slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Φοροφυγάδες πιάστηκαν στη "φάκα" του ΣΔΟΕ

Συνολικές καταθέσεις ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ διατηρούσαν 77 φορολογούμενοι, μεταξύ αυτών και πολλοί γιατροί, οι οποίοι έπειτα από ελέγχους πιάστηκαν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ άνοιξαν με εντολή εισαγγελέα τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων, οι οποίοι τώρα καλούνται να αποδείξουν την προέλευση των καταθέσεών τους, καθώς δεν δικαιολογούνται από τις δηλώσεις τους στην εφορία.


Σχεδόν οι μισοί από τους φορολογούμενους που πιάστηκαν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου είναι γιατροί και σε αυτούς έρχονται να προστεθούν τρεις πρώην διοικητές νοσοκομείων.

Στη λίστα των φοροφυγάδων βρίσκονται, επίσης, επιχειρηματίες, αγρότες, συνταξιούχοι, ποδοσφαιρικοί μάνατζερ, κομμωτές και αστρολόγοι.
Αίσθηση μάλιστα προκαλεί ότι φορολογούμενοι που δηλώνουν ανεπάγγελτοι και δεν υποβάλλουν δηλώσεις μπορούν να συγκεντρώσουν με μηδενικό εισόδημα αυξανόμενες καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε λίγα χρόνια.

Την ίδια ώρα, δικογραφίες σε βάρος εννέα γιατρών στην Θεσσαλονίκη για διάφορες φορολογικές παραβάσεις σχημάτισαν αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 20 έλεγχοι σε ιατρεία από τους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. μετά από σχετικές καταγγελίες. Όπως προέκυψε μετά από τους σχετικούς ελέγχους διαπιστώθηκαν παραβάσεις, όπως μη έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών, μη ορθή τήρηση του βιβλίου ασθενών, μη ορθή ενημέρωση του βιβλίου εσόδων και εξόδων, καθώς και μη τήρηση των προβλεπόμενων φορολογικών βιβλίων.

Επίσης, κατά την διάρκεια ελέγχου ψυχιάτρου - ψυχολόγου, δεν τηρούνταν καθόλου στοιχεία και βιβλία, ενώ σε μία άλλη περίπτωση σε ένα οδοντιατρείο διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν και άλλοι οδοντίατροι που είτε δεν είχαν εκδώσει βιβλία και στοιχεία, είτε είχαν συνταξιοδοτηθεί.

Οι δικογραφίες θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν και οι αρμόδιες Εφορίες.

Σημειώνεται πως το ΣΔΟΕ επεξεργάζεται στοιχεία για περισσότερους από 2.000 τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έχει υποβάλλει από 1.500 έως 2.000 αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών σε κάθε τράπεζα μέλος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: