slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Εορτασμός της επετείου της Απελευθέρωσης της Νάξου

Του Γιάννη  Λογαρά
Μια σημαντική επέτειος της ιστορίας της Νάξου γιορτάστηκε στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2011. Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011 το πρωί (μετά από τη θεία λειτουργία) τελέστηκε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Χώρας Νάξου για την 67η επέτειο της Απελευθέρωσης της Νάξου από τον γερμανικό ζυγό Κατοχής.  Τη δοξολογία ετέλεσαν ο εφημέριος π. Απόστολος Βελώνης και ο διάκονος π. Νικόλαος Βλασερός με ιεροψάλτες τους κ. Γιάννη Κόντε, κ. Βίκτωρα και κ. Κώστα Μπάκαλο. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος καθηγητής του Λυκείου Νάξου κ. Γιάννης Λογαράς.
Στη συνέχεια επίσημοι και πολίτες κατευθύνθηκαν στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στα Απλώματα της περιοχής Γρόττας, εκεί που έπεσε κατά τη μάχη της Νάξου ο Ιερολοχίτης Νικόλαος Μπινίκος. Αφού εψάλη εκεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της μάχης και τους πεσόντες κατά την Κατοχή, κατατέθηκε στεφάνι από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλη Μαργαρίτη προς τιμή και μνήμη τους. Η τελετή έληξε αφού εψάλη από τους περευρισκομένους ο εθνικός ύμνος.
Παρέστησαν στις εορταστικές εκδηλώσεις επίσης (πέραν όσων ήδη προαναφέραμε) ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Λιανός, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου κ. Βαρσαμάς Συμεώνογλου, ο Πρόεδρος του φορέα του Δήμου Νάξου για τον Πολιτισμό, την Παιδεία κλπ. κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κ. Στέλιος Μαυρογιαννόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής κ. Γιάννης Μαργαρίτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στάθης Αγγελής, εκ μέρους της Αστυνομικής Αρχής ο κ. Γιώργος Βασιλάκης και η κ. Μαρία Φραγκουλοπούλου, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου κ. Μαρία Μάρκου, ο τέως Λυκειάρχης και συγγραφέας κ. Αναστάσιος Ναυπλιώτης, οι καθηγητές κ.κ. Μανώλης Ισπανόπουλος και Γιάννης Γιοσμάς, ο γνωστός πρωταθλητής κ. Γιάννης Ανδρέα Ξενάκης, o κ. Μιχάλης Αδελφουλάκος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου κ. Μανώλης Λυκουρόπουλος κ.ά.
Λόγω της αργίας της ημέρας του Σαββάτου για τα σχολεία, έλειψαν οι μαθητές από τις εκδηλώσεις. Θα έπρεπε πάντως να γίνεται πιο έγκαιρα γνωστό το πρόγραμμα της εορτής στο πλατύ κοινό της πόλης, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου στη σπουδαία αυτή επέτειο της ναξιακής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: