slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

3 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και το πρόγραμμα παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ήταν το αντικείμενο συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, του αντιπεριφερειάρχη Τζώρτζη Μακριωνίτη, του αρμόδιου περιφερειακού συμβούλου Αντώνη Χατζηιωάννου, του προϊσταμένου της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής Αντώνη Βουτσίνου, δημάρχων της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στο πλαίσιο διεξοδικής συζήτησης εξετάστηκαν τα προβλήματα που αφορούν κάθε νησί ξεχωριστά, με όλες τις πλευρές να συμφωνούν ότι κάθε Δήμος θα πρέπει να διαχειρίζεται τα απορρίμματά του.
Αποφασίστηκε επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κλεισίματος των ΧΑΔΑ, όπως επιτάσσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και σε κάποια νησιά διαπιστώνεται το πρόβλημα ύπαρξης ΧΑΔΑ χωρίς να λειτουργεί ΧΥΤΑ.
Προς την κατεύθυνση αυτή εξετάστηκε η δυνατότητα η μεταφορά των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων σε νησιά που διαθέτουν ΧΥΤΑ (πχ. από την Τήνο στη Σύρο, από τη Λέρο στην Κω κλπ), με επιδότηση της μεταφοράς των ανακυκλώσιμων.
Όπου χρειαστεί, θα ζητηθεί η παράταση λειτουργίας ΧΑΔΑ, αν και είναι βάσιμο το ενδεχόμενο να μην γίνει αποδεκτό αυτό το αίτημα από την Ε.Ε.

Δόθηκε η διαβεβαίωση ότι τα κονδύλια για την προμήθεια από τους Δήμους του εξοπλισμού για ανακύκλωση απορριμμάτων θα αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες.
Προτάθηκε επίσης να ενταχθούν στο πολιτικό πρόγραμμα συνολικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, εκτός από τη Χάλκη και η Ανάφη, και άλλα μικρά νησιά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, όπως η Σίκινος.
Θα διερευνηθεί επίσης η μεταφορά πόρων από τον άξονα για τα νερά στον αντίστοιχο άξονα για τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Τέλος, αποφασίστηκε στο άμεσο χρονικό διάστημα να υποβληθεί αναλυτική και ολοκληρωμένη πρόταση, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και τα μέτρα για ένα μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα για τα νησιά της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: