slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Βλέπουν ότι καταρρέουν και ανοίγουν θέμα εκλογικού νόμου!


Δεν μας φτάνουν όλα τα άλλα προβλήματα που έχει η χώρα, ο επί της Δικαιοσύνης Υπουργός κ. Παπαϊωάνου, άνοιξε σήμερα και ζήτημα εκλογικού νόμου.
Δεν πρωτοτυπεί κάν!
Το ΠΑΣΟΚ κάθε φορά που βλέπει ότι χάνει τις εκλογές, αρχίζει τις συζητήσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ο στόχος ένας: να αποτραπεί η....
αυτοδυναμία της Ν.Δ.
Ποιος ξεχνάει εκείνο το νόμο του 1989 ή αργότερα το νόμο Σκανδαλίδη;
Βέβαια για να ισχύσει ο νόμος από τις επόμενες εκλογές απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.
Αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ, θεωρητικά, έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει ένα νόμο με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης μια και η ΝΔ, από τη στιγμή που διαθέτει λιγότερους από 100 βουλευτές, δεν μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία.
Το δέλεαρ μπορεί να είναι μια τροποποίηση επί το αναλογικότερον, που θα προσφέρει στα άλλα κόμματα περισσότερες έδρες, ακόμα και αν διατηρήσουν τα ίδια ποσοστά!
Το ΠΑΣΟΚ , από τη στιγμή που έρχεται δεύτερο κόμμα, δεν έχει τίποτα ουσιαστικό χάσει, αν με τον νέο νόμο αποτρέψει την αυτοδυναμία της Ν.Δ.
Ετσι, θα ελπίζει να διεκδικίσει ρόλο την επομένη των εκλογών σε κάποιο πολυκομματικό σχήμα. Αυτή η προοπτική διατηρεί και κάποιο βαθμό συσπείρωσης της εκλογικής του βάσης. Το κόμμα δεν διαλύεται επειδή η προοπτική της εξουσίας είναι ζωντανή.
Και αν ακόμα τα άλλα κόμματα δεν στέρξουν στην ψήφιση νέου εκλογικού νόμου, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να τον ψηφίσει μόνο του, αλλά ο νέος νόμος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Στην περίπτωση αυτή το ΠΑΣΟΚ θα τα δώσει όλα ώστε η ΝΔ να μην εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.
Και να μην έχει κίνητρο να προκαλέσει νέες εκλογές, δεδομένου ότι ο νέος νόμος θα είναι αναλογικότερος, άρα και η κατάκτηση της αυτοδυναμία εξαιρετικά δύσκολη!
Με τον τρόπο αυτό, εκτιμούν , ότι η Ν.Δ. θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων σε κάποιας μορφής συγκυβέρνηση που θα διασώζει το ΠΑΣΟΚ!
Αυτά για όσους νομίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα παραμερίσει εύκολα για έρθουν οι …επόμενοι!
Θεωρώ, ότι η Ν.Δ. έχει αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται παρασκηνιακά.
Αυτά τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ, που έχει βεβαρημένο ιστορικό σε τέτοιες μεθοδεύσεις, μπορεί να τα ακυρώσει ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα που θα δώσει ισχυρή εντολή και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές που έρχονται.
ΚΡ
http://www.antinews.gr/2011/10/02/125278/

Δεν υπάρχουν σχόλια: