slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Εκδηλώσεις και στο Πολιτιστικό Κέντρο Κάστρου (πρώην Σχολή Ουρσουλινών)

Μανώλης  Μανωλάς
τέως Αντιδήμαρχος
      
Του Γιάννη  Λογαρά
  Οι εορταστικές εκδηλώσεις  για Απελευθέρωση της Νάξου από τον κατοχικό ζυγό συνεχίστηκαν και έληξαν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011 σε εκδήλωση που έγινε στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο της Χώρας Νάξου στο κτίριο της πρώην Σχολής Ουρσουλινών στο Κάστρο και συγκέντρωσε αρκετό κόσμο. Προβλήθηκε ταινία με περιεχόμενο την ηρωική δράση στη Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ιταλία και Ελλάδα του Ιερού Λόχου, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά και στην Απελευθέρωση της Νάξου. Ακολούθησε ομιλία του μηχανικού, ιστοριοδίφη και στελέχους της...
Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Μανώλη Μανωλά, ο οποίος κυρίως διεκτραγώδησε τον φοβερό φόρο αίματος που πλήρωσε το χωριό Κόρωνος κατά τη διάρκεια της Κατοχής με υπερ-τετρακόσιους νεκρούς Κορωνιδιάτες (κυρίως από την πείνα, αλλά και για μερικούς άλλους λόγους) στη Νάξο, αλλά και έξω από τη Νάξο. Ήταν μια λεπτομερής και τολμηρή αναφορά σε ένα συγκλονιστικό χρονικό του νησιού που πρέπει και να μένει συνέχεια στο νου μας και να γίνει και ευρύτερα γνωστό. Στην αίθουσα της εκδήλωσης υπήρχε ανηρτημένος κατάλογος με τα ονόματα 402 νεκρών Κορωνιδιατών την κατοχή, ενώ σε άλλο πίνακα ήταν ανηρτημένες φωτογραφίες πολλών από αυτούς τους νεκρούς.
Παρέστησαν στην εκδήλωση ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου των Καθολικών κ. Νικόλαος, ο ιερέας π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου κ. Βαρσαμάς Συμεώνογλου, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου για τον Πολιτισμό, Παιδεία κλπ. κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης ο επιφανής ιστορικός κ. Μπ

εν Σλοτ, πολλοί συμπολίτες καταγόμενοι από την Κόρωνο και άλλοι.
Θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια από όλους μας ώστε η 15η Οκτωβρίου, ημέρα της Απελευθέρωσης της Νάξου, να καθιερωθεί ως τοπική εορτή μεγάλης ιστορικής και εθνικής σημασίας και να εορτάζεται με αντάξιο προς τη σπουδαιότητά της τρόπο.



Ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου των Καθολικών κ. Νικόλαος, ο ιερέας π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου κ. Βαρσαμάς Συμεώνογλου, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου για τον Πολιτισμό, Παιδεία κλπ. κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης ο επιφανής ιστορικός κ. Μπεν Σλοτ, πολλοί συμπολίτες καταγόμενοι από την Κόρωνο και άλλοι.



Μανώλης  Μανωλάς
τέως Αντιδήμαρχος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ. ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΝΑΙ ΠΟΛΥΗΜΕΡΕΣ,ΜΑΖΙΚΕΣ,ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ,ΚΙ ΑΣ ΜΑΣ ΤΣΟΥΖΕΙ. ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;