευρώ μειωμένο σε σχέση με την άλλη απόφαση της Γνωμοδοτικής που είχε λάβει χώρα στις 19 Απριλίου.
Ο επιχειρηματίας, ανακουφισμένος, όπως λέει, από την τροπή που πήραν τα πράγματα, αποφασίζει στις 20 Οκτωβρίου να πάει στην Δ/νση Προγραμματισμού του Υπουργείου για να λάβει αντίγραφο της επίσημης αποφάσεως προκειμένου να την προσκομίσει στην Αγροτική Τράπεζα.

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα




Οι… «περίεργες» χειρόγραφες αποφάσεις

Όταν, όμως, φτάνει στην Διεύθυνση Προγραμματισμού και ζητάει την απόφαση, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας τον διαβεβαιώνουν πως η απόφαση έχει σταλεί προς υπογραφή στον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Κανελλόπουλο.
Μάλιστα, μία εκ των υπαλλήλων του δείχνει την απόφαση καθαρογραμμένη στον ηλεκτρονικό υπολογιστή η οποία αναφέρει –κατά τα λεγόμενα πάντα του επιχειρηματία- ότι το επενδυτικό σχέδιο εγκρίνεται με προϋπολογισμό 7.505.000 ευρώ. Μάλιστα του ζητεί να κάνει υπομονή μέχρι να υπογραφτεί από τον γενικό γραμματέα. Παραδόξως, όμως, η απόφαση δεν υπογράφεται ποτέ. 
Μετά την παρέλευση πέντε μηνών, ο επιχειρηματίας βρισκόμενος σε άθλια ψυχολογική κατάσταση προσκομίζει εισαγγελική παραγγελία με την οποία ζητάει την απόφαση της πέμπτης Γνωμοδοτικής Επιτροπής.
Σοκαρισμένος διαπιστώνει πως ενώ στη σελίδα 14 ρητώς αναφέρεται ότι το επενδυτικό σχέδιο αναφορικά με την μονάδα κρέατος εγκρίθηκε με προϋπολογισμό 7.505.000 ευρώ με ψήφους 5 υπέρ και 1 κατά, στην επόμενη σελίδα έχουν γίνει χειρόγραφες διορθώσεις οι οποίες αναιρούν και ακυρώνουν το περιεχόμενο της προηγούμενης σελίδας !
Μάλιστα, στο τέλος της 15ης σελίδας αναφέρεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα, προσαρμόζεται στο ποσό των 1.720.000 ευρώ και όχι στο ποσό των 7.505.000 με το οποίο είχε εγκριθεί.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το περιεχόμενο της 15ης σελίδας είναι εντελώς ασύνδετο και αντιφατικό με το περιεχόμενο της 14ης

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα



Δείτε το έγγραφο

  

Τέλος, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 συνέρχεται και 6η Γνωμοδοτική Επιτροπή η οποία επικυρώνει τις χειρόγραφες σημειώσεις της 5ης. Το ρεπορτάζ συνεχίζεται…
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011, 20:34

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Νάξου πριν 10 μέρες, έγινε σοιβαρότατο επεισόδιο μεταξύ Μαράκη και Κώτσου. Καταγγέλθηκε απ' τον Κώτσο ότι είναι θύμα πολικού διωγμού και ο κ. Μαράκης σηκώθηκε κι έφυγε, όπως και ο Καπούνης. Μέχρι αυτή την ώρα η παράταξη Μαράκη δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση, γιατί;