slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

GAP: "H κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της σε κάθε προσπάθεια να εκποιήσει τη δημόσια περιουσία"

06/04/2008
Είμαστε αντίθετοι σε αδιαφανείς ιδιωτικοποιήσεις

— Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που, ουσιαστικά, εγκαινίασε την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων, με θετικό για την υπόθεση της ανάπτυξης αποτέλεσμα. Εχει αλλάξει θέση το κόμμα σας, τώρα είναι αντίθετο σε αυτή την πολιτική;

— Τρία είναι τα θέματα. Πρώτον, θέλουμε ή όχι να διατηρήσουμε ως χώρα βασικά μας κυριαρχικά δικαιώματα καθορίζοντας την αναπτυξιακή μας πορεία; Θέλουμε ή όχι εργαλεία σε καίριους τομείς όπως των τηλεπικοινωνιών ή της ενέργειας; Θέλουμε ή όχι να απολέσουμε αντί ενός πρόσκαιρου τιμήματος αυτά τα ισχυρά οικονομικά εργαλεία για τον σχεδιασμό της ανάπτυξής μας; Και τονίζω, άλλο η πώληση μέρους των μετοχών, άλλο η στρατηγική συμμαχιών, άλλο η μεταφορά τεχνογνωσίας, άλλο η ανάπτυξη του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού μέσα από αυτές τις συνεργασίες, και άλλο η μεταφορά αυτών των επιχειρήσεων σε χέρια που δεν ελέγχονται από την ελληνική πολιτεία.

Δεύτερον, υπάρχει ο μύθος ότι το Δημόσιο είναι αναποτελεσματικό και άρα η ιδιωτικοποίηση είναι ο μόνος δρόμος. Αυτό είναι και αναληθές και δογματική προκατάληψη. Το Δημόσιο σήμερα σε πολλούς τομείς είναι και γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό. Αλλά αυτό αφορά τη βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης να θέσει κανόνες αξιοκρατίας στις επιλογές της και όχι πελατειακά κριτήρια, να προωθήσει τη διαφάνεια, να διατηρήσει κερδοφόρες τις επιχειρήσεις του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, όπως εμείς τις παραδώσαμε.

Τρίτον, πίσω από αυτή την υπόθεση δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξυγίανσης και μεταρρύθμισης. Υπάρχουν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται από την κυβέρνηση και μια πρόσκαιρη ανάγκη του υπουργείου Οικονομίας να βρει και άλλα χρήματα για τα ταμεία. Είναι δυνατόν, στη σημερινή εποχή, στην εποχή της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, να παραδίδει το κράτος στον έλεγχο της Deutsche Telekom το βασικότερο αναπτυξιακό του εργαλείο; Είναι δυνατόν όλο αυτό να γίνεται σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας, κάτω από το τραπέζι και εκατομμύρια ευρώ να χαρίζονται από την κυβέρνηση στη MIG μέσα σε μια νύχτα; Αυτά δεν είναι αποκρατικοποιήσεις, αλλά μαθήματα ενός κλεπτοκρατικού καπιταλισμού.

Θα μας βρουν μπροστά τους

— Εγινε σωστά κατανοητό ως θέση σας, ότι όταν γίνετε κυβέρνηση θα επιχειρήσετε να καταργήσετε οικονομικές συμφωνίες που σήμερα δεν εγκρίνετε, όπως για παράδειγμα τη συμφωνία της Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ ή ξένων επιχειρηματιών για τα λιμάνια;

— Πρώτα απ’ όλα, η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της σε κάθε προσπάθεια να εκποιήσει τη δημόσια περιουσία. Και έχω ήδη δηλώσει κατηγορηματικά ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη αυτή με κάθε μέσο: πολιτικό και νομικό, συνδικαλιστικό και κοινοβουλευτικό. Θα τη δώσουμε και στη Βουλή και στα μέτωπα της κοινωνίας, στους δρόμους των απεργιών και στα πεζοδρόμια των διαδηλώσεων. Και πιστεύω ότι θα αποτρέψουμε το ξεπούλημα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, αύριο, μετά τις εκλογές, εκείνοι που αγόρασαν με αδιαφανείς διαδικασίες από μια κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας, θα βρουν απέναντί τους τη νέα πολιτική πλειοψηφία και τη νέα κυβέρνηση της Αλλαγής, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και να το έχουν υπόψη τους όλοι. Τρόποι υπάρχουν και τους γνωρίζουν όλοι καλά. Για εμάς το ζητούμενο είναι πολιτικές που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις, αλλά το κάνουν σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: