slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Το Νεώριο χρειάζεται τώρα και άμεσα την έμπρακτη στήριξη όλων μας!

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται το ναυπηγείο του Νεωρίου, η μεγαλύτερη βαριά βιομηχανία του Αιγαίου που διασφαλίζει εδώ και τόσα χρόνια την απασχόληση και την τοπική οικονομία της Σύρου και όχι μόνο. Ήδη οι εργαζόμενοι παραμένουν για τρείς μήνες απλήρωτοι, ενώ οι υποχρεώσεις προς ΙΚΑ, ΔΟΥ, ΔΕΗ κλπ ανέρχονται συνεχώς με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να απειλεί για δεύτερη φορά με διακοπή ρεύματος.

Βασική αιτία οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των κυβερνητικών υποσχέσεων για ανάθεση των δεξαμενών του πολεμικού ναυτικού, που ενώ προ μηνών δήλωναν ότι αν έχουν τη σύμφωνη γνώμη –την είχαν- όλων των κομμάτων, θα προχωρούσαν σε ανάθεση, τώρα θυμήθηκαν ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής διαγωνισμός.
Πέραν όμως από αυτό, καθοριστικές είναι οι ευθύνες όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, που σε μια εποχή σκληρού ανταγωνισμού, δεν φρόντισαν να θωρακίσουν τη ναυπηγική μας βιομηχανία με κλαδικές πολιτικές, δεν διεκδίκησαν αυτό που μπορούσαν από την Ε.Ε., που πρόσφατα μάλιστα επιβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες σε αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους μας, ότι θα μπορούσε η Κομισιόν να χρηματοδοτήσει τη ναυπήγηση πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία, αρκεί να ανήκουν σε κοινοπραξία με συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου.
Γι αυτό ας αφήσει η κυβέρνηση τον άκριτο ρόλο του «υπερασπιστή των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων χωρίς κρατική παρέμβαση» -αυτό απάντησε σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη- και ας διεκδικήσει επιτέλους αυτά που και η ίδια η ίδια η Κομισιόν υπενθυμίζει, όταν ανάβει πράσινο φώς για χρηματοδότηση κατασκευής πλοίων
Από εκεί κι' έπειτα είναι πολύ θετικό ότι, τόσο οι αυτοδιοικητικοί (Δήμος, Περιφέρεια), όσο και οι τοπικοί φορείς, δείχνουν την ομόθυμη συμπαράσταση τους για τη σωτηρία του Νεωρίου. Υπάρχουν λύσεις, είτε με κατασκευή/επισκευή πλοίων, είτε με κατασκευή ανεμογεννητριών, είτε με ανάληψη παραγγελιών του υπουργείου άμυνας, για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Νεωρίου τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια.
Αυτή την ώρα, ως ¨ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ” καλούμε την Περιφερειακή Αρχή και με βάση το Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου του Μαΐου 2011, να περάσει από τα λόγια στην πράξη και να διεκδικήσει δυναμικά με όλες τις νόμιμες ενέργειες και προς όλες τις κατευθύνσεις (κυβέρνηση και ευρωπαϊκή επιτροπή) συγκεκριμένες πράξεις και πολιτικές στήριξης του ναυπηγείου.
Διαφορετικά κάθε πράξη παράλειψης, χρεώνεται ως συνενοχή στη συρρίκνωση και τελικά στον κίνδυνο αφανισμού του Νεωρίου.

9/9/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: