slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Με συνεχείς αναθεωρήσεις προς τα κάτω, προσπαθεί να “βαφτίσει” επιτυχία την αποτυχία!

Για προϋπολογισμό «εξαθλίωσης και αναποτελεσματικότητας» έκανε λόγο ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης , με αφορμή την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2012, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν προϋπολογισμό “εξαθλίωσης και αναποτελεσματικότητας”. Επιχειρεί άτακτα φορολογικά γιουρούσια στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις κι ακόμη περισσότερο στην ακίνητη περιουσία. Η κυβερνητική αναποτελεσματικότητα μεταβάλλεται σε φοροεπιδρομή εξαθλίωσης των πολιτών. Τα συμπεράσματα είναι ξεκάθαρα:
Πρώτον: Οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 5,6 δισ. € για τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους.
Πέρα, δηλαδή, από την επιβολή των φορολογικών μέτρων του Mεσοπρόθεσμου Προγράμματος, επιβάλλονται επιπλέον επαχθή φορολογικά μέτρα, όπως:
- Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 €.
- Έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με βάση τα κέρδη του 2010!!
- Το «ψαλίδισμα» και η κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και εξαιρέσεων.
- Νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.
- Η εκ νέου αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης για όλους τους φορολογούμενους.
- Η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται το 2012 να πληρώσουν 2,45 δισ. € περισσότερα σε σχέση με φέτος. Πρόκειται για αύξηση 217,5%!!! στους φόρους επί της περιουσίας που προκύπτει από:
· Το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔEH.
· τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στο φόρο ακίνητης περιουσίας και
· από την προαναγγελθείσα αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Δεύτερον: Η ύφεση, τα «λουκέτα» και η υπερφορολόγηση, φέρνουν δραματική μείωση των εσόδων –κατά 608 εκατ.€ ή 22% - από φόρους στις επιχειρήσεις, καθώς προβλέπεται κατακόρυφη πτώση των κερδών τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα κέρδη μετατρέπονται σε ζημίες.
Τρίτον: Εντυπωσιάζει η ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης από την «υποτιθέμενη μάχη κατά της φοροδιαφυγής». Παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες προθέσεων στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού αποτυπώνεται, ότι για το 2011 και 2012, τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή είναι ΜΗΔΕΝ.
Τέταρτον: Επιβεβαιώνεται η θέση της Ν.Δ. ότι είναι άμεση η ανάγκη για μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς όπως αποδεικνύεται και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, φορολογικοί συντελεστές και έσοδα κινούνται αντιστρόφως ανάλογα.
Για πρώτη φορά τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους (Φ.Π.A. και φόροι κατανάλωσης) προβλέπεται το επόμενο έτος να είναι μειωμένα κατά 57 εκατ. €, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις την τελευταία διετία. Επισημαίνεται, ότι μόνο τα έσοδα από την απόδοση του ΦΠΑ, παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με το 2010 κατά 2,7 % ή 474 εκατ. €, ενώ για το 2012 εκτιμάται ότι επίσης, θα μειωθούν κατά 2,3 % ή 340 εκατ. €. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι αυξήσεις στο ΦΠΑ εξελίχθηκαν ως ακολούθως από 13% σε 23%, αύξηση κατά 77%, από 19% σε 23%, αύξηση κατά 21%, από 9% σε 23%, αύξηση κατά 156%, από 9% σε 13%, αύξηση κατά 44,4 %.
Πέμπτον: Για ακόμη μια φορά, αποτυπώνεται ανάγλυφα ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πάνε χαμένες, καθώς για να μειωθεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης κατά 5,5 δις €, η κυβέρνηση προχωρεί στη λήψη υπερδιπλάσιων από το αρχικό Μνημόνιο μέτρων, ύψους 23 δις €!
Επιπλέον, μέσα στο 2011, προχώρησε τρεις φορές σε αναθεώρηση του στόχου για τα έσοδα. Έτσι, ενώ αρχικά ο στόχος των εσόδων στον Προϋπολογισμό του 2011 ήταν στο 8,5 %, στην πορεία αναθεωρήθηκε με το ΜΠΔΣ στο 5,6% και σήμερα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού διαμορφώνεται στο 1,4%!
Συνεπώς, με συνεχείς αναθεωρήσεις προς τα κάτω, προσπαθεί να “βαφτίσει” επιτυχία την αποτυχία!
Τελικά, αυτή η κυβέρνηση έχει τη μοναδική ικανότητα να σηκώνει τον πήχη και την ίδια στιγμή να περνά από κάτω και να ζητωκραυγάζει ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: