slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δεν δημοσιοποιούν την περιουσιακή τους κατάσταση-Κίνημα... «Δεν Δηλώνω» από τους δημάρχους

http://img.protothema.gr/7EAA1C5EC91766258F049BB3CE15C570.jpgΑπρόθυμοι να δημοσιοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση στο Διαδίκτυο εμφανίζονται οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες της επικράτειας, αφού είναι πολλοί οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν έχουν συμμορφωθεί στις διατάξεις του Καλλικράτη.


Πρόκειται για την εφαρμογή διάταξης του Ν. 3852/2010, που ορίζει ότι ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σε κάθε δήμο, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, σε πολλές περιπτώσεις είτε οι δήμαρχοι επικαλούνται τις καθυστερήσεις στην τεχνική ολοκλήρωση των ιστοσελίδων των δήμων τους και δηλώνουν ότι αυτές βρίσκονται σε φάση κατασκευής, είτε απλώς ενημερώνουν ότι κάποιοι υπόχρεοι δεν έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωση τους και δεν έχουν προσκομίσει τα απαιτούμενα στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου.

Ανάμεσα στους δήμους που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όλων των υπόχρεων, είναι και ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας. Με εξαίρεση τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη και έναν μικρό αριθμό δημοτικών συμβούλων, οι υπόλοιποι αιρετοί δεν έχουν αναρτήσει, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου, τη δήλωση περιουσιακής τους κατάστασης.

Στον αντίποδα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, προς ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών, απέστειλε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι υπόχρεοι έχουν αναρτήσει τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Στον Δήμο Φυλής οι αιρετοί που είναι υποχρεωμένοι να αναρτήσουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης έχουν αποστείλει ερώτημα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα και μέχρι την απάντηση της αρχής δεν αναρτούν τις δηλώσεις.

Στον Δήμο Κηφισιάς μόνον ο δήμαρχος έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο τη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης, το ίδιο και στο Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Μεταξύ των δήμων που ορισμένοι αιρετοί δεν ανήρτησαν τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, είναι και ο Δήμος Περιστερίου, αν και μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί οι δηλώσεις του δημάρχου, των αντιδημάρχων και μελών της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής.

Στον Δήμο Καρύστου όλοι οι αιρετοί έχουν υποβάλει ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης, η οποία όμως δεν έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο διότι, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωσή τους, "δεν επιθυμούν τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων τους".

Ανάμεσα στα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή υπάρχει και έγγραφο αντιδημάρχου από δήμο στη Μακεδονία, που δηλώνει ότι τα περιουσιακά του στοιχεία τα έχει αποκτήσει από την εργασία του και "επειδή οι καιροί που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολοι και η δημοσιοποίησή τους μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερους κινδύνους", εφιστά την προσοχή των αρμοδίων και τους καθιστά υπεύθυνους έναντι οποιασδήποτε βλάβης υποστεί.

Εξάλλου, σύμφωνα με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, οκτώ δήμοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Ωστόσο, στους δήμους Αργιθέας, Νοτίου Πηλίου, Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, Λοκρών, Ορχομενού και Σκύρου, ενώ έχουν κατατεθεί οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, αυτές δεν έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.

Επίσης, οι δήμοι Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Αγράφων, Καρπενησίου, Ιστιαίας-Αιδηψού δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια αναφορικά με την υποχρέωση τους για τη δημοσιοποίηση της περιουσιακής τους κατάστασης, ενώ σημειώνεται ότι υπάρχουν και δήμοι που δεν έχουν απαντήσει, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ο δήμαρχος Ορχομενού Βοιωτίας δηλώνει ότι η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, επειδή υπήρξαν καθυστερήσεις στη συλλογή των στοιχείων και επειδή ακόμη κατασκευάζεται η ιστοσελίδα.

"Όταν συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο" περιορίζεται να δηλώσει ο δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: