…σε ημερίδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για την κρίση στην Ευρωζώνη. Συναντήσεις με ευρωπαϊκά δίκτυα κοινωνικής οικονομίας
Στις Βρυξέλλες ταξίδεψε από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου για να συμμετάσχει, ως προσκεκλημένος, σε ημερίδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Συμμετείχε, επίσης, σε ημερίδα για την κοινωνική οικονομία που οργάνωσε ο ευρωβουλευτής των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Μιχάλης Τρεμόπουλος, ενώ είχε και συναντήσεις με πράσινους ευρωβουλευτές αλλά και με στελέχη ευρωπαϊκών δικτύων κοινωνικής οικονομίας που συμμετείχαν στην ημερίδα.
Στην ημερίδα για την κρίση στην Ευρωζώνη ο Νίκος Χρυσόγελος παρουσίασε στοιχεία για την κρίση στην Ελλάδα καθώς και για τις επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή, την πραγματική οικονομία και την απασχόληση από τις πολιτικές και τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα. Τόνισε ότι η κρίση στην Ελλάδα οφείλεται τόσο σε διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας (πελατειακό σύστημα, διαφθορά, αυξημένες εισαγωγές και μειούμενη παραγωγή, ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να σχεδιάσει και να υλοποιήσει κοινωνικά ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις, αναποτελεσματική διοίκηση, μη βιώσιμο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, αυξημένη κατανάλωση βασισμένη σε υψηλό δανεισμό κα) όσο και σε διαρθρωτικά προβλήματα της ευρωζώνης (κοινό νόμισμα χωρίς κοινή οικονομική και φορολογική πολιτική, γιγάντωση της αγοράς σε βάρος του κοινωνικού και κοινοβουλευτικού ελέγχου). Παρουσίασε, επίσης, μια σειρά προτάσεων για την έξοδο από την κρίση που βασίζονται στην ανάγκη ταυτόχρονης αντιμετώπισης της οικονομικής, δημοσιονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης.
Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε συνάντηση, επίσης, με την συν-πρόεδρο της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Rebecca Harms, την ελληνίδα Γενική Γραμματέα της ομάδας των Πρασίνων Βούλα Τσέτση, πράσινους ευρωβουλευτές, που ασχολούνται κυρίως με θέματα οικονομίας, ενώ συμμετέχει μαζί με τον ευρωβουλευτή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Μιχάλη Τρεμόπουλο σε συνάντηση με τον Sven Giegold, πράσινο γερμανό ευρωβουλευτή (εκπρόσωπο των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο για θέματα νομισματικής και οικονομικής πολιτικής), με αντικείμενο τον σχεδιασμό μιας καμπάνιας για τη ένα μόνιμο φόρο στον ιδιωτικό πλούτο μαζί με συντονισμένη καταστολή των φορολογικών παραδείσων και της φοροδιαφυγής, ώστε ο φόρος αυτός να εισπράττεται παντού με ίσους όρους. Στην καμπάνια αυτή που ξεκινάει άμεσα θα συμμετάσχουν προσωπικότητες της πολιτικής, της οικονομίας, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών από την Ελλάδα και τη Γερμανία.
Κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Χρυσόγελος έκανε, επίσης, σύντομη παρέμβαση και στην ημερίδα για την κοινωνική οικονομία, ενώ συζήτησε με στελέχη των ευρωπαϊκών δικτύων κοινωνικής οικονομίας που συμμετείχαν σε αυτή τις προοπτικές συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο. Με το θέμα του λεγόμενου "τρίτου τομέα της οικονομίας" (κοινωνική οικονομία) ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις προσφέρουν μια σημαντική δυνατότητα για να δημιουργηθούν στη χώρα μας αποτελεσματικές δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, να προωθηθούν περιβαλλοντικοί στόχοι αλλά και να δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε σημαντικούς για την κοινωνία τομείς, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή κρίσης. Στην Ευρώπη, μόνο στον τομέα της επαναχρησιμοποίησης κι ανακύκλωσης, απασχολούνται σε κοινωνικές επιχειρήσεις πάνω από 600.000 εργαζόμενοι.
Στην παρέμβασή του στην ημερίδα για την κρίση στην Ευρωζώνη, ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε, μεταξύ άλλων: “Η πολιτική που ασκείται οδηγεί ραγδαία όχι μόνο στη δραματική μείωση των εισοδημάτων αλλά και στην καταστροφή της πραγματικής οικονομίας και στη διάλυση της όποιας κοινωνικής συνοχής, χωρίς ταυτοχρόνως να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η δημοσιονομική κρίση πρέπει και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, με την οργάνωση μιας αποτελεσματικής διοίκησης σε κεντρικό και περιφερειακό/τοπικό επίπεδο, με μεταρρύθμιση της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση και δημιουργία θέσεων εργασίας, με ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και με δίκαιο επιμερισμό των βαρών ώστε να πληρώσουν περισσότερο όσοι απόκτησαν μεγάλες περιουσίες όχι από την εργασία τους αλλά από διαπλοκή, διαφθορά και ιδιοποίηση των δημόσιων αγαθών. Αναγκαίες, όμως, είναι σήμερα πολιτικές και πρακτικές που ξεκινάνε από την ίδια την κοινωνία, ως έμπρακτη απόδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να επιβιώσουν της κρίσης αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους όχι πλέον μέσα από την ατομική αναρρίχηση και το κυνήγι της αύξησης των εισοδημάτων αλλά μέσα από την ανάπτυξη κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών για όλους, μέσω της προστασίας και αναβάθμισης του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χώρου, μέσα από υποδομές και μορφές αλληλοβοήθειας που επιτρέπουν να ζουν καλά ακόμα και όσοι δεν έχουν υψηλά εισοδήματα”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου