slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, για την Κατάργηση-Συγχώνευση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, για την Κατάργηση-Συγχώνευση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου (Ελευθεροτυπία 31.08.11) οι μελέτες που εκπονούνται από τις υπηρεσίες του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων είναι 25% φτηνότερες σε σχέση με τα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, ενώ λόγω της καλής οργάνωσης των διαγωνισμών εξασφαλίζονται σημαντικές εκπτώσεις στην κατασκευή των έργων.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ,με την ανάληψη της κατασκευής σχολείων στους δήμους που συχνά δεν διαθέτουν επαρκείς τεχνικές υπηρεσίες για να αναλάβουν την ευθύνη ,υπολογίζεται ότι με τα ίδια κονδύλια οι δήμοι κατασκευάζουν δύο σχολικές μονάδες και ο ΟΣΚ τρεις. Από ίδια στοιχεία προκύπτει ότι από 15 προκηρύξεις της τελευταίας πενταετίας δείχνουν ότι οι εκπτώσεις είναι στην ουσία μηδενικές στου δήμους και κυμαίνονται από 0,09% έως 13% και μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν ώς το 32%.

Η κατάργηση και συγχώνευση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων σύμφωνα με τα στοιχεία αφήνει εκκρεμότητες στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ,συμβάσεων που έχει ο ΟΣΚ με ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εργολαβίες σχολείων που είναι σε εξέλιξη.

Ερωτούνται οι κ.κ. Υπουργοί

•    Eχει το υπουργεία στοιχεία συμβατικού κόστους για τη κατασκευή σχολείων και τι δείχνουν τα στοιχειά αυτά;

•    Ισχύουν τα στοιχεία του δημοσιεύματος ότι το συμβατικό κόστος των υπηρεσιών του ΟΣΚ είναι κατά πολύ χαμηλότερο από αυτό των δήμων ; Αν ναι πως προτίθεται να το αντιμετωπίσει το Υπουργείο;

•    Τι θα γίνει με τις δεσμεύσεις του ΟΣΚ ως προς τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα ενʼ εξελίξει έργα: Θα μεταβιβαστουν σε άλλο φορέα; Με ποιες διαδικάσίες;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: