slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

"Όχι" είπε το δημοτικό συμβούλιο στην περιβαλλοντική μελέτη για τα αιολικά πάρκα στη Νάξο

O Αντιδήμαρχος   Απόστολου  Ψαρρά


OXI κατά πλειοψηφία είπε  το  Δημοτικό  Συμβούλιο Νάξου &  Μικρών Κυκλάδων στην  έκτακτη - κατεπείγουσα συνεδρίαση   του   με  θέμα  την  γνωμοδότηση  επί μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την εγκατάσταση στη νήσο Νάξο δυο αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 68,2MW  κατόπιν  εισηγήσεως  του αρμοδίου  Αντιδημάρχου  Απόστολου  Ψαρρά, ο οποίος ανάφερε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η Δημοτική αρχή δεν συμφωνεί με τη δημιουργία Αιολικών Πάρκων και επικαλέστηκε και την αρνητική εισήγηση του τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για την έγκριση  της ΜΠΕ του έργου. Επίσης  έκανε αναφορά και στο οικονομικό όφελος που θα αποκόμιζε ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στην περίπτωση εγκατάστασης των Αιολικών Πάρκων, λέγοντας ότι  δεν θα ξεπερνούσε τις 660.000 ευρώ ετησίως.  
«Ναι» από τους  θιασώτες  της  πράσινης ανάπτυξης
Υπέρ της εγκατάστασης των Αιολικών Πάρκων στη Νάξο  εμφανίστηκαν   – ως θιασώτες της πράσινης ανάπτυξης- ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Μαράκης όσο και ο δημοτικός σύμβουλος  της παράταξής του, Στάθης Πιτταράς.
Για τον  έτερο  δημοτικό σύμβουλο  της μείζονος μειοψηφίας το νεοπασόκο Στάθη  Αγγελή  οι απόψεις διίσταται, αφού δεν κατάλαβε κανείς τι ψήφισε.                                Ο  Νίκος  Μαράκης   παρατήρησε ότι  η  εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων είναι έργο  εθνικής και τοπικής σημασίας,  παρά τις μικρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εγκατάστασή τους στο νησί και ανάφερε ότι ο δήμος θα έχει οικονομικό όφελος 600.000 ευρώ, και  κατέληξε λέγοντας  ότι  συμφωνεί  με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων χωρίς να δεσμεύει  την παράταξή του.
Αντίθετη με την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων και η κ. Ευδοκία Ψαρρά
Και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Ευδοκία Ψαρρά δήλωσε  την αντίθεσή της στην εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων και ζήτησε να ορισθεί μια επιτροπή  με μπροστάρη το Δήμο που θα  καλέσει όλους τους φορείς του νησιού για να τους  ενημερώσει  και να ενημερωθεί και ο κόσμος και να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις δηλώνοντας την αντίθεσή μας με την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών στο νησί μας».
Αρνητική με τα Αιολικά Πάρκα και η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για τα νησιά μας» Θέκλα Κίζη.
Η  κ. Θέκλα Κίζη   υπογράμμισε ότι η εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών θα πρέπει να εξεταστεί από ειδικούς μελετητές συνολικά για τα νησιά των Κυκλάδων. Τονίζοντας  πως σύμφωνα με μελέτες, τα Αιολικά Πάρκα που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 1.500 μ. από κατοικημένες περιοχές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των κατοίκων προκαλώντας πονοκέφαλο, ναυτία και ζάλη.
Τέλος, κάλεσε τη Δημοτική αρχή να ασκήσει πιέσεις για άμεση συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου, έως τις 30 Οκτωβρίου που είναι η τελευταία ημέρα της προθεσμίας για γνωμοδότηση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, εάν δε ληφθεί απόφαση τότε θεωρείται θετική η γνωμοδότηση του Περιφερειακού συμβουλίου.
Σε ότι αφορά τα ανταποδοτικά χρήματα που μπορεί να πάρει ο Δήμος, από τα 600.000 ευρώ τα 200.000 πάνε στους καταναλωτές, υπολογίζοντας ότι π.χ στο Φιλώτι αντιστοιχούν 70.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 70 ευρώ για κάθε καταναλωτή, άρα 6 ευρώ το μήνα, υπογράμμισε η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για τα νησιά μας».

Αντίθετος και ο Περιβαλλοντολόγος  Βασίλης  Θεωνάς, αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η Νάξο από την εγκατάσταση των  Αιολικών Πάρκων,  αναφέρθηκε επίσης στην αδυναμία της μελέτης η οποία δεν εξετάζει επαρκώς λύσεις χωροθέτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: