slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σήμερα οι εκλογές στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

Σήμερα το πρωί στις 10:30, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΟΛΠ Πειραιά, ξεκίνησε η Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, όπου μεταξύ άλλων, θα συγκροτηθεί και το πρώτο της Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από δημάρχους και αιρετούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ απαρτίζεται από 125 μέλη (72 από Δωδεκάνησα και 53 από Κυκλάδες), με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων των δύο νομών, αλλά και δημοτικών συμβούλων, ανάλογα με τα πληθυσμιακά μεγέθη του κάθε Δήμου. Το Δ.Σ. της ΠΕΔ θα αποτελείται από 21 μέλη (12 δημάρχους και 9 δημοτικούς συμβούλους), ενώ δεν προβλέπεται κάποια αναλογία που να καθορίζει πόσα μέλη θα πρέπει να εκλεγούν από τις Κυκλάδες και πόσα από τα Δωδεκάνησα.

Ξεχωριστές Επιτροπές σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Ωστόσο, απ’ τη στιγμή που η πλειοψηφία των μελών της Γενικής Συνέλευσης προέρχεται από τα Δωδεκάνησα, η λογική λέει ότι και τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ., θα εκλεγούν από το γειτονικό νομό. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Προεδρικό Διάταγμα της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, προβλέπεται η σύσταση δύο Τοπικών Επιτροπών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, οι οποίες θα εξετάζουν ξεχωριστά τα θέματα των δύο νομών και θα συμβάλουν στην πιο ευέλικτη λειτουργία του νέου οργάνου. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιες αρμοδιότητες θα έχει κάθε Τοπική Επιτροπή. Στόχος των αιρετών είναι να διεξάγονται ξεχωριστές συνεδριάσεις της κάθε Επιτροπής σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, για να έχουν τη δυνατότητα οι δύο νομοί να διαχειρίζονται τα δικά τους θέματα, τα οποία στη συνέχεια θα συζητούνται στα Δ.Σ. της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου που λογικά θα συνεδριάζει στην Αθήνα ή τον Πειραιά για να υπάρξει συγκοινωνιακή διευκόλυνση.

Φαβορί ο συνδυασμός Κουσουρνά – Δεκαβάλλα

Για το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, το πιθανότερο είναι να επικρατήσει ο συνδυασμός του δημάρχου Ρόδου Στάθη Κουσουρνά, με τον οποίον συστρατεύεται ο απερχόμενος πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων Γιάννης Δεκαβάλλας, αλλά και όλοι οι δήμαρχοι που ανήκουν στον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ, τόσο από τις Κυκλάδες, όσο και από τα Δωδεκάνησα. Στο ψηφοδέλτιο του συγκεκριμένου συνδυασμού θα βρίσκονται:

- Από τις Κυκλάδες:
Οι δήμαρχοι Σύρου- Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης, Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς και Σίφνου Ανδρέας Μπαμπούνης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Αλμπανόπουλος (Σύρου),Γιώργος Πάπιτσης (Σύρου), Δ. Αντιπαριώτης (Πάρου), Νίκος Μαράκης (Νάξου) και Αντώνης Σιγάλας (Θήρας).

- Από τα Δωδεκάνησα:
Οι δήμαρχοι Καλύμνου Δημ. Διακομιχάλης, Λέρου Μ. Κόλλιας, Λειψών Μπενέτος Σπύρου, Αστυπάλαιας Π. Κονταράτος, Καρπάθου Μ. Χανιώτης και Κάσου Δ. Ερωτόκριτος. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Θ. Νικηταράς, Γ. Κυρίτσης, Ηλ. Μπούκλας, Μ. Παλαιολόγου και Ι. Περδίκης.

Οι «γαλάζιοι» των Κυκλάδων

Στο στρατόπεδο δημάρχων και αιρετών που προέρχονται από το χώρο της ΝΔ, όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν δύο ανεξάρτητοι συνδυασμοί από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Από τις Κυκλάδες, με πρωτοβουλία του δημάρχου Μήλου Γεράσιμου Δαμουλάκη, θα κατέλθει συνδυασμός τον οποίον θα αποτελούν οι δήμαρχοι Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας (δήμαρχος Μυκόνου), Μανόλης Μαργαρίτης (δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων), Μιχάλης Πετρόπουλος (δήμαρχος Ίου), Γιάννης Συρίγος (δήμαρχος Σικίνου) και οι Απόστολος Ψαρράς (αντιδήμαρχος Νάξου), Θεοδόσης Σουσούδης (επικεφαλής μειοψηφίας Δήμου Άνδρου), Μιλτιάδης Ατζομόγλου (δημοτικός σύμβουλος Μυκόνου), Σίμος Ορφανός (επικεφαλής μειοψηφίας Δήμου Τήνου), Γιώργος Μπαφίτης (δημοτικός σύμβουλος Πάρου), Αριστ. Χλωρίδης (πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Θήρας) και Άγγελος Ψήτος (δημοτικός σύμβουλος Άνδρου). Στα Δωδεκάνησα, η Ν.Δ. έχει πολύ μικρότερη δύναμη, ωστόσο στελέχη της θα κατεβάσουν ανεξάρτητη υποψηφιότητα, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Ρόδου, Γιώργου Χατζημάρκου. Στο ψηφοδέλτιο θα συμμετέχουν και οι Φιλιμ. Τζανετίδης, Χαρούλα Γιασιρίνη, Γιωργ. Αντώνογλου και Γιανν. Τριανταφύλλου. Η ψηφοφορία για την ανάδειξη του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 13:00.

Οι υπόλοιπες εκλογές

Εκτός από το Δ.Σ. της ΠΕΔ, στη σημερινή της Γενική Συνέλευση θα ορισθούν τα μέλη του οργάνου που θα την εκπροσωπήσουν στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (34 δήμαρχοι και 5 δημοτικοί σύμβουλοι). Θα εκλεγούν επίσης το 3μελές Εποπτικό Συμβούλιο της ΠΕΔ, αλλά και η 5μελής Εκτελεστική της Επιτροπή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: