slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ


Ερμούπολη 10-10-2011
Αριθ. πρωτ. 73160/1321

ΠΡΟΣ:
1. τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Η.Δ. κ. Δημήτρη Ρέππα
2. τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Χάρη Καστανίδη


Κύριε Υπουργέ,

Στο σχέδιο νόμου που υποβλήθηκε στη Βουλή για το ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο προβλέπεται ότι από τη δημοσίευση του νόμου αυτού καταργούνται οι κενές θέσεις των μονίμων και ΙΔΑΧ υπαλλήλων πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Όπως γνωρίζετε  η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελείται από σαράντα οκτώ (48) κατοικημένα νησιά, με πληθυσμό 302.686 κατοίκων. Απαρτίζεται από 12 Περιφερειακές Ενότητες οι οποίες αντιστοιχούν στις πρώην έδρες των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και των πρώην Επαρχείων Άνδρου, Θήρας, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Καλύμνου, Καρπάθου και Κω.
Διαθέτει υπηρεσίες σε δεκαέξι (16) νησιά  γεγονός που εξομαλύνει ως ένα βαθμό τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των νησιωτών  αφού τους παρέχει τη δυνατότητα της επιτόπιας εξυπηρέτησης χωρίς την ανάγκη μετακίνησης σε οργανωμένα αστικά κέντρα.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες αιρετές Περιφέρειες είναι από τις  χειρότερα στελεχωμένες. Σήμερα αριθμεί συνολικά 528 υπαλλήλους. Την τελευταία τριετία οι ήδη υποστελεχωμένες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Κυκλάδων και Δωδεκανήσου απώλεσαν σημαντικό αριθμό του υπαλληλικού δυναμικού τους ( με μετάταξη, συνταξιοδότηση ή  παραίτηση). Συνολικά αποχώρησαν περίπου 256 υπάλληλοι. Το προσωπικό αυτό δεν αντικαταστάθηκε αφού οι δημοσιονομικές ανάγκες δεν επέτρεψαν προσλήψεις.
Γνωρίζετε ότι οι οργανισμοί των Περιφερειών που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών κατέγραφαν ως οργανικές θέσεις μόνο αυτές που αντιστοιχούσαν στον προσωπικό που υπηρετούσε στις Ν.Α. Για την καταγραφή αυτή δεν ελήφθη υπόψη καμία μελέτη αναφορικά με τις αρμοδιότητες που οι Περιφέρειες καλούνται να ασκήσουν, τον αριθμό των διευθύνσεων και τμημάτων τους,  και εν γένει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του γεωγραφικού τους χώρου.
Οι ανάγκες μας σε προσωπικό ειδικοτήτων έχουν ήδη καταγραφεί και αποσταλεί έπειτα από τεκμηριωμένη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Η.Δ. στο πλαίσιο του ετησίου προγραμματισμού προσλήψεων.
Για να είναι δυνατή η αξιοπρεπής λειτουργία της Περιφέρειας απαιτείται τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός υπαλλήλων από αυτούς που σήμερα υπηρετούν. Για τη λειτουργία πολλών υπηρεσιών μας σημαντικός  αριθμός υπαλλήλων εργάζεται με παράλληλα καθήκοντα σε 2 ή και 3 διευθύνσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Δ/νση Τουρισμού της Π.Ν. Αιγαίου υπηρετεί ένας υπάλληλος ενώ σε δυο ακόμη έχουν  ανατεθεί παράλληλα καθήκοντα για την υποστήριξη της υπηρεσίας αυτής.
Νησιά στα οποία προβλέπονται αλλά δεν υπηρετούν υπάλληλοι ειδικοτήτων (κτηνίατρος, επόπτης δημόσιας υγείας κλπ) , με την κατάργηση των θέσεων αυτών αυτομάτως θα αποκλειστούν από τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών αλλά και άσκησης ελέγχου. Σε περίοδο όπου ο τουρισμός αποτελεί τη μόνη σημαντική «βιομηχανία» της  χώρας, υπηρεσίες ελέγχου των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών  είναι απολύτως απαραίτητες.
Ειδικά για το Νότιο Αιγαίο πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα  έτσι ώστε να εξαιρεθεί η Περιφέρεια  από τη σχετική διάταξη περί κατάργησης κενών οργανικών θέσεων. Επίσης οι σημερινές πενήντα επτά (57) κενές οργανικές θέσεις θα πρέπει να καλυφθούν κατά προτεραιότητα από πλεονάζον προσωπικό άλλων υπηρεσιών.

Εκτός από το παραπάνω θέμα, προκύπτει ένα  ακόμη ζήτημα που αφορά στα επιδόματα θέσης ευθύνης που θεσπίζονται από το ενιαίο μισθολόγιο. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη,  ειδικά για τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ τα επιδόματα αυτά θα ανέρχονται στο 75% του ποσού που θα λαμβάνουν αντίστοιχα οι υπάλληλοι της κεντρικής διοίκησης.
Η διαφορετική αντιμετώπιση υπαλλήλων με ίδια προσόντα και ίδιες ευθύνες, εκτός του ότι είναι καταφανώς εκτός της φιλοσοφίας του ενιαίου μισθολογίου, θα δημιουργήσει μισθολογικές ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων που υπηρετούν στον ίδιο τόπο αλλά σε διαφορετικές υπηρεσίες.

Κύριε Υπουργέ,
Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η παρέμβασή σας έτσι ώστε η πολιτεία να λάβει υπόψη της την ιδιαιτερότητα του γεωγραφικού μας χώρου τηρώντας την κανονιστική επιταγή του Συντάγματος περί «Νησιωτικότητας».

Με εκτίμηση
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: