slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δεν έπεισε ο Γεργίου της ΕΛΣΤΑΤ τη Βουλή!

Σαν ευαγγέλιο ακολουθούσε η ΕΛ.ΣΤΑ.Τ τους κανόνες της Eurostat όταν κλήθηκε να αποφανθεί για την αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος, ισχυρίσθηκε ο πρόεδρος της Ανδρέας Γεωργίου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Παράλληλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την κλήτευση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για κατάθεση στην επιτροπή ενώ η κατάθεση του πρόεδρου της ΕΛ.ΣΤΑ.Τ. δεν έπεισε ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, η αναθεώρηση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους έγινε σύμφωνα με τα κριτήρια και τους κανόνες της Eurostat, με την οποία η ΕΛ.ΣΤΑ.Τ είχε στενή συνεργασία.

Δήλωσε πως «η κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων και η καταγραφή του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος γίνεται υπό την αυστηρή τήρηση του κώδικα κατάρτισης των ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων» ενώ υποστήριξε πως «η αναθεώρηση προς τα πάνω του δημόσιου ελλείμματος, οφείλεται στις διπλοεγγραφές, στους λανθασμένους υπολογισμούς τόκων και τα σουάπς».

Όσον αφορά στις κριτικές που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, από την πλευρά της ΝΔ, ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε "μη πειστικές" τις απαντήσεις του Α. Γεωργίου. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μίλησε για «συμπαιγνία ΕΛΣΤΑΤ και Γιούροστατ» και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης αναρωτήθηκε γιατί ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ λειτούργησε μόνος του στην κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων.

Ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Ανδρέας Μακρυπίδης, Κώστας Γείτονας και Παναγιώτης Κουρουμπλής, ζήτησαν από τον Γεωργίου να δώσει επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με τη διαμάχη που είχε με τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου ρώτησε κατά πόσον η eruostat χρησιμοποιεί τα ίδια κριτήρια για τη μέτρηση του ελλείμματος και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και σε ποιες. Ο Α. Γεωργίου αρκέστηκε να απαντήσει πως «ο υπολογισμός του ελλείμματος έγινε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών λογαριασμών. Η μεθοδολογία την οποία ακολούθησα ήταν βάσει του κώδικα ορθής πρακτικής. Η γνώση που έχω είναι ότι εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες και αν όχι, τότε μπαίνουν επιφυλάξεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια: