slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης, παρέστη σε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

   Την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης παρέστη σε συνάντηση εργασίας στο ΥΠΕΚΑ με αντικείμενο την επιτάχυνση του προγράμματος διακοπής λειτουργίας και αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)  και διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Α. Ανδρεαδάκης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης, εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο κ. Αλεξίου, ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Αντώνης Βουτσίνος, ο αρμόδιος σε θέματα στερεών αποβλήτων περιφερειακός σύμβουλος κ. Αντώνης Χατζηιωάννου και Δήμαρχοι των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

     Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η διακοπή λειτουργίας των ενεργών ΧΑΔΑ στα νησιά, οι οποίοι, σύμφωνα με τις Κοινοτικές Οδηγίες, θα πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους στα μέσα του 2012. Εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για το διάστημα που θα μεσολαβήσει ανάμεσα στην παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ  μέχρι τη δημιουργία και την έναρξη λειτουργίας των ΧΥΤΑ στα νησιά που δεν διαθέτουν, εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς των αστικών στερεών αποβλήτων σε κοντινά νησιά με οργανωμένους ΧΥΤΑ και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νομική εκκρεμότητα, καθώς εκκρεμεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος για τη θαλάσσια μεταφορά τους.
     Συγκεκριμένα, για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προωθείται η αποκατάσταση των 6 ανενεργών ΧΑΔΑ της Νάξου και σύντομα αναμένεται να προωθηθεί η διακοπή λειτουργίας των ΧΑΔΑ στα νησιά Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι και Δονούσα, ώστε να παραμείνει ένας ενεργός ΧΑΔΑ μέχρι την κατασκευή του ΧΥΤΑ, ενώ παράλληλα θα διευρυνθεί το πρόγραμμα ανακύκλωσης σε ολόκληρο το δήμο. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί η εξασφάλιση άδειας για παράταση λειτουργίας του ενός ενεργού ΧΑΔΑ, μέχρι την κατασκευή του ΧΥΤΑ Νάξου, ο οποίος είναι το πρώτο και μεγαλύτερο έργο της Περιφέρειας, όπως τονίστηκε στη συνάντηση.
     Κοινή διαπίστωση ήταν ότι, λόγω της γεωγραφικής δυσχέρειας και των νομικών εκκρεμοτήτων, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, συνολικά για τα νησιά του νότιου Αιγαίου, δεν είναι εφικτό και εύκολο να έχει εφαρμόσιμη λύση, ωστόσο η κρισιμότητα του θέματος επιβάλλει συντονισμένες προσπάθειες και τάχιστες αποφάσεις.
     Στη συνέχεια ο Δήμαρχος είχε συναντήσεις για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου του αποχετευτικού αγωγού των νοτίων παραλιακών οικισμών, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα γόνιμες τις συναντήσεις στο ΥΠΕΚΑ, καθώς δόθηκαν διαβεβαιώσεις για τη στήριξη του Δήμου από το Υπουργείο και την Περιφέρεια για τα τόσο σημαίνοντα για τον τόπο μας θέματα και τόνισε: «Η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων και η εν γένει προστασία του περιβάλλοντός μας αποτελούν πρωταρχικό μέλημα της δημοτικής αρχής και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν γίνεται με σταθερά βήματα και αποφάσεις που προσβλέπουν στο μέλλον». 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΕΒΑΖΕΙΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΦΑΝΑΡΙ ΣΤΟ ΜΑΚΡΙΜΑΛΙ. ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΝΤΗ ΓΙΟΡΤΗ, ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΛΑΙΝΕ...