slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Συνεδρίασε σήμερα στη Σύρο το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.
 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
 Υπέρ της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πήγών Ενέργειας, ώστε να καλυφθούν οι τοπικές ενεργειακές ανάγκες των νησιών με δημιουργία πλεονάσματος  για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών, τάχθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ λαμβάνοντας υπόψιν την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης περιβάλλοντος απέρριψε συγκεκριμένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.


Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχη\ς Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, “η Περιφέρεια είναι υπέρ της ανάπτυξης των ΑΠΕ και των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα εξετάζοντας τις δυνατότητες και τη φέρουσα ικανότητα του κάθε νησιού”. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια θα συμμετάσχει εαν χρειαστεί στο σχεδιασμό για το χωροταξικό των ΑΠΕ σε κάθε νησί.

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πρόγραμμα για την ενεργειακή αυτονομία μη διασυνδεδεμένων νήσων που αφορά στο νησί της Σίφνου, έπειτα από εισήγηση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Τζώρτζη Μακρυωνίτη.

Ο κ. Μαχαιρίδης μίλησε για μια καινοτόμο δράση που μπορεί να συμβάλει στην επιδίωξη της Περιφέρειας για “πράσινα νησιά”.

Στην εισήγησή του για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο Αντιπεριφρειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος τόνισε πως “τα νησιά μπορούν να αποτελέσουν περιοχές για την υλοποίηση της πράσινης περιφερειακής ανάπτυξης, την ανάπτυξη της καινοτομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη συγκράτηση τοπικών πληθυσμών, την προώθηση νέων επιχειρηματικών σχημάτων με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μικρών επενδύσεων με στόχο την κάλυψη ενεργειακών αναγκών τους και την εξασφάλιση του ενεργειακού τους εφοδιασμού, την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή”.

“Πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ΑΠΕ, τηρώντας όμως την ισχύουσα νομοθεσία”, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης. Επεσήμανε, ότι θα πρέπει να γίνει πληρέστερη επιστημονική τεκμηρίωση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο, σε θέματα που έχει ήδη εντοπίσει η υπηρεσία.

Επίσης, εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Σύμβούλιο προτάσεις για δράσεις που αφορούν στις “Ψηφιακές Υπηρεσίες Αιρετών Περιφερειών” και εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ψηφιακή Σύγκλιση”, έπειτα από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, Φώτη Χατζηδιάκου. Οι δράσεις σχεδιάστηκαν με βάσει τις ανάγκες και τις ιδιομορφίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στοχεύουν:

στην εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων
στον προγραμματισμό και τη διαχείριση
και στον έλεγχο και την εοπτεία.

Ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους

Την ουσιαστική στήριξη της περιφερειακής αρχής προς στους εργαζόμενους, ζήτησαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και οι Μηχανικοί του Δημοσίου.

Το σώμα έκανε δεκτό το αίτημα των εργαζομένων και υιοθέτησε ψήφισμα των εργαζομένων.

Προϋπολογισμός

Αναβλήθηκε η ψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Νοτίου, καθώς η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου με έγγραφό της γνωστοποιεί πως η υπηρεσία “δεν δύναται να προβεί στη σύνταξη σχετικής έκθεσης που θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό ως απαραίτητο στοιχείο για την έγκριση του από το Περιφερειακό Συμβούλιο, λόγω μη έκδοσης της εγκυκλίου για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των ΝΠΔΔ για το οικονομικό έτος 2012 από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: