slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Επιστολή – απάντηση Ιωάννη Μαργαρίτη

«Αγαπητοί Συμπολίτες,
αισθάνομαι την υποχρέωση να τοποθετηθώ απέναντι σε μία εκστρατεία που θεωρώ ότι δεν στρέφεται μόνο εναντίον μου αλλά έχει ως τελικό αποδέκτη, και αυτό είναι το ουσιαστικό και πλέον θλιβερό, την ίδια τη Νάξο.
Διαβάσαμε και ακούσαμε στα ΜΜΕ του νησιού μας πολλά σχόλια και αρκετές δημόσιες τοποθετήσεις αναφορικά με θέσεις και αποφάσεις που έλαβα ή στήριξα, στα πλαίσια της παρουσίας και λειτουργίας μου ως αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου. Συγκεκριμένα, μου ζητήθηκε να ψηφίσω υπέρ της πρότασης του Προέδρου του Δ.Λ.Τ.Ν. η οποία ουσιαστικά συνιστούσε οριοθέτηση χώρου διαφήμισης τουριστικού προιόντος. Ήταν, λοιπόν, όχι μόνο αυτονόητο για εμένα αλλά και χρέος μου να την καταψηφίσω, αφού έχει επανειλημμένα παρατηρηθεί ότι ο χώρος διαφήμισης τουριστικού προιόντος μετατρέπεται, όχι μόνο στη Νάξο αλλά και σε άλλους προορισμούς, σε χώρο πραγματοποίησης άγρας πελατών.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι χαρακτηριστικά όπως η χυδαία φορτικότητα, η απρέπεια και η χυδαιότητα που συνδέονται με την άγρα πελατών, σε συνδυασμό με την γενικότερη εικόνα αταξίας, την έλλειψη ευπρέπειας και σεβασμού των στοιχειωδών κανόνων ευνομούμενης Πολιτείας  που επικρατεί στους χώρους υποδοχής όπου «ευδοκιμεί» η άγρα πελατών, οδήγησε το κράτος στον χαρακτηρισμό της «άγρας πελατών» ως ποινικώς κολάσιμου αδικήματος. Σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ν. 3498/2006 (ΦΕΚ 230-Α/24.10.2006) όποιος πραγματοποιεί άγρα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματικό πρόστιμο τουλάχιστον χιλίων ευρώ ή και με τα δύο.

Επιπλέον, αναφέρω ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η άγρα πελατών τοποθετείται υψηλά στην ατζέντα όλων των συλλογικών φορέων του τουρισμού, γιατί ακριβώς διαχέει τις αρνητικές της συνέπειες σε όλη την τουριστική αλυσίδα. Ο Ε.Ο.Τ. σε σχετική του απόφαση (457) στις 05.05.2011 ανακοίνωσε την λήψη μέτρων για εξάλειψη του φαινομένου της άγρας, αφού σύμφωνα με το σχετικό του έγγραφο «αυτά τα φαινόμενα δυσφημίζουν την τουριστική προσφορά της Χώρας μας». Αλλωστε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Ο.Τ. κ. Γ. Κολέτσος καθώς και και ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ Γ. Τσακίρης, σε ημερίδα που διοργανώθηκε στις 28 Ιουνίου 2011 στο Δημαρχείο της Νάξου, στην οποία παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος μας κύριος Μαργαρίτης, αναφέρθηκαν με κατηγορηματικό τρόπο στην ανάγκη  εξάλειψης των φαινομένων άγρας πελατών στα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας ως ενεργειών εξόχως δυσφημιστικών για τον προορισμό και την ίδια την χώρα και τον πολιτισμό μας.

Πέρα από τα παραπάνω, θεωρώ ότι είναι στοιχειώδες χρέος κάθε εκπροσώπου θεσμικών οργάνων του Δημοσίου, και έγώ είμαι μέλος στο Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε, η ανάληψη δράσης για την εξάλειψη φαινομένων επαγγελματικής αλητείας, όπως η άγρα. Αυτό ακριβώς εννοούσα όταν ανέφερα αυτήν μου την ιδιότητα στο σχετικό συμβούλιο. Η σχετική αναφορά μου, όμως, σκοπίμως παρερμηνέυτηκε και χρησιμοποιήθηκε ως άθλιο επιχείρημα και παντιέρα εναντίον μου ότι δήθεν εξυπηρετώ στο Λ.Τ.Ν. μόνο τα συμφέροντα του κλάδου μου.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα που αφορά όλους μας: Τί εικόνα θέλουμε να προβάλουμε για το νησί μας; Θεωρούμε ότι οι εικόνες ντροπής που κάποιοι δήθεν επαγγελματίες φωνασκούν και τραβάνε τουρίστες μας αντιπροσωπεύουν; Ως πολίτης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αλλά και ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος θεωρώ χρέος μου να προστατεύσω την είκόνα, την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό του τόπου μας από άθλια φαινόμενα όπως αυτό της άγρας, η οποία συνιστά καθολική δυσφήμιση της Νάξου ως τουριστικού και πολιτιστικού προορισμού αλλά και της τοπικής κοινωνίας, αφού συγκρούεται με τον τοπικό πολιτισμό, την ευγένεια και το ήθος των συμπολιτών μου.

Σχετικά με τα πεπραγμένα μου στο Λ.Τ.Ν. βρίσκομαι στην άχαρη, πλην όμως αναγκαία, θέση να υπενθυμίσω αλλά και να παραπέμψω τους επικριτές μου στις σχετικές τους δηλώσεις στο προηγούμενο μόλις συμβούλιο όπου με επικροτούσαν για τη συμβολή μου στην νομιμοποίηση των υφιστάμενων λιμενικών έργων (ίσως το μεγαλύτερο έργο του Λ.Τ.Ν., συμφωνα με τα λεγομενά τους, τη χρονιά που διανύουμε), μέσω των ταξιδίων που πραγματοποίησα στην Αθήνα και των συναντησεών μου με αρμοδίους φορείς.

Αγαπητοί συμπολίτες, εάν η στήριξη των παραπάνω θέσεων μου ενάντια σε προτάσεις και αποφάσεις που βλάπτουν επί της ουσίας την εικόνα και την προοπτική ανάπτυξης της Νάξου, αποτελούν λόγο, για εκτόξευση κατηγοριών σε βάρος μου, σε βαθμό ακόμη και προσβολής της αξιοπρέπειας μου  καθώς και λόγο διαστρέβλωσης των ειλικρινών κινήτρων και προθέσεων μου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όχι μόνο θα το επαναλάβω στο μέλλον αλλά θα συνεχίσω να στηρίζω κάθε σημαντική πρωτοβουλία που σκοπό έχει να κάνει την Νάξο καλύτερη για όλους μας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ανατρίχιασα από την συγκίνηση. Τόση προσφορά ποίος την αντέχει; Μπράβο, μπράβο.
Για τα εντάλματα πληρωμής για το μπιτς βόλεϊ, τουμπεκί ψιλοκομένο, ο γαλάζιος γιαννάκης

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΜΕ, ΜΩΡΕ ΜΟΥ ΦΕΝΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΡΑΚΗ ΜΑΡΑΚΗ

Ανώνυμος είπε...

Ε ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΟΥ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΝ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΕ...