slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Συνέντευξη Μανόλη Μαργαρίτη στη «Ναξιοτυπία»: Μέλημά μας η καθημερινότητα των πολιτών


Πριν καλά καλά κλείσει ένα χρόνο στα ηνία του Καλλικρατικού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο Δήμαρχος των πέντε νησιών Μανόλης Μαργαρίτης κάνει τον πρώτο απολογισμό και μιλάει για την πορεία του Δήμου, την Αντιπολίτευση, τα μεγάλα έργα, αλλά και για το μέλλον του Δήμου, μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Εκφράζει μάλιστα τις ανησυχίες του για τους περιορισμένους κεντρικούς πόρους που θα αποτελέσουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του δήμου.


Εννέα μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων σας είστε ικανοποιημένος για την εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων;

Είμαστε ένας Δήμος τεράστιος για τα Κυκλαδίτικα δεδομένα, ο οποίος αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που έχουν συναντήσει όλοι οι Καλλικρατικοί Δήμοι. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε πολύ μεγάλη περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Απ΄ την άλλη, η δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει το κράτος, η οποία δεν μπορεί να μην αντικατοπτρίζεται στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και το νέο αιρετό προσωπικό της διοικούσας αρχής που ως τώρα δεν είχε συμμετάσχει στη διοίκηση, έπαιξαν ρόλο και ήταν οι βασικοί παράγοντες για να μην έχει “ξεφύγει” ο Δήμος και να μην έχει περπατήσει έτσι όπως θα θέλαμε. Παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες, είμαι ευχαριστημένος, όχι όμως ενθουσιασμένος από την πορεία του Δήμου.

Από τη στιγμή που αναλώσατε περισσότερο χρόνο για την προσαρμογή στα νέα «Καλλικρατικά» δεδομένα, θα επανακαθορίσετε τους στόχους την Δημοτικής αρχής;

Το πλάνο των στόχων μας ήταν και είναι η λύση των καθημερινών προβλημάτων  του πολίτη. Υπάρχουν όμως και οι μακροχρόνιοι στόχο, οι οποίοι πρέπει να ξεκινήσουν. Πρόκειται για το ΧΥΤΑ, για τον περιφερειακό δρόμο του νησιού, τη χωροθέτηση ενός εμπορικού λιμανιού, την έναρξη της συζήτησης και  την εκπόνηση μελέτης για το αεροδρόμιο, την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και το ΣΧΟΑΠ. Ζητήσαμε και πήραμε τη μελέτη για τον Περιφερειακό Δρόμο του νησιού, που ενώνει την Αγιασσό με τον Καλαντό, ώστε από το δρόμο του Καλαντού να πάμε στα Απεραθίτικα, ή στα Κορωνιδιάτικα.

Χρειάζεστε λοιπόν περισσότερη πίστωση χρόνου, προκειμένου να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά;

Θεωρώ ότι έχουμε μπει στην πορεία μας. Ο κόσμος δεν δίνει άλλη πίστωση χρόνου, άλλωστε σιγά σιγά βλέπουμε ότι καρποφορούν οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής. Είδαμε εφέτος αύξηση του τουρισμού 15%, χάρη στην καλή προβολή που κάναμε, είχαμε ένα πολύ καλό πολιτιστικό καλοκαίρι, στον αθλητισμό διοργανώσαμε τους τελικούς Μπιτς βόλεϊ και την τελική φάση στο βόλεϊ γυναικών, ενώ διεκδικήσαμε με επιτυχία τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες. Επίσης, παραχωρήσαμε χώρο για τη σύσταση ΚΕΔΔΥ στη Νάξο. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις μικροεπεμβάσεις, οι οποίες όμως είναι καίριες και ουσιαστικές, σηματοδοτούν την αλλαγή στο πορείας του Δήμου.

Αρχικά είχατε κάνει λόγο για τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία θα προσπαθούσατε να επιλύσετε άμεσα. Ωστόσο, δεν είδαμε, για παράδειγμα, μια πόλη καθαρή.

Πέρυσι, υπήρχαν 60-70 άτομα στην καθαριότητα και έμειναν 16-17 άτομα. Αυτό φάνηκε στον κόσμο. Όμως θα πρέπει να ευχαριστήσω όλους τους Συμβούλους που φρόντιζαν την καθαριότητα των χωριών τους. Η φετινή κατάσταση ήταν προβληματική, του χρόνου όμως δεν θα είναι έτσι τα πράγματα. Θέλω να τονίσω ότι ήδη έχουμε ετοιμάσει το νέο οργανόγραμμα του Δήμου, που θα ψηφιστεί σε επόμενο Δ.Σ. Έχουμε προβλέψει πάνω από 100 άτομα στον τομέα της καθαριότητα. Έτσι, εκεί που μέχρι τώρα υπήρχαν 16-17 άτομα στην καθαριότητα, τώρα θα μπορούμε να προσλάβουμε περισσότερα. Το κλειστό οργανόγραμμα βάρυνε την κάθε διοικούσα αρχή που δεν έπαιρνε απόφαση να ανοίξει τον οργανισμό, ώστε να προσληφθούν νέα άτομα.  Με την πρόβλεψη αυτή θα μπορούν να γίνουν και μετατάξεις υπαλλήλων από άλλους Δήμους, που θέλουν να έρθουν στη Νάξο.



Προεκλογικά είχατε δεσμευτεί να γίνει διαχειριστικός έλεγχος τόσο στο Δήμο της Νάξου, όσο και στον Πολιτιστικό Οργανισμό. Όμως μέχρι σήμερα, εννιά μήνες μετά, δεν έχει γίνει καμία κίνηση.

Ορκωτοί λογιστές έχουν μπει ήδη στην Κοινωφελή Επιχείρηση και αν χρειάζεται θα μπουν και αλλού. Τότε, είχα πει γενικότερα ότι υπάρχουν προβλήματα και θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι. Πιθανότατα να μπούμε στη διαδικασία αυτή και για αλλού. Πολιτική βούληση υπάρχει, όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, από τους οποίους θα εξαρτηθεί η απόφαση αυτή.

Θα μπορέσει ο Δήμος, την επόμενη χρονιά, να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις, με δεδομένη την οικονομική κρίση και τους μειωμένους κεντρικούς πόρους;

Ήδη τα έσοδα από τους κεντρικούς πόρους είναι μειωμένα, σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά. Είναι δύσκολη εποχή. Ο «Θησέας» σταμάτησε και «ΕΛΛΑΔΑ» δεν βλέπουμε. Υπάρχει άμεσος κίνδυνος όλα τα έργα του Θησέα να μην πληρωθούν πια και να τα επιβαρυνθεί ο Δήμος. Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο και θα επηρεάσει την οικονομική κατάσταση του Δήμου.

Έχετε φέρει στο προσκήνιο όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το Δήμο. Είναι αποτελεσματική η μέθοδος αυτή για την πορεία των έργων;

Ένας σύγχρονος και μεγάλος Δήμος πρέπει να τα αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα και να τα βάζει επί τάπητος. Έχουμε μια πολύ καλή ομάδα, οι οποίοι δουλεύουν όλοι με σοβαρότητα και σεμνότητα. Μη βιάζονται οι «Κασσάνδρες» να κρίνουν. Μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών, έχουμε καταφέρει να ξεκινήσουμε αρκετά έργα και τα συνεχίσουμε με καλύτερο τρόπο, όπως για παράδειγμα το βρεφονηπιακό σταθμό, που καταφέραμε να τον εντάξουμε στο ΕΣΠΑ. Με σωστή διοίκηση φέρνουμε τα έργα εκεί που πρέπει. Τους καρπούς της δουλειάς μας θα τους δείτε τον επόμενο χρόνο.

Ένα από αυτά τα έργα είναι και ο ΧΥΤΑ Νάξου. Τι γίνεται με το θέμα των απαλλοτριώσεων;

Η υπόθεση ΧΥΤΑ πάει πολύ καλά. Πλέον έχουμε το πράσινο φως για να προχωρήσουμε στις απαλλοτριώσεις, συνεπώς θεωρώ ότι αποφεύγουμε τους κινδύνους των προστίμων. Αυτό που φοβήθηκαν να κάνουν οι προηγούμενες διοικούσες αρχές, το υλοποιούμε εμείς.

Η αντιπολίτευση έχει ασκήσει έντονη κριτική στη διοικούσα αρχή. Θεωρείτε ότι είναι εποικοδομητική η κριτική αυτή και ο τρόπος αντιπολίτευσης;

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι η κριτική και η κατάθεση προτάσεων. Τις περισσότερες φορές είναι εποικοδομητική. Οπωσδήποτε, θα υπάρχουν διαφωνίες. Κάποιες φορές όμως ακολουθείται η τακτική της στείρας αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα η ένσταση που κατέθεσαν για το θέμα του ΧΥΤΑ. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που θεωρώ ότι δεν φέρθηκε σωστά η αντιπολίτευση. Όμως θα προκαλέσω, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, όταν διαφωνούμε, να μη φεύγουν. Ο δρόμος της άτακτης φυγής δεν είναι ό,τι καλύτερο. Φεύγουν, απουσιάζουν από σοβαρά θέματα και μετά ασκούν κριτική. Κάνω λοιπόν σύσταση να κάθονται μέσα στη συνεδρίαση και να τα συζητάμε όλα.