slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ψυχική Υγεία και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
του Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μιχάλη Κριτσωτάκη
για την ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ και την ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ των ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ


Συζητήθηκε σήμερα, Παρασκευή 07.10.2011, η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μιχάλη Κριτσωτάκη με θέμα «Διαλύεται η Ψυχική Υγεία και η Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων», με την οποία ρωτούσε για το τι θα γίνει με την χρηματοδότηση των φορέων ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και απασχόληση του προσωπικού σ’ αυτούς τους φορείς.

Απαντώντας ο κ. υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών της 26/08/2011, για την οριζόντια περικοπή των προϋπολογισμένων για το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, τα Κέντρα Πρόληψης, το ΨΝΑ και όλες τις δομές του Προγράμματος «Ψυχαργώς», την στιγμή που οι κοινωνικές ανάγκες για τις υπηρεσίες αυτές αυξάνονται λόγω της βαθύτατης κρίσης, την οποία βιώνουμε και επιδεινώνει η Μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Λοβέρδος προχώρησε σε απαράδεκτη σύνδεση των περικοπών και των καθυστερήσεων με την καταβολή της 6ης δόσης. Οι περικοπές όμως έχουν ανακοινωθεί από τον Αύγουστο!
Σχετικά με τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών ο κ. υπουργός υποσχέθηκε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στις ευαίσθητες μονάδες, όπως είπε, θα πληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, χωρίς να δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν και νέες καθυστερήσεις!
Βεβαιώνοντας τη Βουλή των Ελλήνων ότι δεν τίθεται θέμα συγχώνευσης ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ και ότι εξαιρείται το ΚΕΘΕΑ από την διαδικασία της εργασιακής εφεδρείας, ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε την εργασιακή εφεδρεία, δηλαδή απολύσεις εργαζομένων, για όλους τους άλλους φορείς της ψυχικής υγείας και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.
Επίσης, αντίθετα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων ειδικών και εργαζομένων του χώρου της ψυχικής υγείας και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και δήλωσε ότι προσλήψεις δεν πρόκειται να γίνουν!
Όσον δε αφορά το μείζον θέμα της χρηματοδότησης των φορέων για το 2012 καμία αναφορά, καμία υπόσχεση!
Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μιχάλης Κριτσωτάκης, αφού αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία της στήριξης των φορέων ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στους εργαζόμενους αυτών των φορέων.
Ο7.10.2011
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ



Ακολουθεί η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

04–10-2011

Προς
Τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Διαλύεται η Ψυχική Υγεία και η Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων»

Με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών της 26/08/2011, εφαρμόζεται οριζόντια από το Υπουργείο Υγείας περικοπή των προϋπολογισμένων ΚΑΕ του για τα Κέντρα Πρόληψης, το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, το ΨΝΑ και όλες τις δομές του Προγράμματος «Ψυχαργώς», ακριβώς την στιγμή που οι κοινωνικές ανάγκες για τις υπηρεσίες αυτές αυξάνονται.
Τον κοινωνικά ειδεχθή χαρακτήρα των περικοπών αυτών των προϋπολογισμών του 2011, το Υπουργείο Υγείας επιχείρησε να τον αποκρύψει μέσω προφορικών «διαβεβαιώσεων» εντός και εκτός Κοινοβουλίου πως θα βρεθούν χρήματα «από άλλους πόρους». Οι «διαβεβαιώσεις» αυτές όχι μόνο δεν έχουν γίνει πράξη, αλλά και αποκαλύπτουν την αποφασιστικότητα του Υπουργείου Υγείας να αποποιηθεί των υποχρεώσεών του έναντι των αναγκών της κοινωνίας για υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής φροντίδας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, υποκαθιστώντας -στην καλύτερη περίπτωση- τους προϋπολογισμούς των δομών με «έκτακτες επιχορηγήσεις» και προωθώντας ακόμη πιο δυναμικά τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα σε έναν κρίσιμο τομέα της δημόσιας υγείας.
Στο στόχαστρο των υπό κατάργηση, συγχώνευση και/ή ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας έχουν μπει το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, το ΕΠΙΨΥ, το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και ένα Κέντρο Πρόληψης και αρκετές δομές του «Ψυχαργώς»  – ενώ είναι γνωστές οι σοβαρές χρόνιες ελλείψεις προσωπικού σε όλους τους Φορείς, οι οποίες ήδη δημιουργούν πολλά προβλήματα στην κάλυψη των αναγκών. Από την άλλη ο Υπουργός Υγείας επιμένει ότι δεν θα κάνει προσλήψεις και στέλνει ψυχικά πάσχοντες πίσω στα άσυλα και εξαρτημένους σε νοσοκομεία χωρίς ψυχοκοινωνική στήριξη, ενώ δεν έχει πει ούτε λέξη αναφορικά με το τι σκοπεύει να κάνει με τα Κέντρα Πρόληψης.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Θα παρέμβει ώστε να ανακληθεί συνολικά και οριστικά η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών της 26.08.11 για περικοπή των δαπανών στα Κέντρα Πρόληψης, το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, τις δομές του «Ψυχαργώς» και να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από την κάλυψη πραγματικών κοινωνικών αναγκών;  Ποιο το ύψος των προϋπολογισμών του 2012 για τα Κέντρα Πρόληψης, το ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, το ΨΝΑ, το ΨΝΘ, τις δομές του «Ψυχαργώς» (αναλυτικά ανά δομή);
Με δεδομένες τις ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις δομές, εγγυάται ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα απολυθεί άμεσα ή δια της «εργασιακής εφεδρείας»;
Ο Ερωτών Βουλευτής

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: