slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΝΔ: «Εμείς μιλάμε θεσμικά»


«Δεν συγκυβερνούμε. Πρόκειται για μια προσωρινή κυβέρνηση. Εμείς θα περιμένουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» τονίζουν συνεργάτες του Α.Σαμαρά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο νέο μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα δεν θα μετέχει κανένα στέλεχος της ΝΔ. Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Αμέσως μετά η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.  
«Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα αποδιδόμενα στη Μέρκελ, μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, πρέπει να έχουν λήξει οι εκκρεμότητες στην Ελλάδα, προκειμένου, ........
αμέσως να πάμε σε εκλογές. Αυτονόητο είναι πως, αν αυτό επιτευχθεί νωρίτερα, θα έλθουν νωρίτερα και οι εκλογές. Το ευκταίο είναι όλη αυτή η εκλογική εκκρεμότητα να έχει ολοκληρωθεί πριν τις γιορτές. Και αυτή είναι η δική μας επιδίωξη» έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της λεωφόρου Συγγρού.

Επίσης τόνιζαν ότι η μεταβατική κυβέρνηση δεν θα είναι οικουμενική και η σύνθεση της εμπίπτει στις αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ΝΔ ζητά μεταβατική κυβέρνηση και εκλογές 
Προσωρινή κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η νέα δανειακή σύμβαση ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Ζητώ τον σχηματισμό προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με αποκλειστική αρμοδιότητα την άμεση διεξαγωγή εκλογών. Και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή.

Γιατί η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να πάψει να αποτελεί «εκκρεμότητα» για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Και η έκτη δόση πρέπει να ξεμπλοκάρει το ταχύτερο, ώστε οι εκλογές να γίνουν υπό συνθήκες ομαλές. Και να εκφραστεί έτσι ελεύθερα το φρόνημά του λαού μας.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα ενώσει το λαό, αλλά και τον Ελληνισμό - εντός και κι εκτός Ελλάδας - για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση. Αυτό το εγγυώμαι προσωπικά. Και να μου έχετε εμπιστοσύνη!

Το αίτημα για άμεση διεξαγωγή εκλογών είναι αδιαπραγμάτευτο από την πλευρά μας, αλλά και από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Ο λαός πρέπει να αισθανθεί ξανά ασφαλής στον τόπο του, σταθερά μέλος της Ευρώπης και υπεύθυνος για την τύχη του.

Η Νέα Δημοκρατία είναι εγγύηση και για την ασφάλεια και για την ευρωπαϊκή μας θέση, για την παραμονή μας στο ευρώ και για την ελεύθερη έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού".

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η έκτη δόση κι αυτό γίνεται μόνο μέσω της νέας δανειακής σύμβασης.  Ο Αντώνης Σαμράς κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσύρει το δημοψήφισμα: "Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών έδειξαν ότι είχαμε απόλυτα δίκιο. Το δημοψήφισμα ξεκίνησε ως απόπειρα εκβιασμού του ελληνικού λαού και κατέληξε σε μοχλό αμφισβήτησης της Ελληνικής ένταξης στο ευρώ και στην Ευρώπη. Ενώ τέθηκε σε αμφισβήτηση και η έκτη δόση που ήταν ως προχθές «δεδομένη». Και βρέθηκε ξανά στον αέρα η νέα δανειακή σύμβαση που συμφωνήθηκε στην Ευρώπη στις 27 Οκτωβρίου.

Υπό το βάρος αυτών των δραματικών εξελίξεων προέκυψε ανοικτή κρίση ακυβερνησίας και η χώρα πρέπει άμεσα να επανέλθει στην ομαλότητα.

Επαναλαμβάνω αυτό που έχω, ήδη, δηλώσει δύο φορές μέχρι τώρα: Εδώ που έφτασαν τα πράγματα με την πολιτική της κυβέρνησης, η νέα δανειακή σύμβαση έχει γίνει αναπόφευκτη. Και πρέπει να διασφαλιστεί.

Προφανώς, διατηρούμε τις διαφωνίες μας με τα μέτρα πολιτικής που σήμερα εφαρμόζονται. Δεν διαφωνούμε, όμως, με τους στόχους της σύγκλισης, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, αλλά με το μίγμα της πολιτικής που μας έχει, άλλωστε, οδηγήσει μακριά από τους στόχους αυτούς"



Συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ, νωρίτερα, τόνιζαν στο Real.gr πως «αυτό που προέχει αυτή είναι να πάρει η χώρα μας την 6η δόση, προκειμένου να διαπραγματευτούμε».

Στη Λ. Συγγρού άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς Πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου και στη συνέχεια να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, αφού πρώτα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Από το πρωί, ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, από τους οποίους είχε δεχθεί πολλές εισηγήσεις για τα επόμενα βήματά του.

Στη ΝΔ εκτιμούσαν πως αυτήν τη φορά ο Γ. Παπανδρέου θα δεχθεί να αποχωρήσει από τη θέση του κάτι που είχε αρνηθεί να κάνει όταν του το είχε ζητήσει ο Αντώνης Σαμαράς στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από μερικούς μήνες.

Με επιστολή που απέστειλε στον Αντώνη Σαμαρά, ο βουλευτής της ΝΔ, Σωτήρης Χατζηγάκης ζητούσε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: