slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αποκαλυπτήρια της προτομής του αγωνιστή της Δημοκρατίας Νικηφόρου Μανδηλαρά

Αυτό που εδώ και σαράντα τέσσερα χρονιά δεν έκανα οι δήθεν Δημοκράτες δήμαρχοι έκαναν οι δεξιοί δήμαρχοι Μανώλης Μαργαρίτης και Κυριάκος Τσίρος.
Την Κυριακή 16/10/2011 πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Γαλατσίου η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγωνιστή της Δημοκρατίας Νικηφόρου Μανδηλαρά στην ομώνυμη πλατεία, στο Γαλάτσι.

Στην εκδήλωση παρέστησαν:
Η κ. Αριέττα Μανδηλαρά και μέλη της οικογένειας, ο Δήμαρχος Νάξου και μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης, οι προσωπικοί φίλοι του αγωνιστή Νικηφόρου Μανδηλαρά, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής - Βουλευτής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην βουλευτής Μανώλης Γλέζος.
Επίσης στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια παραβρέθηκαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου Θεόφιλος Λάζαρος, ο Πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ. Νίκος Μαϊτός, ο πρώην πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ Αντώνης Χωριανόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Απεράνθιτων Πέτρος Καραπατής, ο πρόεδρος του Συλλόγων Δανακιωτών Στέλιος Δρυμαλίτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κινιδαριωτων Στέλιος Λιαδακης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαγκριωτών Κώστας Βερνίκος, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου Γιώργος Μουστάκης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου Β. Γρατσίας, ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του τέως δήμαρχου Νίκου Μαράκη Ιάκωβος Γιακουμης, η Σοφία Μάρκου από το Σύλλογο των Εγκαρίτων, ο Βασίλης Φραγκουλοπουλος -οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μας θα συμμετέχει στο τιμητικό τόμο που πρόκειται να εκδοθεί για τον Νικηφόρο Μανδηλαρά από τον Σύλλογο Κορωνιδιατών Αθήνας-, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Γαλατσίου, εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών φορέων της πόλης και αρκετός κόσμος, παρά το κρύο και τον βροχερό καιρό.
Την επιμέλεια του έργου για την κατασκευή της προτομής του Νικηφόρου Μανδηλαρά και της σεμνής τελετής των αποκαλυπτηρίων είχε η κ. Μαρία Αλιμπέρτη, Πρόεδρος Παιδικών Σταθμών - ΚΑΠΗ - Βοήθεια στο Σπίτι Δήμου Γαλατσίου.
Στην εκδήλωση μίλησαν:
Ο Δήμαρχος Γαλατσίου Κυριάκος Τσίρος, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανώλης Μαργαρίτης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κορωνιδιατών Αθήνας Αντώνης Παπακωνσταντής.
Χαιρετισμό έστειλε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κορώνου Νίκος Χουζούρης.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη ζωή και τη δράση του τιμώμενου αγωνιστή και μάρτυρα της δημοκρατίας και της προόδου Νικηφόρου Μανδηλαρά, καθώς επίσης και στην απόφαση του Δημάρχου Κυριάκου Τσίρου να ψηφιστεί ομόφωνα πρότασή του από το δημοτικό συμβούλιο το 2008 για την ονοματοδοσία της πλατείας αυτής και την εγκατάσταση της προτομής του.
Δίπλα στην προτομή έχει τοποθετηθεί μεγάλη σμυριγλόπετρα (Ναξιακή σμύρδα) με μέριμνα του Συλλόγου Κορωνιδιατών.
Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του επανασυσταθέντος το 1953 Συλλόγου Κορωνιδιατών Νάξου. Η προτομή είναι έργο του γλύπτη Γεώργιου Μέγκουλα.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής, της γλυπτικής απεικόνισης και αναπαράστασης του Νικηφόρου, μας επιτρέπουν να αντλήσουμε σκέψεις και συμπεράσματα από την ιστορία, τις μνήμες και τις αξίες του λαού μας. Και γι’ αυτό η συγκυρία είναι καίρια. Το Γαλάτσι τίμησε τον Νικηφόρο Μανδηλαρά. Αλλά η καλύτερη τιμή γι’ αυτόν θα είναι να βαδίσουμε στο δρόμο των κοινωνικών αγώνων, ατίμητη παρακαταθήκη που η σύντομη ζωή του μας κληροδότησε.









Δεν υπάρχουν σχόλια: