slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ- ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΟΧΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Οικολογικός Άνεμος  στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  Περιφερειακός Σύμβουλος : Νίκος Χρυσόγελος http://ecoanemos.wordpress.com, email: ecoanemos@gmail.com
Προς:
-    Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, κ Γ. Μαχαιρίδη
-    Πρόεδρο Π.Σ. κ Γ. Γκούφα
-    Επικεφαλής παρατάξεων Περιφερειακού Συμβουλίου
-    Περιφερειακούς Συμβούλους Ν. Αιγαίου
-    Πρόεδρο ΠΕΔ Ν Αιγαίου, κ  Ευς. Κουσουρνά
 Είναι γεγονός ότι η χώρας μας βυθίζεται όλο και περισσότερο σε μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση που δεν είναι απλώς δημοσιονομική ή οικονομική, αλλά και κοινωνική, κρίση που οδηγεί σταδιακά σε αποσύνθεση της κοινωνικής συνοχής, διάλυση της διοίκησης αλλά και του πολιτικού συστήματος. Για να υπάρξει διέξοδος από την κρίση απαιτείται.....
αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, της αυτοδιοίκησης και του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να αποτελέσουν χώρο αναζωογόνησης του δημοκρατικού και πολιτικού διαλόγου, επεξεργασίας και  προώθησης κοινωνικά υπεύθυνων πολιτικών, καθώς και εργαλείο ανάπτυξης πολιτικών κοινωνικής συνοχής. Αίτημα των καιρών είναι περισσότερη δημοκρατία, πολιτικές αλληλεγγύης και στήριξη αυτών που υποφέρουν περισσότερο.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές κοινωνίες, η ανασφάλεια που διακατέχει τους υπαλλήλους της περιφέρειας αλλά και γενικότερα του δημοσίου, αλλά και η απόγνωση των εργαζομένων που κινδυνεύουν να μείνουν στην ανεργία, των επαγγελματιών που βλέπουν τα χρέη τους να γιγαντώνονται ή των νέων που αδυνατούν να βρουν μια δουλειά πέρα από την ευκαιριακή απασχόληση σε κάποια καλοκαιρινή τουριστική δραστηριότητα, θα έπρεπε να οδηγούν στην ενδυνάμωση της αλληλεγγύης αλλά και του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Περιφέρειας και γενικότερα της αυτοδιοίκησης. Το να μην συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο σε αυτές τις δύσκολες πραγματικά συνθήκες δεν προσφέρει λύσεις, αλλά επιδεινώνει τα προβλήματα.
Ως  ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ ζητάμε να συνεδριάσει άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο. Καλούμε όλους, τον Περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τις παρατάξεις, τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια, τους κοινωνικούς φορείς των νησιών, τους δήμους να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλία για να συνεδριάσει μέσα στις επόμενες μέρες το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέματα:
-         Την κρίση, τις κοινωνικά άδικες  και αναποτελεσματικές πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά και τη διαμόρφωση προτάσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τον περιορισμό των επιπτώσεών της στο Ν Αιγαίο (στους υπαλλήλους, στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους επαγγελματίες, στους νέους αλλά και στις κοινωνικές υποδομές).
-         Την στήριξη στους εργαζόμενους στο ΝΕΩΡΙΟ
-         Τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το σχέδιο που έχει καταθέσει γνωστή εταιρία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε 4 νησιά του Ν Αιγαίου (αν δεν γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου η γνωμοδότησή του θεωρείται ως θετική) αλλά και την άμεση διαμόρφωση περιφερειακής πολιτικής για την ενέργεια στο Ν. Αιγαίο προς όφελος του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.
Προτείνουμε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να γίνει από κοινού με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ν Αιγαίου ώστε να διαμορφωθεί κοινή στρατηγική σε χώρο που να είναι κατάλληλος για μια τέτοια συνεδρίαση.
Η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να παρακολουθεί την κρίση και τη διάλυση αμέτοχη. Η κοινωνία κι οι φορείς της που βρίσκονται σε κινητοποίηση πρέπει να διεκδικούν την αποτελεσματική λειτουργία των θεσμικών οργάνων της Περιφέρειας και τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τα νησιά μας. Οι ενεργοί πολίτες μπορεί μέσα από τις κινητοποιήσεις τους να αναδείξουν τα στοιχεία αλληλεγγύης και δημοκρατικής οργάνωσης που πρέπει να υπάρξουν για να ξεπεράσουμε την κρίση.
Επανειλημμένα ως παράταξη έχουμε τονίσει ότι θα έπρεπε να έχουν μπουν οι βάσεις για την πολιτική κι αποτελεσματική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και τη διαμόρφωση, μέσα από έναν οργανωμένο και σε βάθος διάλογο, στρατηγικών στην Περιφέρεια που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης, θα περιορίσουν τις επιπτώσεις των προωθούμενων – κοινωνικά άδικων και αναποτελεσματικών πολιτικών και θα συμβάλλουν στην σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή στην περιοχή μας.
Είναι τώρα η ώρα να αναληφθούν από κοινού προσπάθειες για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων, αλλά είναι και η ώρα να αναζητήσει η αυτοδιοίκηση καινοτόμες λύσεις για πόρους επαρκείς που να στηρίζουν την υπάρχουσα απασχόληση,  να δημιουργούν  νέες  θέσεις  εργασίας καθώς και κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις.
Επιδίωξη μας είναι η διαμόρφωση μέσα από ευρύ και αποτελεσματικό διάλογο ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την Οικονομική, Κοινωνική και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα του Ν. Αιγαίου.
Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αντιστοιχούν για να περάσουμε από την οργή στην αυτο-οργάνωση και την αλληλεγγύη που φέρνει αποτελέσματα.
Με εκτίμηση
Νίκος Χρυσόγελος
Επικεφαλής ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: